Még pár napig tart az áprilisi tél

Vágólapra másolva!
Magyarországon rendkívül szokatlan volt a vasárnap és a hétfő reggel, amikor az erős szél ellenére is fagypont alatt maradt a hőmérséklet - ez még januárban sem sűrűn fordul elő. És hogy meddig tart a hideg? Már nem sokáig!
Vágólapra másolva!

Március végén több napon keresztül kellemes, az átlagosnál néhány fokkal melegebb időjárás uralkodott Európa középső területén. A sok napsütés és a 20 fok körüli csúcshőmérsékletek már-már elfeledtették velünk az idei tél negatív szélsőségeit. Örömünk azonban korainak bizonyult!

Forrás: ORIGOA hónap utolsó napjától kezdődően folyamatos lehűlés kezdődött, de a kontinens időjárásában a változás már napokkal előtte elindult. A skandináv térségen keresztül cikloncsaládok vonultak át, melyek nyugati oldalain egyre hidegebb levegő érkezett, a záporok mellett megjelentek a hózáporok, havazások. A kontinens középső területén a száraz, napos időt okozó anticiklon fokozatosan leépült, utat nyitva ezzel egy tartós, erős északi áramlás kialakulásának. Nyugat-Európa felett továbbra is magas légnyomás uralkodott, míg a ciklonok keleten épültek fel, ennek köszönhettük térségünkben az északias szeleket.

A beszámolót az ICI Interaktív Meteorológia készítettehttp://www.idojaras.hu

A hideg két hullámban érkezett. Április 4-én, pénteken jött az első hidegfront, amely még csak az Alpok és Északi-Kárpátok 1200 m-nél magasabb területein okozott havazást. Egy átmeneti gyenge melegfrontot követően szombat este viharos széllel markáns hidegfront érkezett Közép-Európa fölé. Már nem csak a hegyekben, hanem sík területen is hózáporok, kisebb havazások fordultak elő, vasárnap reggel nem egy helyen hazánkban is vékony, de összefüggő hótakaró borította a tájat. Ausztriában az Alpok északi lejtőin jelentősebb havazás jött létre, többfelé a 25 cm-t is meghaladta a friss hóréteg. Magyarországon rendkívül szokatlan volt a vasárnap és a hétfő reggel, amikor az erős szél ellenére is fagypont alatt maradt a hőmérséklet - ez még januárban sem sűrűn fordul elő.

A hideg nemcsak a felszín közelében, hanem különösen az 1500-5000m közötti rétegben jött, az 500 hPa-os szinten -40 fokos hidegek uralkodtak. Ennek eredményeképpen nagy volt a levegő instabilitása, a kevés napsütés keltette energia helyenként heves hózáporokat generált. Hétfőtől a skandináv térségben már megszűnt a hideg levegő utánpótlása, úgynevezett hidegcsepp alakult ki a kontinens középső területei felett, ettől kifelé haladva még északra is enyhébb területekkel találkoztunk.

A hideg levegő nem állt meg a Kárpát-medencénél, elérte a Balkán északi területeit is. Theszalonikiben például hétfőn fél napig havazott, ami egyenesen példátlan.

És hogy meddig tart a hideg? Már nem sokáig! Szerdán a hidegcsepp a Kárpát-medencét megkerülve északnyugatra vándorol, miközben fokozatosan melegszik. Csütörtöktől már délkeleti áramlás szállít térségünkbe enyhébb, nedvesebb tavaszi levegőt. Lehetséges, hogy két hét múlva már a korán jött nyárról írhatunk beszámolót.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!