Így készíthet házi fűszerkeverékeket egyszerűen, adalékanyagok nélkül

fűszer, tárolás
A kép illusztráció!
Vágólapra másolva!
Sokan el sem tudnánk képzelni az életünket a különféle, boltban vásárolható fűszerkeverékek nélkül, gondoljunk csak bele, mihez kezdenénk currypor, gyros fűszersó vagy mediterrán ételízesítő nélkül, azonban sokszor ezek tele vannak felesleges cukorral, adalékanyagokkal és tartósítószerekkel. Sokkal egészégesebb és egyben pénztárcabarátabb megoldás lenne, ha ezentúl magunk kevernénk ki őket. Mutatjuk, hogyan!
Vágólapra másolva!

Bár legtöbben készen vásároljuk a különféle fűszerkeverékeket, mert tartunk attól, hogy házilag előállítani bonyolult és időigényes, ez azonban nem igaz, villámgyorsan és egyszerűen elkészíthetők, különösen, ha szárított alapanyagokat használunk.

fűszer, tárolás
Fotó: Pixabay

Nagy előnye ezeknek a házi ételízesítőknek, hogy terünk nyílik a kreativitásra, azaz 

úgy variáljuk az összetevőket és az arányokat, ahogy csak szeretnénk, és nem viszünk be felesleges tartósítószereket és adalékanyagokat a szervezetünkbe.

Ezért vegyük a bátorságot, és keverjük ezentúl saját magunk a kedvenc fűszereinket, sőt, egy csinos kis üvegbe rakva akár ajándékba is adhatjuk családtagjainknak, barátainknak. Mutatjuk a leggyakrabban használt fűszerkeverékek házi változatait.

Fűszer
Fotó: Pixabay 

Húsleves

Akár házi vegetának is nevezhetnénk, hiszen 

nemcsak húslevest lehet vele ízesíteni, de kiválóan használható szinte mindenfajta étel - sültek, köretek, főzelékek, mártogatósok esetleg párolt zöldség - fűszerezésére.

 Alapja a reszelt, illetve aprított, szárított leveszöldségek, mindez  jó minőségű tengeri sóval és a sáfrány, esetleg kurkumával keverve.

Hozzávalók: 

  • 1 ek zeller
  • 1 ek petrezselyem
  • 1 ek hagyma
  • 1 ek fokhagyma
  • 1 ek tárkony
  • 1 ek majoránna
  • 1 ek borsikafű
  • 1 ek snidling
  • 1 ek lestyán
  • 1 ek sáfrány vagy kurkuma
  • 3 ek só
Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!