Villámgyors, melengető gombaleves a hűvös őszi napokra

Gombaleves, Gomba leves
Fotó: Shutterstock
Vágólapra másolva!
Ha kint hideg és esős idő van, a tökéletes őszi melegítő egy leves. Jamie Oliver gombalevese pedig mindössze 15 percet vesz igénybe, és „komolyan lenyűgöző”.
Vágólapra másolva!

A hűvös, nyirkos és kellemetlen őszi időben nincs jobb mint egy tányér kényeztető krémlevesnél, ami jólesően átmelegít. 

Jamie Oliver gombalevese Stilton sajttal, pirított almával és diós krutonnal tökéletes választás erre a célra, ráadásul mindössze 15 perc alatt elkészül. 

Bár csábító lehet a szupermarket polcáról leemelni egy konzerv levest, azonban nemcsak finomabb és egészségesebb, de szórakoztatóbb is, ha otthon, magunknak készítjük el.  És ha már valami ilyen egyszerű, miért is ne próbálnánk meg? Jamie Oliver gombakrémlevese szuper őszi ebéd vagy vacsora lehet, és valószínűleg mindenkinek elnyeri a tetszését.

Gombaleves, Gomba leves
Fotó: Shutterstock

Hozzávalók:

  • 2 fej hagyma
  • olívaolaj
  • 1 db bio csirke-vagy zöldségleves kocka
  • Fél csokorfriss kakukkfű
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 4 nagy fej portobello gomba
  • 100g basmati rizs
  • 1ek tejszín
  • 1tk szarvasgombaolaj

A krutonhoz:

  • 8db barna csiperke
  • 1 ciabatta kenyér
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 alma
  • fél csokor friss petrezselyem
  • 1db citrom
  • 50g Stilton sajt
  • 1 kis marék dió

Elkészítés
Hámozzuk meg, vágjuk félbe és aprítsuk finomra a hagymát, majd 2 evőkanál olajon, serpenyőben pirítsuk üvegesre. Ezután morzsoljuk össze a leveskockát, és adjuk hozzá. Fűszerezzük sóval-borssal és a kakukkfűlevelekkel. Adjuk hozzá a két gerezd zúzott fokhagymát.

Ezután távolítsuk el a barna csiperkegombák szárát, a fejeket helyezzük egy serpenyőbe, és mindkét oldalát pirítsuk meg. Tegyük a csiperkék szárát és a portobellot a hagymás serpenyőbe, majd keverjük hozzá a rizst. Pár percig főzzük, majd felöntjük egy liter forrásban lévő vízzel, és fedő alatt felforraljuk.

Végjunk 4 szelet cibattát ferdén, és pirítsuk meg serpenyőben, majd bőségesen dörzsöljük be mindkét oldalát fokhagymával.  Ezután reszeljük vagy vágjuk durvára az almát, majd keverjük össze az ugyancsak durvára vágott petrezselyemmel és egy kevés citromlével.

Tegyük a csiperkét a ciabatta pirítósokra. Szórjuk rá a reszelt sajtot és a diót. Tegyük grillsütőbe, míg a sajt megolvad. Ezalatt a levest pépeítsük botmixerrel ízlés szerint addig, amíg eléjrük a kívánt állagot, attól függően hogy simábban vagy darabosabban szeretjük. Tálkákba szedjük és a pirítóssal, kevés almával és petrezselyemmel tálaljuk. Jó étvágyat!

Forrás: Mirror

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!