Így spórolhat havonta több ezer forintot a mosószeren - videó

Vágólapra másolva!
Házilag mosószert készíteni egyáltalán nem alkímia: videót mutatunk arról, hogyan kell spórolós, környezetkímélő mosószert készíteni otthon.
Vágólapra másolva!

Bár a boltokban kaphatók igen jó minőségű, a környezetet kevésbé terhelő adalékanyagokkal készülő mosószerek, a legtöbb termékben találni olyan összetevőt, ami káros a környezetre - túl azon, hogy némelyik drága is. Ezért a Mindmegette minden háztartás számára hasznos videót mutat be arról, hogyan lehet otthon olcsó, hatékony, a környezetet is mérsékeltebben terhelő mosószert készíteni.

mosógép
Képünk illusztráció
Fotó: pixabay.com

Így készülhet a házi, filléres mosószer

A házilag készült folyékony mosószerhez mindössze négy hozzávalóra van szükség:
 75 gramm mosószappan reszelék

  • 75 gramm szódabikarbóna
  • 100 gramm mosószóda
  • 4 liter víz

Az elkészítés lépései a következők:

  • A vizet ki kell mérni egy nagyobb fazékba, felmelegíteni és takaréklángon hagyni. Nagyon fontos azonban hogy a vizet nem szabad felforralni!
  • Elsőként az összetevők közül a mosószappan reszeléket kell a vízbe önteni és elkeverni.
  • Ezt követő a szódabikarbóna és a mosószóda, csakúgy, mint az előzőt, ezt a két összetevőt is jól el kell keverni.
  • A hozzávalók feloldódása után a melegítéshez használt edényt le kell venni a tűzhelyről.
  • Amikor az így készülő folyékony mosószer langyosra hűlt, még egyszer át kell keverni, majd egy flakonba kell áttölteni.

Ezekkel a lépésekkel elkészült a házi, folyékony mosószer. 

Amennyiben nem házi mosószert használunk, hanem iparilag előállított terméket, érdemes mosószerünket csak megbízható forrásból beszerezni. A mosószerek ugyanis a meglepően gyakran hamisított termékek közé tartoznak, és a "pancsolt" mosószerekkel könnyen rosszul járhatunk. Például tavaly a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti pénzügyi nyomozói egy több ezer tonna mosószerrel "ügyeskedő" elkövető felelősségre vonását kezdték meg iparjogvédelmi jogok megsértése miatt, és egy börtön elől bujkáló nőt is megtaláltak.

A fenti receptúrában látható mennyiség kiadós adagot ad végeredményként, előfordulhat, hogy egy háztartásban ennél kevesebbre van egyszerre szükség. Ebben az esetben a fent felsorolt összetevőknek a felét kell venni, így a házi folyékony mosószer mennyisége is fele lesz, mint eredetileg.

A Körforrás TikTok csatornáján a készítés lépései részletezve is megismerhetők. 

A házi mosószer készítésének lépései az alábbi videóban:

@korforras Mosószer házilag, literenként csupán 119 Ft-ból. Az ingyenes Vegyszermentes Takarítás online előadásra a korforras.hu oldalon tudsz regisztrálni. #korforras #vegyszermentes #hulladékmentes #mosás #mosószer #vegyszermentesháztartás #tisztítás #tisztaság #tisztaszépésillatos #takarítok #takarítás #takarításközben #körforrás #zerowaste #lesswaste ♬ eredeti hang - Körforrás | Kump Edina

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!