Paula és Les Ansley, botanikusok, az Egyesült Királyságból költöztek Dél-Afrikába. Rá akartak jönni, hogyan járulhatnak hozzá a természetvédelmi munkálatokhoz és a helyi közösség támogatásához. Egyikük sem sejtette, hogy az elefántürülék ekkora szerepet játszik majd az életükben.
Ma egy lepárlót működtetnek, és az elefántok ürülékéből származó növényi anyagokból készítenek gint. Az ötlet akkor fogant meg a fejükben, amikor egy rezervátumot látogattam meg pár évvel ezelőtt. Egy vadőr elmagyarázta nekik, hogy az elefántok mennyire különlegesek.
Hiszen különös gonddal választják ki azokat a növényeket, amelyeket elfogyasztanak,
ugyanakkor a felét meg sem emésztik. Les, aki nagyon szereti a gint, ekkor feltette magának a kérdést: miért ne gyűjthetnék össze az elefántok a tökéletes gin alapanyagait? Ez a kérdés végül elvezette őket az Indlovu Gin márkáig, amelyet 2018-ban alapítottak. A ginhez az ürüléket a rezervátumból szerzik.
A folyamat a következőképp zajlik: először kiszárítják az ürüléket, majd sterilizálják azt. Ezután jön az öblítés, majd újra kiszárítják és végül így adják a ginhez.
A klasszikus ginösszetevők mellett, mint a boróka vagy a koriander, az Indlovu az elefántok ürülékének köszönhetően tartalmaz gyökereket, füvet, gyümölcs- és kéregkivonatokat különböző növényekből, mint az aloe vera vagy az akác.
Les Ansley elárulta:
Kissé földes, füves íze van. Tisztában voltunk azzal, hogy ha trágyából készítünk gint, annak nagyon jó ginnek kell lennie.
A fogadtatás meglehetősen ellentmondásos volt, ugyanakkor akik kipróbálták, azok elégedettek voltak. Sokan úgy nyilatkoztak róla, hogy lenyűgözte őket az íze. Ansley-ék a szeszfőzde nyereségének 15%-át az Afrika Alapítványnak adományozzák az elefántok védelmének támogatására.