Gyorsabb és okosabb - kipróbáltuk a Gmail 2.0-t

Vágólapra másolva!
Gyorsabb, megbízhatóbb és okosabb lett a mobiltelefonra szánt Gmail 2.0 kliens.
Vágólapra másolva!

A korábban elérhető Gmail-klienssel a tesztek során számos probléma merült fel: a szoftver minden egyes alkalommal lassan indult el, képtelen volt szorosan együttműködni a telefonnal, és rendkívül szegényes volt az elérhető opciókészlet. Mindez nagyban módosult az új, 2.0-s szoftver bemutatásával. Az új verzió letöltése a Gmail mobiltelefonról elérhető oldaláról érhető el, és maga a telepítés sem vesz több időt igénybe egy percnél.

Az október végén bemutatott alkalmazás a fejlesztők ígérete szerint jóval gyorsabb és megbízhatóbb lett, köszönhetően a teljesen újraírt programkódnak. A levelekkel kapcsolatos feldolgozási folyamatok immár a háttérben zajlanak, átalakították a gyorsítótárakat, így most már érezhetően kevesebb belassulás bénítja le a felhasználót, ha egyszerre több parancsot ad ki.

A betöltési folyamat érezhetően gyorsabb lett, a beérkező levelek villámgyorsan jelenek meg a telefon kijelzőjén. A teszt során egyetlen alkalommal sem fagyott le, vagy állt meg hosszabban az alkalmazás. Ami igazán tetszetős, az az új görgetési mechanizmus, amely eléggé emlékeztet az iPhone-nál tapasztalható scroll-megoldásra: ha lefelé nyomjuk a navigációs gombot a képernyőn, a korábbi verziónál jóval finomabban jelennek meg az új sorok, vagyis sokkal "folyékonyabb" lett ez a funkció. Az új kliens képes egyszerre akár több fiókot is kezelni, így nem kell két különálló szoftvert feltelepíteni a telefonra ahhoz, hogy elérhetővé váljon a teljes elektronikus levelezése a felhasználónak.

Új funkció még a piszkozat, amellyel akár több lépésben is meg lehet írni az adott levelet. A szerencsésebbek, akiknek QWERTY-klaviatúrával ellátott telefonjuk van, örvendhetnek az új, gyorsbillentyűk segítségével elérhető opcióknak. A 35 nyelven elérhető második verzió természetesen képes a háttérben is futni, sőt, amennyiben a telefonunk rezgő üzemmódja aktív, és folyamatosan 3G kapcsolatban vagyunk a hálóval, úgy a Gmail az új leveleket állandóan újra lekérdezi, és a friss e-maileket a telefon rezgéssel jelzi. Érdemes nyitva hagyni ezt a lehetőséget a szoftver előtt, ugyanis a leveleket nem tölti le teljesen, csak a tárgyat és a feladót, így nem kell tartani kiugróan magas mobilinternet-számlától, mégis azonnal értesülünk a legfrissebb bejövő információkról.

Talán az egyik legfontosabb újítás a csatolmányok kezelése volt, ami kimaradt az előző verzióból. A Gmail azonosítja melléklet formátumát, és ha a telefon alkalmas rá, az adott tartalmat meg is lehet jeleníteni - természetesen csak miután letöltöttük az állományt. Az egyes válaszok könnyedén nyomon követhetők az új klienssel, ugyanis a webes Gmailhez hasonlóan az összetartozó levelek egy lapon tekinthetők meg, és így kiválaszthatjuk, hogy éppen melyik üzenetet akarjuk elolvasni.

Érezhetően gyorsabb lett az levelek lekérése is - a Windows Mobile beépített levelezőkliensével összehasonlítva elképesztő a különbség - mindössze pár másodperc elég ahhoz, hogy értesülhessen a felhasználó új leveleiről. A beérkezett üzeneteket természetesen lehet archiválni, megjelölni olvasottként, csillagokkal jelölhetők a fontosabb levelek, és jelenthetünk spamot is. Szimpatikus az új menürendszer is, amelyből azonnal leérhetők a kimenő levelek is, illetve most már a címtárban való keresés és a gyakran használt címzettek elérése is érezhetően gyorsabb és okosabban átgondolt lett. Igazán hasznos a levelek közötti keresés, amit korábban elég nehézkes volt használni. Az új kliens nem csak a levelek között képes kutatni, hanem a GTalk-on keresztül folytatott beszélgetések tartalmába is bele tud keresni.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!