Egyszerű almás pite és társai: ízletes őszi sütemények édes és sós változatban

almás pite
Ez az almás pite mindannyiunk számára egy perc alatt visszahozza a gyerekkort.
Vágólapra másolva!
A hűvös őszi napok komorságát remekül ellensúlyozza egy finom, tartalmas sütemény, különösen népszerűek ilyenkor a piték, amelyek édes vagy akár sós változatban is elkészíthetők. Az édes piték közül a legismertebb az egyszerű almás pite, illetve ennek a szilvás és a túrós változata, ám kísérletező kedvűeknek ajánlott kipróbálni egy jó fűszeres sütőtökös pitét is. A sós ízek kedvelői számára pedig az angol húsos pite lehet a tuti befutó.
Vágólapra másolva!

Nincs jobb egy hűvös, borongós őszi napon egy tepsi piténél, amit kedvünkre falatozhatunk desszertként, vagy akár főétkezés befejező fogásaként egy tartalmas, melengető leves után, de akár a reggeli kávé mellé is jól esik. A népszerűségi listán előkelő helyen áll az egyszerű almás pite, de közkedvelt a szilvával, és a túróval töltött verzió is, illetve ezek nyári változatai, a sárgabarackos, meggyes, vagy cseresznyés pite, amelyek ősszel is könnyedén elkészíthetők, ha rendelkezésünkre áll néhány üvegnyi befőtt, esetleg voltunk olyan előrelátóak, hogy még a nyári hónapokban telepakoltuk a mélyhűtőt ezekkel a csodás gyümölcsökkel. Ha pedig nem áll rendelkezésre házi változat, nem kell elkeseredni, hiszen a bolti, gyorsfagyasztott is megteszi.

egyszerű almás pite, őszi pite rereptek
Egyszerű almás pite, az egyik legfinomabb őszi desszert

Egyszerű almás pite, az őszi desszertek sztárja

Hogy miért is a legnépszerűbb őszi desszert az almás pite? 

Mert finom, mert filléres hozzávalókból, gyorsan elkészíthető, és mert gyerekkorunk ízeit, és a nagymama konyháját idézi föl bennünk, tehát egy igazi comfort food,

ami jól esik, ha egy kis kényeztetésre vágyunk a stresszes, szürke, borongós hétköznapokon, amikor minden olyan sivárnak és lehangolónak tűnik.

Az almás pitének két fajtája is igen népszerű: a piteformában készített, rácsos tetejű, amerikai változat, illetve az egyszerű, tepsiben sült, kevert tésztájú. Mindez tovább variálható plusz hozzávalókkal: különösen jól áll neki a fahéjas fűszerezés, ám némi mazsolával vagy karamellás szósszal sem lőhetünk mellé, az igazán édesszájúak pedig előszeretettel társítják némi vaníliafagylalttal.

A legegyszerűbb almás pite is ezerféle módon variálható, azonban érdemes kísérletezni másfajta töltelékkel is: készítsük el túróval, szilvával, vagy akár sütőtökkel töltve, garantáltan nem fogunk csalódni, és még a barátok, családtagok tetszését is elnyerjük vele. 

A sós ízek kedvelőinek pedig jó hír, hogy létezik húsos, zöldséges vagy sajtos változat is, illetve ezek kombinációi, amelyek szintén nagyon ínycsiklandóak, és akár egy főétkezésnek is megfelelnek, annyira laktatóak és kiadósak.

Őszi pite receptek, amelyeket muszáj kipróbálni

Békebeli almás pite, ahogyan a nagyi készíti:

A legismertebb almás pite recept, gyerekkorunk kedvence, porcukorral a tetején az igazi:

  • 12db alma
  • 30dkg liszt
  • 15dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 1ek tejföl
  • 2ek kristálycukor
  • 1tk fahéj
  • 1ek zsemlemorzsa
  • 12.5dkg margarin
  • 2db tojás

Elkészítés: 

A meghámozott almát lereszeljük, rászórjuk a kristálycukrot, félretesszük.

