Mráz Ágoston Sámuel: Magyar Péter szombati akciója egy óbaloldali tüntetés volt régi arcokkal és a régi szöveggel

Magyar Péter, MagyarPéter, részeg, botrány, magyarpéterbotrány
Vágólapra másolva!
A múlt hétvégi tüntetés egyértelműen kudarcos volt, messze a várakozások alatt maradt, és így Magyar Péter őszi szezonnyitása nem sikerült – mondta el a Nézőpont Intézet igazgatója az Origónak adott interjúban. Mráz Ágoston Sámuel szerint Magyar Péter abban érdekelt, hogy fenntartsa az aktivizmust akkor is, ha most beleütközött a falba. Egyébként már az árvízi védekezése is politikai kommunikációs kudarc volt, hiszen nem az összefogás képét mutatta. A szakértő elmondta azt is, hogy Magyar táborának növekedése megállni látszódik, mivel nincs már dinamikája.
Vágólapra másolva!

Magyar Péterék múlt hétvégi tüntetése kudarcba fulladt. Több százezer embert vártak, de csak kb. 3000 ember vett részt a megmozduláson. Mire utal a résztvevők alacsony száma, illetve mondható az, hogy szinte egy óbaloldali tüntetést láthattunk: régi arcok régi szöveggel?

A múlt hétvégi tüntetés egyértelműen kudarcos volt, messze a várakozások alatt maradt, és így Magyar Péter őszi szezonnyitása nem sikerült. 

Mind a témája, mind a radikalitása, mind pedig az agresszív retorikája és az egyéb összes körülménye a korábbi sokszor látott baloldali tüntetésekre emlékeztetett, semmivel sem különbözött a 2010 óta számtalanszor megtartott hasonló rendezvényektől. 

Még a megszólalók tekintetében is volt hasonlóság, így Hadházy Ákos vagy Nagy-Navarró Balázs is ott voltak. Összességében azt lehet mondani, hogy olyan volt ez a tüntetés, mint régen, ebben semmi újítás nem volt, és ahogyan már mondtam, az őszi szezon kezdete kudarcnak tűnik Magyar Péter számára.

A Tisza Párt tüntetése a közmédia épülete előtt, TiszaPárt, tüntetés, demonstráció, MTVA székház, Fekete-Győr András, FeketeGyőrAndrás, 2024.10.05.
Fekete-Győr András bukott Momentum-elnök és Csárdi Antal LMP-s politikus is megjelent az MTVA óbudai székháza előtt 2024. október 5-én
Fotó: Polyák Attila - Origo

Mit gondol arról, hogy nemrégiben Hadházy Ákos már jogászokkal vizsgáltatta volna Magyar Péter büntetőjogi felelősségét a Diákhitel Központ gyanús szerződései miatt, utána viszont maga Magyar hívta meg a tüntetésre, ahol Hadházy fel is szólalt?

Ez az egész azt mutatja, amit a baloldalon már sokszor láttunk: hogy minden, akár még személyes ellentét dacára is összefognak, amikor a hatalom megszerzésének esélyéről van szó. 

Láttuk, hogy a Jobbik évekig tagadta, hogy Gyurcsány Ferenccel együttműködne, és 2022-ben végül közös listát állítottak. Tehát mindenki felkészülhet arra, hogy Magyar Péter Gyurcsány Ferenccel is össze fog fogni, és össze fog fogni Hadházy Ákossal is. Senkit se tévesszenek meg ezek a látszólagos viták.

A Tisza Párt tüntetése a közmédia épülete előtt, TiszaPárt, tüntetés, demonstráció, MTVA székház, Magyar Péter, MagyarPéter, 2024.10.05.
Magyar Pétert csak a hatalom érdekli
Fotó: Polyák Attila - Origo

Ha ez így megy tovább, elpártolhatnak Magyar Pétertől a támogatói?

Elpártolás helyett inkább úgy fogalmaznék, hogy nem lesz nagyobb ez a tábor, mint amit Vona Gábor, Gyurcsány Ferenc vagy Márki-Zay Péter tábora kapcsán láttunk. Ez elérhet egy 2-2,5 millió közötti létszámot, ami nyilván sok embert jelent, de mindig az a kérdés, hogy a Fidesznek lesz-e több szavazója, és most minden közvélemény-kutatás, még a rosszindulatúak szerint is a Fidesznek több szavazója van.

Magyar Péter egy hete volt az MTV-ben és a rádióban, mégis a múlt hétvégén azért tüntetett, hogy bemehessen. Mennyire hiteles egy ilyen politikusi karakter?

Sok malőr volt ezen a tüntetésen, az egyik, amire ön is rákérdezett, az az egésznek a kiindulópontja, hiszen hiteltelen volt, mert a tüntetés előtt pár nappal Magyar Péter járt a közmédiában, és amikor bejátszották a tüntetésen a közmédia állítólagos borzalmas adását, az nem támasztotta alá a vádjait. Híradórészletet is bejátszottak, majd a közel-keleti konfliktusról is adtak be képsorokat, illetve egy reklámrészletet, ami szerintem kifejezetten kellemetlen kivitelezési hiba volt. Harmadrészt pedig az volt a fő követelése Magyarnak, hogy be akar menni a tévé épületébe, és átadni a követeléseit, amit professzionálisan kezelt az MTVA. 

Magyar Péter előtt kinyíltak az ajtók, és átvették a követeléseit. Tehát az összes vádpontja valójában megalapozatlan volt, így nem is volt azoknak erejük, és ez az egész tüntetésnek az értelmét és sikerét is beárnyékolta.

A Tisza Párt tüntetése a közmédia épülete előtt, TiszaPárt, tüntetés, demonstráció, MTVA székház, Magyar Péter, MagyarPéter, 2024.10.05.
A nóta és a szereplők is a régiek
Fotó: Polyák Attila - Origo

Magyar tehát láthatóan nem tudott mozgósítani, és nem tudta fenntartani az érdeklődést. Ettől a kudarctól függetlenül mire számíthatunk tőle az ősz folyamán?

Magyar Péter abban érdekelt, hogy fenntartsa az aktivizmust, akkor is, ha most beleütközött a falba, és egyébként már az árvízi védekezése is politikai kommunikációs kudarc volt, hiszen nem az összefogás képét mutatta. A magyar televízióban egy agresszív kommunikátor imázsát építette, a múltkori tüntetésen pedig nem tudott mozgósítani, de nem fogja feladni. Tehát egész biztos, hogy október 23. körül is próbál majd nagygyűlést szervezni és mozgósítani. 

Azt ne felejtsük el, hogy Magyarnak vannak támogatói, akik nemcsak 3-5000-en vannak, mint ahányan elmentek erre a múlt szombati tüntetésre. Az más kérdés viszont, hogy ennek a tábornak a növekedése megállni látszódik, mivel nincs már dinamikája.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEINK

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!