Az okosórák mellett jönnek az okoscipők és okoszoknik

Vágólapra másolva!
A technológiai fejlődés és a testre szabhatóság alakítják a jövő fitnesztrendjeit: az edzések az elkövetkező években egyre inkább adatvezérelt, személyre szabott élménnyé válnak, írja közleményében a Huawei. A virtuális és kiterjesztett valóság alapú edzések, a játékos elemekkel gazdagított edzésprogramok, és az egyre népszerűbb viselhető okoseszközök – például okosórák és okoskarkötők – segíthetnek abban, hogy a testmozgás hatékonyabb és élvezetesebb legyen
Vágólapra másolva!

Az amerikai Forbes áttekintése szerint a legnagyobb változást a technológiai fejlődés gerjeszti, amelynek révén a testmozgás a korábbinál hatékonyabbá, személyre szabottabbá és élvezetesebbé válik.

Az egyik legnépszerűbb trend, a viselhető technológia, az Amerikai Sportorvosi Főiskola éves összegzésében már 2016 óta folyamatosan az első három legfontosabb között szerepel, és fejlődése a jövőben is folytatódik. Az okosórák és okoskarkötők mellett egyre több eszköz jelenik meg – például okoscipők és okoszoknik –, amelyek edzés közben gyűjtik az adatokat. Ezek az információk lehetővé teszik a személyre szabott edzéstervek kialakítását, miközben a rohamosan fejlődő mesterséges intelligencia valós időben képes alkalmazkodni az egyéni igényekhez, tovább növelve a hatékonyságot. A Huawei nemrég megjelent okosórája, a Watch GT 5 és Watch GT 5 Pro például a korábbi modelleknél gyorsabb, és átfogóbb egészségfigyelést és edzéskövetést nyújthat, köszönhetően a vadonatúj TruSense rendszernek. Alaposabb jelolvasást tehet lehetővé a szívritmus, a vér oxigénszintje és a légzésszám mérésében, de futás során például figyeli azt is, hogy a felhasználó melyik oldalát terheli jobban, így még átfogóbb adatokat nyújt edzés közben és szükség esetén korrigálni is tudunk a még hatékonyabb edzésért. 

Huawei,, HuaweiWatchGT5, HuaweiWatchGT5Pro
Fotó: Huawei / Huawei

Egyre népszerűbbek a játékos elemekkel gazdagított fitneszalkalmazások is, amelyek pontok, jelvények, ranglisták és jutalmak segítségével motiválják és vonják be a felhasználókat. Ezek a funkciók már a mai okosórák szoftvereinek is szerves részét képezik, segítve, hogy a felhasználók még motiváltabbak legyenek az egészségi- és fitneszcéljaik elérésében. 

Tengerparti edzés a nappaliban

A járvány miatt megélénkült otthoni edzések iránti érdeklődés a jövőben is megmaradni látszik. A kényelmes és rugalmas edzési lehetőségek továbbra is vonzóak, amit a technológiai környezet folyamatos fejlődése tovább erősít. Az új generációs otthoni fitneszgépek már kamerákkal, érintőképernyőkkel és mozgásérzékelőkkel felszereltek, és különböző alkalmazások és online edzésprogramok széles választéka is elérhetővé vált: ma már bárki edzhet otthonról, akár profi edzők irányításával. 

Ebbe a trendbe illeszkedik a Huawei közelmúltban megjelent előfizetéses fitnesz- és életmód szolgáltatása, az Egészség+, amely számos exkluzív előnnyel jár, például edzésekhez (a kezdőtől a haladó szintig), vezetett meditációkhoz és légzőgyakorlatokhoz férhetnek hozzá a felhasználók.

A jövő pedig még ennél is izgalmasabbnak ígérkezik: a virtuális valóság (VR) alapú edzésszimulációk lehetőséget adnak arra, hogy sportolni vágyók különböző, akár tengerparti vagy magaslati helyszíneken edzzenek, bokszoljanak, meditáljanak és nyújtsanak, anélkül, hogy kimozdulnának otthonukból.

Újgenerációs Huawei okosóra - Huawei Watch GT 5 Pro
Huawei Watch GT 5 Pro
Fotó: Origo

Időoptimalizálás, hatékonyságra törekvés 

Mivel mindannyian egyre kevesebb idővel rendelkezünk, a jövőben továbbra is népszerűek lesznek a rövid, de hatékony edzések és órák. Ezek az időoptimalizált edzésfajták, amilyen a magas intenzitású intervallum edzés (HIIT) és a köredzések, gyorsan és hatékonyan kombinálják az erősítő és kardió gyakorlatokat. Emellett egyes edzésprogramok a technológiát is segítségül hívják, például a virtuális valóság lehetőségeit használják ki, vagy viselhető okoseszközöket építenek be az adatok méréséhez.

Az egészséges életmód részeként a holisztikus jólét és a mentális egészség is egyre nagyobb hangsúlyt kap a fitnesziparban. A jövőben valószínűleg több olyan programot fogunk látni, amelyek a stresszkezelésre, a tudatosságra és a táplálkozási tanácsadásra is fókuszálnak a hagyományos edzések mellett. A viselhető okoseszközök is alkalmazkodnak az igényekhez, a Watch GT 5 például képes nyomon követni az alvási mintázatok és alvás közbeni légzés mellett a stresszszintet is, az Egészég+ szolgáltatás stresszkezelő gyakorlatokkal és zenével támogathatja a kiegyensúlyozottabb életmódot, a súlykezelésben pedig az óra kalóriaszámláló funkciója segítheti a felhasználókat, zárul a Huawei sajtóközleménye.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!