A tésztához a lisztet, a porcukrot, a vaníliás cukrot, a sütőport, a margarint, a tejfölt és 1 tojássárgáját összegyúrjuk, és 2 cipót készítünk.

Kikent, lisztezett tepsibe beletesszük az egyik kisodort tésztát, majd meghintjük zsemlemorzsával. Erre tesszük a jól kifacsart reszelt almát, fahéjjal megszórjuk, majd zsemlemorzsával is. Ezután a másik kisodort tésztával betakarjuk, és a tetejét villával megszurkáljuk, majd megkenjük a tojássárgájával.

Kb. 25 percig sütjük 175 C fokon előmelegített sütőben. Ezután hagyjuk kihűlni szobahőmérsékleten, majd szórjuk meg a tetejét porcukorral.

őszipiték, alma, pite, almáspite, almás, békebeli almáspite, békebelialmáspite
Fotó: Shutterstock

Amerikai almás pite:

Ahogyan nálunk a kockára vágott, porcukorral meghintett verzió, az amerikaiaknál a kerek formában sült, rácsos tetejű számít klasszikusnak. Ezt a változatot gyakran fogyasztják vaníliafagylalttal és tejszínhabbal.

  • 30dkg liszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 10dkg cukor
  • 1 csipet só
  • 10dkg zsír
  • 0.5 pohár tejföl
  • 5db alma
  • fahéj
  • cukor
  • tejszínhab
  • vanília fagyi

Elkészítés:

  1. A tészta száraz alapanyagait egy tálba öntjük, egyszer átkeverjük. Hozzáadjuk a zsírt, és kézzel elkezdjük összedolgozni a tésztát. Hogy a tészta rendesen összeálljon, tejfölt adunk hozzá, annyit, hogy jó állagú legyen a tészta (könnyen formálható)! A piteformát kizsírozzuk, szórunk bele egy kis lisztet is.
  2. A tésztát két részbe szedjük, az egyik egy picit legyen nagyobb. A nagyobb adag tésztát kör alakúra nyújtjuk, és ezt fektetjük a piteformára. A formán túllógó részeket leszedjük és a maradék tésztához gyúrjuk.
  3. Eközben az 5-6 darab lereszeljük (nagy lyukú reszelőn) meghámozott almát, ízlés szerint fahéjjal és egy kevés cukorral édesítjük. Az így kapott tölteléket a tésztára halmozzuk, és egyenletesen eloszlatjuk.
  4. A maradék tésztát kinyújtjuk, és ujjnyi széles csíkokat vágunk belőle, majd berácsozuk a pite tetejét. Ha még marad tészta, azzal tetszés szerint tovább díszíthető a sütemény.
őszipiték, alma, pite, almáspite, almás
Fotó: AFP

Túrós pite recept:

  • 50dkg liszt
  • 10dkg cukor
  • 1 csomag sütőpor
  • 25 dkg vaj vagy margarin
  • 1 pohár tejföl
  • 2db tojássárgája

A töltelékhez:

  • 50dkg túró
  • 3db tojás
  • 20dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 2ek liszt
  • 1db citrom reszelt héja
  • mazsola (ízlés szerint)

Elkészítés:

  1. A túrós pite elkészítéséhez összekeverjük a lisztet, a cukrot és a sütőport, majd belemorzsoljuk a hideg vajat.
  2. Hozzáadjuk a tejfölt és a tojássárgákat, és gyors mozdulatokkal összekeverjük, összegyúrjuk a tésztát, majd folpackba csomagolva a hűtőbe tesszük, és hagyjuk pihenni. Ez idő alatt elkészítjük a túrós tölteléket.
  3. A töltelékhez összekeverjük a túrót, a tojássárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot, a lisztet és a citrom lereszelt héját és a mazsolát. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és a túrós masszába keverjük.
  4. Tepsibe terítjük a tészta 2/3-ad részét kinyújtva (nem kell túl vastagon), ezen elegyengetjük a túrós tölteléket. A tetejét négyzetrácsosan befedjük a maradék tésztával (vagy ráborítjuk vékonyra van nyújtva).
  5. Megszurkáljuk, és 170 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig sütjük. Még forrón megszórjuk porcukorral.
őszipiték,  túrós, pite, túróspite,  túró
Fotó: andras_csontos/Shutterstock

