A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
1

Lopja le a képernyőjét!

Vágólapra másolva!
Egy kép nem csak akkor mond többet ezer szónál, ha művész készítette: minden rejtett beállítást, bonyolult számítógépes műveletet sokkal könnyebb elmagyarázni egy távoli PC előtt gubbasztó barátunknak lementett képernyőképek segítségével. Az erre alkalmas, legjobban bevált szoftvereket gyűjtöttük össze.
Vágólapra másolva!

Az alkalmi képernyőfotózáshoz még csak segédprogram sem kell. A Windows az ősidőktől fogva képes arra, hogy a Print Screen gombra lementse az épp látható monitorképet a vágólapra. Ezután a felhasználónak csak egy megfelelő méretű üres lapot kell létrehoznia a kedvenc szerkesztőjében és már be is illesztheti a képet vágásra. Az okosabb programoknál még a beillesztéses részt is meg lehet spórolni, mert képesek a vágólap tartalmából új fájlt gyártani egy kattintásra.

Profi képlopó tárhely nélkül

A fenti módszer egy-két alkalommal kényelmes lehet, ipari mértékű képernyőfotózásra azonban alkalmatlan. A Gadwin cég ingyenes Printscreen nevű programját azonban pont erre a feladatra találták ki. Válogatásunk legpontosabban beállítható szoftverében a felhasználó eldöntheti pontsan hová menti az elkészült képeket, választhat formátumot, még automatikus átméretezést is kérhet. A program alapértelmezésben a Print Screen gombra települ rá, ám ez is átállítható egyszerűen bármely más funkcióbillentyűre vagy gombkombinációra.

Forrás: [origo]

Az ingyenes Gadwin Printscreen nem tartalmaz beépített képszerkesztőt, csak a 25 dollárba kerülő Pro verzióba építettek ilyesmit a készítők. Arra azonban van lehetőség, hogy az elkészült képeket mentésük után azonnal megnyissa a felhasználó a kedvenc képszerkesztőjében. A szoftverből teljesen hiányoznak az online megosztási funkciók is, egyedül emailben tudja automatikusan továbbküldeni az elkészült képet.

Webkettes képernyőképek

A Scrnshots.com szolgáltatás asztali kliense szinte kifordítottja a Gadwin képlopójának. Kitűnően tud feltölteni, a kép elkészülte után a felhasználó még rendelhet címkéket és rövid leírást a művéhez, de ezek után a fotó menthetetlenül a weben köt ki. A szoftver webes része is erősen félkésznek érződik, nem tud például privát és publikus képeket kezelni. Az egyszer feltöltött fotókat bárki megnézheti, amíg a gazdájuk nem törli őket. A funkciók hiányáért azonban bőven kárpótol az asztali kliens és a megosztó weboldal gyorsasága.

Forrás: [origo]

Szerkesztésre a ScrnShotsDesktop sem ad lehetőséget. A program ráadásul még arra sem hajlandó, hogy feltöltés előtt helyben elmentse az elkészült fotókat. A nyilakra és magyarázó szövegekre vágyó felhasználóknak tehát ez a program sem ideális. Baráti képküldésre, egy-egy képregénykocka, weboldalból kivágott részlet megosztásához viszont eleget tud a ScrnShots Desktop. Ezt a felhasználási módot erősíti az is, hogy a felhasználó galériájának fotóihoz hozzászólást fűzhetnek a látogatók, sőt kedvencként is eltehetik a képeket. A program kedvez a több platformot használóknak, maces és windowsos kliense egyaránt van.

Elmutogatott tanácsok

Vannak helyzetek, amiket egy pár feliratozott kép átküldésével sem lehet megoldani. Az ilyen feladatokra találták ki a Jing Project-et.

A TechSmith cég által kísérletezésből létrehozott napocska logós szoftver a leglassabb a cikkben szereplő programok közül, felületei pedig óvodás vidáman sárgák. Rendelkezik viszont egy olyan előnnyel, amivel egyetlen versenytársa sem: képes videót rögzíteni. Az ingyenes csomagban ugyan csak havi két gigabájt feltöltés és ugyanennyi webes forgalom van benne, ez azonban biztosan elég a családban és a baráti körben fellépő számítógépes problémák orvoslására, már ha nem kell távolról levezényelni egy Linux-telepítést. Pillanatok alatt felélhető viszont a forgalmi korlát, ha valamelyik oktatóvideónk egy közepesen forgalmas fórumon köt ki.

Forrás: [origo]

A Jing már azt is lehetővé teszi, hogy a felhasználó belenyúljon a vele készült képekbe. A kliensben keretezhet, karikázhat, írhat kedvére a felhasználó. A végén pedig azt is eldöntheti, hogy a gépére menti el képet, esetleg a Jinghez járó Screencast.com-os tárhelyére vagy a Flickr-re tölti fel művét. Videó esetén nincs ennyi lehetőség az utómunkára, cserébe a felvétel teljes hossza rendelkezésünkre áll kommentálni a történteket, mert a program kezeli a számítógépre kötött mikrofont is. Egyedül az időzített felvétel illetve fotó készítés lehetősége hiányzik a kliensből.

A Jing egyetlen igazán rossz szokása, hogy a szolgáltatás eléréséhez szükséges vidám nap logót feköltözteti a képernyő tetejére, ám ezt az egyébként szűkszavú beállítófelületen gyorsan ki lehet kapcsolni. Utána elfoglalja jól megérdemelt helyét a Tálca apró ikonai között. A remek Jing szolgáltatásból is csak a linuxosok maradnak ki, csak a Windowst és a Macintosht használók készíthetnek vele egyszerűen videókat az asztalukról.

Maces elegancia

Nem meglepő módon a legjobban ismét a macesek jártak, az online megosztási funkcióval rendelkező képlopók atyjának számító Skitch csak Mac OS X-re elérhető. Bár a kliens leginkább egy gyerekeknek szánt rajzprogramra emlékeztet, az eddigi programokból hiányolt összes funkcióval rendelkezik, épp csak videofelvételt nem tud rögzíteni.

Forrás: [origo]

A teljes asztalról, program ablakokról vagy tetszőlegesen kiválasztott képernyőrészletről készített fotókat a felhasználó kedvére kicsinyítheti le, darabolhatja szét és rajzolhatja tele. A szöveg eszköz mellett keretek, nyilak, ceruza és a vizsgára tanuló egyetemisták kedvenc fegyvere, a színes szövegkiemelő áll az oktatóképet készítő rendelkezésére.

A Skitch webes része is ügyesen össze van rakva. A feltöltött képek alapértelmezés szerint privát státuszúak, azaz csak azok látják, akik megkapták a hozzá vezető URL-t. A felhasználó egy kattintással visszahívhatja az asztali kliensbe a már feltöltött képeket, már ha nem találja meg gyorsabban a gépen tárolt másolatok között.

A szoftver ingyenes és egyelőre forgalom és feltöltési korlát sincsen. Arra azonban nincs garancia, hogy a kiadása óta béta állapotú programot nem nyilvánítják egyszer késznek a Plasq programozói.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!