Érkezik végre a Sony PlayStation 5 Pro

Vágólapra másolva!
November elejétől lesz kapható, irtózatosan sok pénzért cserébe. Kérdés, hogy ennyiért is kell-e a PlayStation 5 Pro a rajongóknak.
Vágólapra másolva!

Véget értek a pletykák és a spekulációk, a Sony bemutatta a PS5 erősebb változatát. A generációközi frissítést jelentő PlayStation 5 Pro kinézetre alapvetően megtartotta az elődjének az esztétikáját, de gyárilag csak optikai meghajtó nélküli kiadásban lesz kapható. Aki igényt tart a kiegészítőre, az külön tudja majd megvenni, egy befogadására alkalmas oldalpanel társaságában, a beszerelése a játékkonzolba házilag is könnyedén megoldható lesz.

sony playstation 5 pro ps5 pro játékkonzol
Csak optikai meghajtó nélkül lesz elérhető a PlayStation 5 Pro játékkonzol, de vehető lesz hozzá ilyen periféria és megfelelő oldalborítás
Fotó: Sony

A pletykáknak megfelelően a PS5 Pro két hardveres fejlesztést kapott az alap konzolhoz képest: egyrészt a grafikus processzorában 67%-kal több számítási egység található, másrészt pedig 28%-kal gyorsabb a memóriája. 

A kettő együtt azt jelenti, hogy a játékok nagy átlagban olyan 45%-kal jobb teljesítménnyel futhatnak, a sugárkövetést használókban pedig ennél is nagyobb lehet az előrelépés, mivel a ray-tracing sebessége két-háromszorosára gyorsult.

További előrelépés, hogy a PS5 Pro képes hasznát venni a gépi tanulásos PlayStation Spectral Super Resolution képfelskálázási eljárásnak, ez leginkább az NVIDIA DLSS módjára működik, szinte észrevehetetlen képminőségbeli romlásért cserébe nagyban javítható vele a játékok sebessége. A modern játékok persze már régóta használnak efféle eljárásokat, konzolokon egyedileg implementált megoldásra vagy AMD FSR-re kell gondolni, ezek leváltására készült a PSSR.

Újdonság, hogy a PS5 Pro kínálni fog a játékosok számára egy Game Boost nevű opciót, ezt aktiválva varázsütésre javulhat olyan 8500 eredetileg a PlayStation 4-re készült játék sebessége, ezen túlmenően pedig egyes PS4-es játékokban a grafika gépi javítása is elérhető lesz.

A vevők számára fontos információ, hogy a PlayStation 5 Pro extra erejét és képességeit kihasználni képes játékokat a „PS5 Pro Enhanced” címke különbözteti majd meg. A meglévő játékok fejlesztői szabadon kiadhatnak majd a termékeiket az új hardveren utólag megszépítő vagy felgyorsító javításokat, míg az új játékok hamarosan már alapvetően ezzel a matricával kerülhetnek piacra.

A PS5 Pro Enhanced plecsnit az első körben megkapó játékok: Alan Wake 2, Assassin’s Creed: Shadows, Demon’s Souls, Dragon’s Dogma 2, Final Fantasy 7 Rebirth, Gran Turismo 7, Hogwarts Legacy, Horizon Forbidden West, Marvel’s Spider-Man 2, Ratchet & Clank: Rift Apart, The Crew Motorfest, The First Descendant, továbbá The Last of Us Part II Remastered.

Az új konzol természetesen kompatibilis a PlayStation 5-höz kiadott összes hardveres kiegészítővel, egyedi gamepadet sem készített hozzá a Sony.

A PlayStation 5 Pro nem lesz olcsó

A PS5 Pro bőven megérkezik a karácsonyfa alá, az előrendelési időszaka 2024. szeptember 26-án kezdődik majd, míg az általános forgalmazása 2024. november 7-én indul.

Az ajánlott európai ára 799,99 euró, azaz olyan 318 ezer forint.

Az árcímke bizony sokkot jelent, a szintén optikai meghajtó nélküli PS5 Digital Editionhöz képest a PS5 Pro kétszer annyiba kerül, míg az optikai meghajtós PS5-höz képest 300 euróval drágább. Jó kérdés, hogy mennyire éri meg a felárát, a kínált plusz teljesítményhez képest nem érződik arányosnak ekkora extra költség.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!