A fókák tudatosan csökkentik a véráramlás sebességét búvárkodás előtt

fóka
Egy speciáis eszközt fejlesztettek ki
Vágólapra másolva!
A kutatók soha nem látott részletességgel vizsgálták a búvárkodó állatokat: nem invazív módon rögzítették a vér áramlásának sebességét és az agy oxigénszintjének változásait. A készülékkel végzett, úttörő tanulmányok azt mutatják, hogy az állatok tudatosan csökkenti a véráramlási sebességet a zsírszövetekbe közvetlenül a merülés előtt.
Vágólapra másolva!

Teljesen lelassítják a szívműködésüket

Szinte minden emlősnek, és így az embernek is van az úgynevezett merülési reflexe. Ez a folyamat bizonyos változásokat idéz elő a szervezetben: többek között csökkenti a véráramlás sebességét, lelassítja a szívverést, amivel csökken a test oxigénfogyasztása is.

A fókák különleges módszerrel tartják vissza a lélegzetüket Forrás: Pixabay

Ezt a reflexet a kutatók eddig automatikus válaszreakciónak tartották és ezzel magyarázták többek között azt is, hogy miért tartjuk vissza automatikusan a lélegzetünket, amikor a vízbe ér az arcunk.

A közelmúltban végzett tanulmányok azonban arra engednek következtetni, hogy néhány búvárkodó emlősnek bizonyos fokú ellenőrzése van a folyamat felett. A barna delfinek, vagy más néven közönséges disznódelfinek például minél hosszabb ideig szeretnének a víz alatt maradni, annál jobban lelassítják a szívműködésüket.

Egy teljesen új eszközt fejlesztettek ki a megfigyelésekhez

A búvárkodó állatok testében bekövetkező változásokról azonban eddig igen keveset tudott a tudomány, mert azok igen nehezen tanulmányozhatók. Chris McKnight, az Egyesült Királyságban található a St Andrews Egyetem kutatója és munkatársai azonban kifejlesztettek egy úgynevezett nem invazív eszközt, amely infravörös spektroszkópiát használ a vér mennyiségének és oxigénellátásának a megfigyeléséhez.

Egy speciáis eszközt fejlesztettek ki Forrás: Jessica Kendall-Bar, Drs. Dan Costa and Terrie Williams at the Long Marine Lab of UC Santa Cruz

– magyarázta McKnight. – Ezeket azonban szigorú ellenőrzés alatt kert tartni, mert az eredményeink alapján úgy láttuk, hogy a fókák perifériás véredényei jóval a merülés előtt, átlagban 15 másodperccel korábban elkezdtek működésbe lépni.

Tudatos irányítás alatt tartják a testüket

A kutatók azt találták, hogy a fókák többször visszaállították a vizsgálat alatt a normál véráramlási sebességüket, amelyből arra következtettek, hogy az állatok folyamatos és tudatos irányítás alatt tartják a testüket. A PLoS Biology című tudományos folyóiratban publikált tanulmány arra is rámutatott, hogy

amikor a fókák táplálkoznak, nem maradnak túl sokáig a felszínen ahhoz, hogy helyreállítsák a vérük „normál" oxigénszintjét.

Új-zélandi medvefóka borjú Forrás: Wikimedia Commons

A kutatócsapat az eredmények tükrében most más merülő emlős és az emberek tanulmányozását tervezi. Hangsúlyozták, hogy

a világ legjobb szabadon merülő búvárai hihetetlen rekordokat állítottak fel az elmúlt években

. A mozgás nélküli lélegzet-tartás rekordja 11 perc. McKnight és kollégái azt gyanítják, hogy ezek az „elit" búvárok is rendelkezhetnek bizonyos fokú tudatos irányítással a merülési reflex felett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!