Időszámításunk előtt 500-ban Hippokratész tesz említést a fahéj gyógyhatásairól: fertőtlenít,
jótékony az emésztésre,
pozitív hatással van a vércukorszintre, emellett külsőleg alkalmazva, pakolást készítve belőle még a bőrt is felfrissíti.
Hillary Cecere regisztrált dietetikus szerint egészségre gyakorolt hatása elsősorban a benne lévő antioxidánsoknak köszönhető. Megjegyzi azonban, hogy nem minden fahéjnak vannak azonos tulajdonságai, ugyanis kétféle létezik: a ceyloni és a kasszia.
Bár az utóbbi megfizethetőbb és népszerűbb, az előbbi biztonságosabb, ami a minőséget illeti.
Bár számos kutatás számol be a fahéj pozitív hatásáról, még több vizsgálatra van szükség a témában. Ettől függetlenül boldogan megszórhatjuk vele a süteményünket, ha ki akarjuk használni a benne rejlő lehetőségeket.
Egyes kutatások szerint a fahéjban lévő antioxidánsok gyulladásgátló hatásúak. Használhatjuk fájdalom, izomfájdalom és duzzanat esetén is.
Egy áttekintő tanulmány megállapította, hogy napi 120 milligramm fahéj javítja a rossz koleszterinszintet. Sőt, akik rendszeresen fogyasztanak fahéjat és kurkumát, azoknál a trigliceridek szintje is csökkent.
Ezek a vérzsírok fajtái, amelyek elősegítik a vérerek elzáródását.
A dietetikus szerint a fahéj csökkentheti a vércukorszintet és javíthatja az inzulinérzékenységet. Ettől függetlenül a fahéjhasználat nem lehet az elsődleges stratégia a vércukorszint szabályozásában, mivel ezen a területen is több kutatásra van szükség.
A fahéj antibakteriális hatású, a benne lévő fahéjaldehid, amely a fő alkotórésze, védhet a fertőzések ellen.
Mivel antibakteriális hatású, fogszuvasodás és a rossz lehelet kezelésére is használható.
Jól illik a mézeskalácsba, a forralt borba, a puszedlibe, a kávéba, a teába, a tejberizsre, a zabkásába és a különböző almás receptekbe. A mediterrán és a keleti konyha alapja, a sós ételekbe is előszeretettel szórják.
Passzol még a curryhez, a paradicsomhoz, a padlizsánhoz, valamint a bárányhúshoz is.
Próbáljuk ki a következő receptet!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Pirítsuk meg a fokhagymát, majd a padlizsánszeleteket az olajon.
Pépesítsük egy villa segítségével.
Öntsük hozzá lassan, folyamatos keverés mellett a tejszínt.
Sózzuk, borsozzuk, szórjuk bele a fahéjat.
Dolgozzuk össze az egészet egy botmixerrel, és tálaljuk melegen.