Csökkent a legújabb Xbox Series X fogyasztása

Vágólapra másolva!
Szétszedték és letesztelték az optikai meghajtó nélküli változatot.
Vágólapra másolva!

A héten számos piacon elérhetővé vált az optikai meghajtó nélküli Xbox Series X All-Digital játékkonzol, ám a magyar érdeklődők egyelőre hoppon maradtak, hírünk írásáig fel sem tűnt az új és némileg olcsóbb hardveres variáns az Xbox webhelyén. Ennek megfelelően a forintosított áráról sincs információ, ám Európában általánosságban véve 200 ezer forintnak megfelelő 499 eurót kér érte a Microsoft.

Addig is az érdeklődők legalább Austin Evans videóját megtekinthetik az új konzolvariánsról. A youtuber fő megállapításai, hogy az új Xbox Series X azonos teljesítményt nyújt a meglévő modellel, azonban az optikai meghajtó kiszedésétől eltekintve is egy teljesen új hardveres revízióról van szó: megváltozott pár dolog az alaplapján, továbbá átállították 7 nanométeresről 6 nm-es gyártástechnológiára a rendszerlapkáját.

A 6 nm-es lapka kisebb fogyasztás és hőtermelés mellett képes ugyanolyan teljesítményt nyújtani, mint az eddigi hardveres variánsban használt chip, így a Microsoft a hűtési rendszert is egyszerűbbre cserélte a digitális konzolban.

A motorháztető alatti változtatásoknak semmiféle hatásuk sincs a konzol teljesítményére, üzemi hőmérsékleteire, vagy éppen hűtési zajára, de az optikai meghajtó nélküli Xbox Series X egyértelműen kevesebbet fogyaszt.

Az eredetileg forgalomba hozott Xbox Series X a kezdőképernyő mutatása során 60 wattot fogyaszt, míg a mostani legújabb hardver 39 wattal is beéri. Játék során is van különbség, a Forza Horizon 5 futtatásakor eredeti gép 167 wattot eszik, míg a mostani digitális kiadás csak 151 wattot kér.

Valószínű, hogy a digitális Xbox Series X-ben feltűnt új hardverek csendben a megszokott, optikai meghajtós változatban is elérhetővé válnak majd.

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!