Szilvás pite recept:

A tésztához

  • 125g margarin (szobahőmérsékletű)
  • 125g cukor
  • 3db tojás
  • 200g finomliszt
  • 0.5 csomag sütőpor
  • 3ek tej
  • 0.5 csomag vaníliás cukor
  • 1 csipet só
  • 500g szilva (kemény)

A szóráshoz

  • 3ek porcukor
  • fahéj ízlés szerint

Elkészítés: 

  1. A sütőt előmelegítjük.
  2. A vajat a cukorral habosra keverjük.
  3. A tojásokat egyenként hozzákeverjük.
  4. Beletesszük a sütőport, a vaníliás cukrot, a sót, a tejet és a lisztet, majd összekeverjük.
  5. Sütőpapírral bélelt tortaformába simítjuk.
  6. A szilvákat megmegmossuk, kettévágjuk, kimagozzuk, két- vagy négyfelé vágjuk, és beborítjuk vele a tészta tetejét.
  7. Tűpróbáig sütjük.
  8. Ha megsült, fahéjas porcukorral meghintjük.
szilvás pite

Fotó: Mindmegette

Sütőtökös pite recept

Igazi őszi pite, ami készülhet édes és sós verzióban is. Az édes változat ízvilága kiválóan passzol az ősz slágeréhez, a pumpkin spice lattéhoz, a sós viszont akár önálló ebédként vagy vacsoraként is megállja a helyét.

Édesen:

Hozzávalók a tésztához:

  • 300 g liszt
  • 2 db tojás
  • 125 g cukor
  • 125 g puha vaj
  • 15 g sütőpor
  • 2 evőkanál frissen facsart narancslé

Hozzávalók a töltelékhez:

  • 750 g sütőtök, meghámozva, magja kiszedve, darabokra vágva
  • 140 g cukor
  • egy csipet só
  • egy csipet szerecsendió
  • egy csipet fahéj
  • 2 tojás, felverve
  • 25 g olvasztott vaj
  • 175 ml tej
  • 1 evőkanál porcukor

Elkészítés:

  1. A tészta elkészítéséhez keverjük össze a tojásokat a szobahőmérsékletű vajjal és a narancslével.
  2. Dolgozzuk el benne a sütőport, a lisztet és a cukrot.
  3. Gyúrjuk össze, és tegyük a hűtőbe, míg elkészül a töltelék.
  4. Tegyük a tököt egy edény vízbe, és forraljuk fel.
  5. Forrástól számítva főzzük még 15 percig.
  6. A kihűlt tököt keverjük össze a többi alapanyaggal a porcukrot kivéve és tegyük félre.
  7. Vegyük ki a tésztát a hűtőből, nyújtsuk ki, és nyomkodjuk egy piteformába.
  8. Vágjuk le a széléről a felesleges tésztát, és szórjunk bele pitesúlyt és süssük 10 percig 180 fokon.
  9. Amint letelt az idő, vegyük ki a sütőből, oszlassuk el benne a keveréket és süssük további 35-40 percig.
  10. Tálaljuk fahéjas porcukorral vagy tejszínhabbal.
őszipiték, sütőtök, pite, sütőtököspite, sütőtökös
Fotó: Northfoto

Sósan:

  • 2dkg friss élesztő
  • 1.25dl tej
  • 27.5dkg tönkölybúzaliszt
  • 1db tojás
  • 2dkg vaj
  • 50dkg hokkaidó tök
  • só, bors
  • cukor
  • szerecsendió
  • 8dkg bacon
  • 1 fej hagyma
  • 1 szál póréhagyma
  • 3 db tojás
  • 1.5 dl habtejszín
  • 8dkg reszelt kemény sajt

