Először is azért, mert sok szennyeződés rakódik le rájuk, mielőtt az asztalunkra kerülnének. A szennyeződéseket pedig senki nem szereti. És akkor a vegyi anyagokról, amelyeket a héjukra permeteznek, még nem is beszéltünk!
Karina Heinrich táplálkozási szakértő szerint azért kell olyan körültekintően lesúrolni a héjat, mert így védhetjük meg magunkat a különböző megbetegedésektől.
Felmérések szerint ugyanis évente 48 millió ember szenved a szennyezett élelmiszerek miatt.
Így csökkentjük a baktériumok bevitelét, ezáltal megelőzhetők a betegségek
– mondja.
A legjobb, ha az elfogyasztása vagy a felhasználása előtt mossuk meg az alapanyagokat. Ha korábban tesszük meg, tökéletes nedves élőhelyet biztosítunk a baktériumoknak. Arról nem beszélve, hogy így hamarabb is mennek tönkre.
A szakértő szerint nem elegendő folyó víz alatt csupán átöblíteni. Sőt, érdemes előbb jó alaposan megmosni a kezünket szappannal, hogy a mikrobák ne kerüljenek át a kezünkről a gyümölcsre. Azután nyissuk meg a csapot,
és hideg, folyó víz alatt dörzsöljük át jól a kezünkkel a külsejét.
Azoknál a gyümölcsöknél vagy zöldségeknél, amelyeknek kemény a héja, nyugodtan használhatunk kefét.
A kutatások rámutatnak arra, hogy ha szódabikarbónát adunk a vízhez, alaposon el tudjuk távolítani a növényvédőszer-maradékokat
– magyarázza a szakértő.
Töltsünk fel egy edényt hideg vízzel, adjunk hozzá 4 evőkanál szódabikarbónát, és áztassuk be 5 percre a zöldségeket és gyümölcsöket. Ezután folyó víz alatt öblítsük le az oldatot, majd dörzsöljük át és töröljük szárazra a gyümölcsöt.