Erre még a téli hidegben sem tudunk nemet mondani
![](https://cdn.origo.hu/2023/12/3eTlEeW0J23-DE5TQGcLYItaoKaCWCo5tuJEIu3Dhqs/fill/1347/758/no/1/aHR0cHM6Ly9jbXNjZG4uYXBwLmNvbnRlbnQucHJpdmF0ZS9jb250ZW50L2YyMzE0NTg1Y2ZhYTQwMGM4MjNjNDA3MDQ4NDhhNjNi.webp)
A semifreddo története rendkívül rövid: a 19.század végén született, valószínűleg a francia parfait mintájára. Az első parfaitrecept 1869-ben jelent meg a franciáknál, míg az első semifreddorecept csak a 20. század első évtizedeiben Olaszországban.
A semi azt jelenti, félig, a freddo pedig hideget.
A neve arra utal, hogy akkor lehet elszeletelni, ha nem teljesen fagyos, hanem már csak félig. Finom ízét a tojásnak, a tejszínnek és a cukornak köszönheti, tehát nem éppen alakbarát receptről beszélünk.
A desszert mellett szól, hogy rengeteg módon ízesíthető és készíthető. A hagyományos recept rengeteg tojássárgáját tartalmazott, manapság azonban egyre többféle változata kering az interneten. Mi most egy kávés, karamellás receptet mutatunk.
Hozzávalók:
Elkészítés:
Keverje össze a 4 tojássárgáját a 60 g cukorral, majd külön tálba verje fel a 4 tojásfehérjét szintén 60 g cukorral.
Közben áztassa be a zselatint hideg vízbe.
Verje fel a tejszínt is, majd lassan keverje bele a tojássárgáját.
Olvassza fel a zselatint a kávéban, és adja hozzá a tojásos keverékhez.
Alulról felfelé kavarva lassan keverje bele a felvert tojásfehérjét.
Öntse a keveréket egy téglalap alakú tortaformába, fedje le piskótával, és áztassa át a kávéval.
Tegye a hűtőbe legalább 6 órára.
Tálalás:
Vágjon egy körülbelül 2,5 centiméteres szeletet, majd vágja félbe 45 fokos szögben. Helyezze a tányérra, és tálalja a tejkaramellával.