Elkészítés:

  1. Az élesztőt a tejbe morzsoljuk és felfuttatjuk. A lisztet tálban összegyúrjuk a tojással, a vajjal, a felfutott élesztővel, valamint a sóval, és meleg helyen, letakarva kelesztjük kb. 30 percig,
     
  2. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát lisztezett felületen kb. 28 cm átmérőjű kerek lappá nyújtjuk, és kikent, kilisztezett 26 cm-es piteformába nyomkodjuk. Leterítjük sütőpapírral, szárazborsót vagy -babot szórunk rá nehezéknek, és az előmelegített sütő középső részében elősütjük 15 percig.
     
  3. A tök húsát felkockázzuk, nagy serpenyőben pirítjuk 3-4 percig, majd ízlés szerint sóval, borssal, cukorral és őrölt szerecsendióval ízesítjük.
     
  4. A bacont és a hagymát apróra kockázzuk, a pórét vékonyan felkarikázzuk. A bacont serpenyőben kiolvasztjuk 2 perc alatt. Hozzáadjuk a hagymát és a pórét, majd további 2 percig pirítjuk.
     
  5. A vaksütéshez használt borsót vagy babot a sütőpapírral együtt eltávolítjuk, és a baconös-hagymás keveréket elosztjuk a tésztán. Megöntözzük a tojásokkal elkevert tejszínnel, megszórjuk a reszelt sajttal, majd változatlan hőfokon aranybarnára sütjük kb. 20 perc alatt.

Angol húsos pite recept

A legkedveltebb és legfinomabb sós pite a hússal töltött verzió, ami hagyományosan angol fogás, de népszerű Ausztráliában és is. 

A raguhoz:

  • 1 kg marhalábszár
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál vaj
  • só, bors, rozmaring, zsálya, babérlevél
  • 3 evőkanál paradicsompüré
  • 4 dl barna sör
  • 1 liter marhahúsleves
  • 150 gramm gersli
  • 3 teáskanál angol mustár
  • 2 evőkanál Worcestershire-szósz

A tésztához:

  • 300 gramm liszt
  • 100 gramm vaj
  • 100 gramm zsír
  • 125 ml víz
  • 1 tojás a kenéshez

Elkészítés:

  • A vajat és az olajat felmelegítem egy olyan edényben, amit aztán a sütőbe is be tudok tenni, belekeverem a felaprított hagymát, pár percig párolom. Hozzáadom a felkockázott marhahúst, és közepesen nagy lángon átpirítom. 
  • Megszórom a liszttel, átkeverem, hozzáadom a paradicsompürét, a sört, felöntöm a húslevessel, fűszerezem, felforralom. Alacsonyra veszem a lángot, és halkan gyöngyöztetve főzöm egy órán át. 
  • Ekkor hozzákeverem a gerslit, és további 2 órát főzöm, vagy amíg a hús meg nem puhul.
  • Közben összeállítom a tésztát. A lisztet és a sót elmorzsolom vagy aprítógépben összedarálom a zsiradékkal.
  • Fokozatosan hozzáadom a hideg vizet, és gyors mozdulatokkal gombóccá formálom.
  • Lapos koronggá egyengetem, és becsomagolva a hűtőbe teszem.
  • Amikor a hús puha, egy laposabbféle jénaiba öntöm. A tésztát körülbelül akkorára nyújtom, mint a jénai, és a tetejére borítom, a széleit a tál szélére csippentem. 
  • Megkenem a felvert tojással, és 180 fokos sütőben körülbelül háromnegyed óra alatt aranyszínűre sütöm.
őszipiték, húsos, pite, húsospite, hús, Chicken pie
Fotó: AFP

Végül pedig egy tökéletes pite tészta recept Jamie Oliver módra, amit érdemes elsajátítanunk, ha azt szeretnénk, hogy kellemesen omlós, porhanyós legyen a piténk állaga.

Mindenfajta töltelékkel kiváló.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!