Paul Thomas növénybiológus hat évvel ezelőtt látott hozzá a termesztéshez a szigetországban, rögtön húsz különböző területen. A szakember Leicestershire-ben, egy fiatal magyaltölgy tövében bukkant rá az első, 39 grammos példányra a múlt héten.
A növénybiológus szerint az év hátralevő részében a többi terület is termőre fordul. Thomas a Nagy-Britanniában őshonos nyári szarvasgomba (Tuber aestivum) termesztésébe fogott bele.
A szigetországban vadon termő szarvasgombák kilónkénti ára nagyjából 400 font (172 ezer forint), de nincs belőlük sok. A vadon termő példányok egykor igen elterjedtek voltak Nagy-Britanniában, de az ország ősi erdőségeinek eltűnése és a modern mezőgazdasági módszerek miatt mára rendkívül ritkává váltak. A szakember azt reméli, hogy néhány éven belül megtérülnek erőfeszítései.
A britek asztalára kerülő szarvasgombák döntő többségét importálják, és a legtöbbjük termesztés eredménye. Az Olaszországból, Franciaországból és Horvátországból utaztatott szarvasgomba kilónkénti ára akár 3 ezer font (1 millió 300 ezer forint) is lehet – írja a BBC.
„Évek óta álmodom erről a pillanattól. Régen kilószámra nőtt nálunk. Feljegyzések szerint maga Viktória királynő is megtekintette a szezon legnagyobb szarvasgombáját” – lelkendezett Thomas
A szigetországban vadon termő szarvasgomba kilója jelenleg nagyjából 400 font (172 ezer forint), A vadon termő szarvasgombák egykor nagyon elterjedtek voltak Nagy-Britanniában, ám az ország ősi erdőségeinek eltűnése és a modern mezőgazdasági módszerek miatt mára rendkívül ritkává váltak.
A növénybiológus eredményét mások is örömmel fogadták az országban. „Ez remek hír. Mindenki szereti a helyi alapanyagokat, és a brit szarvasgombák sokkal jobb minőségűek, mint a külföldről behozott fajtársaik” – mondta Zak Frost, a szarvasgomba-kereskedelemben utazó Wiltshire Truffles vállalkozás tulajdonosa. Frost szavaival
„olyan nagy a kereslet, hogy nem is tudjuk kielégíteni”.
A család titkos wiltshire-i farmjáról begyűjtött, vadon termő szarvasgombákat Frosték a Nagy-Britannia-szerte működő Michelin-csillagos éttermeknek adják el. A tulajdonos szerint termesztett gombák nem jelentenek majd fenyegetést az üzletükre.
„A mieink vadon teremnek, szóval mindig magas áron fognak elkelni. A »termesztés« kifejezés nagyon egyszerűnek festi le a folyamatot, ám itt korántsem olyasmiről van szó, mint amikor elvetjük a burgonyát. Nagyjából tíz évet kell várni. Rendkívül bonyolult eljárásról van szó, és az eredmény korántsem garantált” – mondta Frost a BBC-nek.