Odavannak ezért a magyarok, mégsem árulja ebben a formában a Lidl

Vágólapra másolva!
A magyarok által kedvelt Lidl diszkontlánc kínálatában sokféle konzerv élelmiszer megtalálható, a lencse azonban nincs közöttük. A Mindmegette megpróbálta kideríteni, mi ennek az oka.
Vágólapra másolva!

Kukorica, bab, borsó, savanyúság: széles választékot kínálnak a magyarországi Lidl áruházai konzervekből. Nincs ez másként a nagy boltlánc külföldi üzleteiben sem, ahol a vevők szintén sokféle konzervből válogathatnak. A konzervek nagyon praktikusak, hosszú ideig elállnak, az így tárolt élelmiszerek emellett frissen kerülhetnek a konyhapultra vagy az edényekbe.

Van azonban egy olyan élelmiszer, melyet a magyarok nagyon kedvelnek, sőt, rendszeresen, ünnepi jelleggel, hagyományosan fogyasztják az év meghatározott napján, mégsem található meg konzervként a magyarországi Lidl boltjaiban.

Ez pedig a lencse, amelyet Magyarországon hagyományosan újévkor fogyasztunk, de egyébként is kedvelt élelmiszere a magyar családoknak.

A Mindmegette megkereste a Lidl Magyarországot, hogy megtudja, mi az oka, amiért a lencse konzerv formájában hiányzik a népszerű diszkontlánc kínálatából (miközben szárazlencsét egyébként kínál a vásárlóknak az áruházlánc). 

lencse, illusztráció
A lencse számos vitamin forrása, rostokban gazdag
Fotó: Shutterstock

A Lidl válasza a következő volt: "A Lidl Magyarország elkötelezett aziránt, hogy magas minőségű, a lehető legjobb ár-érték arányú termékeket kínálja a vásárlói számára. A vállalat folyamatosan figyelemmel kíséri a vásárlói igényeket, és minden esetben arra reagálva dönt arról, hogy mely termékeket kínálja vásárlói számára időszakos vagy éppen állandó jelleggel. A lencsekonzerv jelenleg nem képezi az állandó kínálat részét, de nincs kizárva, hogy a későbbiek során akár folyamatosan elérhető lesz."

Bár konzervként egyelőre nem vásárolható meg a boltláncnál, ettől függetlenül érdemes beszerezni a lencsét, és rendszeresen fogyasztani abból. A lencse ugyanis kimagasló vitamin- és ásványianyag-forrás. A lencsében megtalálható többek között az A-, B1-, B6- és az E-vitamin, emellett vasban, káliumban, magnéziumban és kalciumban is gazdag. A lencse kiváló rostforrás is, erre az anyagra az emésztés megfelelő működése érdekében van szükség.

Magyarország a lencse termesztésében nem számít nagyhatalomnak, mindössze néhány száz hektáron folyik a termesztése. A lencseimport éves mennyisége több ezer tonnára tehető.

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet, a FAO szerint 2010 óta a lencsetermesztés 4.287.162 hektárról 6.582.779 hektárra növekedett 2017-ig. A világ legnagyobb lencsetermesztő országai Kanada, India és az USA. Az Európai Unióban legnagyobb területen Spanyolországban termesztik a lencsét, 36.504 hektáron, de Franciaország és Görögország lencsetermesztése is jelentős. 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!