A világ legegészségesebb emberei rengeteg szénhidrátot esznek
![wagashi japán Chikara Mizukami](https://cdn.origo.hu/2023/12/Wk303Cya_BO9bwL5FIBqOC0lcR405sb886SeGxs_6MA/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2IyNWRiOWVmNjUyNTQ3Mzk4MjYzZGNkZDFiNmNiY2Yz.webp)
A magyarok átlagosan 75,6 évnyi életre számíthatnak, és 18,8 százaléknyi honfitársunk túlsúlyos. A média itthon is egyre hangosabb a különböző fehérjedús diéták iránti rajongástól, hosszú, egészséges és karcsú testben leélt életet ígérve.
Ezzel szemben a japán polgárok várható élettartama 83,1 év, az elhízottak aránya csak 3,5 százalék az országban. A tokiói National Center for Global Health and Medicine legfrissebb kutatása szerint a hagyományos japán étrendet követők körében 15 százalékkal alacsonyabb a szív- és érrendszeri betegség, illetve agyvérzés miatt bekövetkezett halál.
A tradicionális japán étrend alapja a szénhidrátok körébe tartozó rizs és zöldségek, illetve a hal és a szójabab különböző variációi, ami
a gyorsan felszívódó szénhidrátok támogatásával ellentmond a legújabb nyugati diétás javaslatoknak.
A kutatásban 80 ezer résztvevő válaszolt részletesen az életmódjával és az evési szokásaival kapcsolatos kérdésekre, majd a kutatók 15 éven keresztül követték a válaszadók egészségügyi történetét – tehát a módszer meglehetősen alaposnak tűnik.
James DiNicolantonio amerikai szív- és érrendszerkutató, aki nem vett részt a japán kutatásban, ettől függetlenül úgy látja, a keleti szigetország táplálkozási szokásai nem feltétlenül mérvadóak a világ többi része számára.
DiNicolantonio azt nyilatkozta a Huffington Postnak, hogy önmagában a szénhidrátfogyasztás nem feltétlenül jelent magyarázatot a kiemelkedő japán eredményekre.
Az amerikai szakértő fontosabb tényezőnek tartja a japánok által fogyasztott étel minőségét, valamint azt, hogy fizikailag aktívabb életet élnek.
És valóban, a szusinál kevésbé feldolgozott ételt nehéz még elképzelni is, és abban gyakorlatilag minden, a témával foglalkozó szakértő egyetért, hogy legfontosabb az ipari környezetben készült ultrafeldolgozott élelmiszerek visszaszorítása.