Franciaország
18:002024. július 01.
Belgium
Portugália
21:002024. július 01.
Szlovénia

Teljesen új Linuxszal jön a Steam Deck

valve steam deck kézikonzol marokkonzol videojáték
Steam Deck
Vágólapra másolva!
Debian helyett az Arch disztribúció adja a SteamOS 3.0 alapját.
Vágólapra másolva!

A Valve kézikonzoljával kapcsolatos híreket követőknek már feltűnhetett, hogy a Steam Decken futó SteamOS alapjaiban változik meg a jelenleg szabadon letölthető verziójához képest, hiszen Debian Linux helyett az Arch Linux tetejére építik a vállalat illetékesei. A jelenleg elérhető SteamOS még a Steam Machine számítógépek korából származik, hosszú évek óta halottnak titulálható a projekt.

Steam Deck Forrás: Valve

A PC Gamer jóvoltából most érkezett némi tájékoztatás a fundamentális változás kapcsán, a Valve szerint az alapcsere legfontosabb okát a disztribúciók frissülése közti különbség jelenti. A Debian ugyan folyamatosan kap biztonsági fejlesztéseket, plusz a népszerű alkalmazások új kiadásai is elérhetővé válnak rá, azonban a rendszermagja rendkívül ritkán és lassan aktualizálódik. Ezzel szemben az Arch Linux minden egyes komponense folyamatosan frissül a legújabb stabil változatra, verziószámos kiadások sincsenek az operációs rendszerből.

Lawrence Yang dizájner szerint ez sokkal jobb alap a SteamOS 3.0 számára, hiszen az Arch-ban mindig elérhetőek a legújabb mások által készített fejlesztések, plusz a Valve számára is sokkal gyorsabb fejlesztési és kiadási tempót tesz lehetővé. Ennek megfelelően a Steam Deck kézikonzol vásárlói ritka és nagy frissítések helyett folyamatosan kisebb patcheket kapnak majd.

Kapcsolódó érdekesség, hogy amelyik játékosnak nem válna be a SteamOS a kézikonzolon, az telepíthet majd rá Windows 10-et vagy Windows 11-et.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről