A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

PIN-kód helyett arcfelismerés mobilokhoz

Vágólapra másolva!
Arcfelismerő rendszer fejlesztett ki egy japán cég kamerás mobiltelefonokhoz, amely a jövőben feleslegessé teheti a PIN-kód használatát.
Vágólapra másolva!

A japán Oki mikroelektronikai cég technológiája a másodperc törtrésze alatt képes beszkennelni és azonosítani a felhasználó arcképét a mobiltelefon kamerája segítségével - írja a Deviceforge.com. A most bemutatott "Face Sensing Engine" (FSE) nevű találmányt a telefongyártó cégeknek szeretné értékesíteni a vállalat, és az Oki állítása szerint olyan olcsó, hogy csak fillérekkel drágítaná meg a mobilokat.

Az arcfelismerő rendszer a PIN-kóddal kiegészülve hatékonyabban védi a telefonban tárolt adatokat - például telefonszámokat, e-maileket -, de akár feleslegessé is teheti a négyjegyű azonosítószám használatát. Az FSE használata során egyszerűen csak bele kell nézni a kamerába, a képen belül a szoftver magától körülhatárolja az arcot. Az alkalmazás képes alkalmazkodni a változó fényviszonyokhoz, és a felhasználónak arra sem kell ügyelnie, hogy fapofát vágjon, mivel az azonosításnál a telefon csak a legmarkánsabb arcvonásokat veszi figyelembe, mint például a szemöldök vagy az orr vonala; az arcmimika nem zavarja meg.

Az Oki technológiája kompatibilis a legelterjedtebb mobil chipsetekkel és operációs rendszerekkel, így szinte bármelyik típusnál megjelenhet, ha a telefongyártóknak is elnyeri a tetszését. Az arcfelismerő rendszert nem csak a mobilkészülékek, hanem a rajtuk futó alkalmazások is használhatják. Korábban a szintén japán Omron mutatott be hasonló, kamerás mobileszközökhöz kifejlesztett arcfelismerő rendszert.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!