Nincs többé titok a téliszalámi mögött!
![Téliszalámi, Pick Szeged](https://cdn.origo.hu/2023/12/fAEAaOexrnOcPf3Acb2obThwdGDyEFGZukCoUIViUNg/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50Lzg3NjFiYjJmZmQ4ZjRiYjRhZjVmNmEyMjM4ZDEyNjAx.webp)
A hazai szendvicskultúra alapja a téliszalámi. Nem kell hozzá nagy talány, hogy kitaláljuk nevének eredetét:
régen bizony csak a téli szezonban készítették.
Mivel a levegő páratartalma Szeged környékén túl magas, így az érlelés során nem száradt ki eléggé. Innen ered a metódus, hogy lehűtik, majd úgy füstölik.
Régen a Tisza tábláival jegelték – ma már természetesen sokkal modernebb eljárással készül. Ha kíváncsi arra, hogyan dolgoznak szegeden a Picknél, nézze meg az OzoneNetwork csatorna által forgatott, Hogyan készül? Megmutatjuk! epizódot, melyből minden kérdésére választ kap.
Pontos meghatározás
Pontos meghatározása szerint „2–4 mm szemcseméretűre aprított és egyenletesen elkevert sertéshús- és szalonnaszemcsékből álló, természetes vagy műbélbe töltött húskészítmény" – írja róla a Magyar Élelmiszerkönyv.