Ortoszomnia: Amikor az alváskövetés megszállottsággá válik

Az alvászavar nagyon veszélyes lehet.
Lefekvés után a hálószobában kerüljük a mobiltelefont, táblagépet, laptopot!
Fotó: BSIP via AFP
Vágólapra másolva!
Van, aki csak ledől az ágyra és már alszik is, de vannak, akiknek ez nem ilyen egyszerű. Közülük sokan elkezdik a dolgot túlaggódni és ez vezethet az ortoszomnia nevű tünetegyütteshez.
Vágólapra másolva!

A technológia fejlődése lehetővé teszi, hogy életünk szinte minden aspektusát kövessük és elemezzük. Ez alól az alvás sem kivétel. Az alváskövető eszközök és applikációk segítségével részletes információkat kaphatunk alvásunk minőségéről, időtartamáról és szakaszairól. Bár ez az információ hasznos lehet az alvási szokásaink javításában, egy új jelenség, az ortoszomnia is felütötte a fejét, amely az alvással kapcsolatos egészségtelen megszállottságot jelenti.

Komoly következményekkel járhat, ha nem alszunk eleget alvászavar ortoszomnia
Az alvászavar nagyon veszélyes lehet, de az ortoszomnia is az!
Fotó: Shutterstock

Az alvás fontossága

Az alvás alapvető szükséglet, amely elengedhetetlen a fizikai és mentális egészségünkhöz. A megfelelő alvás javítja a hangulatot, a koncentrációt, az immunrendszert és a fizikai teljesítményt. Emellett csökkenti a számos betegség, például a szívbetegség, a stroke és a cukorbetegség kockázatát. Nem csoda, hát, ha a jó alvás szinte csodaszer lehet, aki viszont rossz alvó, az ennek előnyeit hírből sem ismeri. Ők fáradtan, nyúzottan ébrednek és sokkal nagyobb erőfeszítések árán tudják csak elindítani a napot. Fontos tehát a jó alvás, de nem szabad ezt túlaggódni, mert az sem segít.

Mi is az az ortoszomnia?

Az ortoszomnia egy viselkedési zavar, amelyet az alvás minőségével kapcsolatos túlzott aggodalom és a „tökéletes alvás" elérésére irányuló megszállottság jellemez. Az ortoszomniában szenvedők folyamatosan figyelik és elemzik alvásadataikat, és szorongást, frusztrációt, sőt dühöt is tapasztalhatnak, ha nem érnek el elég jó alvásteljesítményt az alváskövető eszközük szerint.

Ez a megszállottság könnyen a jó alvás ellenségévé válhat, hiszen a stressz és a szorongás megnehezítik az elalvást és az átalvást.

Az ortoszomnia hátterében álló tényezők

Az ortoszomnia kialakulásában számos tényező játszhat szerepet. A tökéletességre törekvés, a szorongásra való hajlam, valamint a közösségi média által közvetített „tökéletes élet" képe mind hozzájárulhatnak a probléma kialakulásához. Az ortoszomniában szenvedők hajlamosak összehasonlítani magukat másokkal, és irreális elvárásokat támasztanak magukkal szemben az alvással kapcsolatban. A technológia és az adatok könnyű elérhetősége tovább erősíti ezt a tendenciát.

Az ortoszomnia felismerése

Az ortoszomnia felismerése nem mindig egyszerű, hiszen a tünetek hasonlíthatnak más alvászavarok tüneteihez. Azonban van néhány jellegzetes tünet, amely segíthet az ortoszomnia azonosításában:

  • Túlzott fókusz az alváskövetésre: Az ortoszomniában szenvedők folyamatosan ellenőrzik alvásadataikat, és túlzott jelentőséget tulajdonítanak azoknak.
  • Szorongás és frusztráció: Ha az alváskövető eszköz nem mutat "tökéletes" eredményeket, az ortoszomniában szenvedők szorongást és frusztrációt éreznek.
  • Alvási szokások megváltoztatása: Az ortoszomniában szenvedők gyakran megváltoztatják alvási szokásaikat az alváskövető eszköz által szolgáltatott adatok alapján, ami további alvászavarokhoz vezethet.
  • Alvás elkerülése: Paradox módon az ortoszomniában szenvedők néha elkerülik az alvást, mert félnek attól, hogy nem lesz "tökéletes" az alvásuk.
  • Nappali tünetek: Az ortoszomnia miatt kialakuló alvászavarok nappali tünetekhez is vezethetnek, mint például fáradtság, koncentrációs zavarok és hangulatingadozások.

Az ortoszomnia kezelése

Az ortoszomnia kezelése általában a következőket foglalja magában:

  • Kognitív viselkedésterápia (CBT): A CBT segít azonosítani és megváltoztatni az alvással kapcsolatos negatív gondolataikat és viselkedést.
  • Relaxációs technikák: A relaxációs technikák, mint például a meditáció és a jóga, segíthetnek csökkenteni a szorongást és elősegíteni a pihenést.
  • Alvási higiénia javítása: Az alvási higiénia javítása magában foglalja a rendszeres alvási idő beállítását, a koffein és az alkohol kerülését lefekvés előtt, valamint a megfelelő alvási környezet megteremtését.
  • Alváskövető eszközök mérsékelt használata: Fontos, hogy az alváskövető eszközöket mértékkel használjuk, és ne hagyjuk, hogy a technológia uralkodjon az alvásunk felett.

Összefoglalás

A jó alvás nagyon egészséges dolog és érdemes is törekedni rá, de nem szabad engednünk, hogy ez a törekvés megszállottsággá alakuljon! Az alváskövető eszközök hasznosak lehetnek, de fontos, hogy mértékkel használjuk őket, és ne hagyjuk, hogy a technológia befolyásolja az alvásunkat. Ha alvászavarokkal küzdünk, forduljunk szakemberhez!

Ha szeretne még több érdekes techhírt olvasni, akkor kövesse az Origo Techbázis Facebook-oldalát, kattintson ide!

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!