Akkor mondjuk, hogy valakinek rosszak a fogai, ha fogszuvasodása van, vagy, ha a fogai lazák, esetleg mozognak vagy gyulladtak. A fogaink egészségéért alapvetően két dolog felelős: a megfelelő szájhigiénia és a helyes táplálkozás. Ugyanakkor egyes gyógyszerek mellékhatásaként is felléphet fogbetegség, ahogyan okozhatják azt olyan rossz szokások is, mint dohányzás, vagy túlzott alkoholfogyasztás, és fogcsikorgatás is.
Fogaink romlását elsősorban mégis a szénhidrátot tartalmazó ételek okozzák. Ezek a szánkba kerülve lepedéket képeznek a fogunkon, amely károsítja a fogfelszínt, és annak romlásához vezetnek. Éppen ezért kerüljük azokat az italokat és ételeket, amelyek károsan befolyásolják fogaink egészségét. Ezek a cukros, savas üdítők, és alkoholok, a sós és édes rágcsálnivalók, de sajnos a citrusfélék is roncsolhatják a fogunkat. Ezek helyett fogyasszunk friss zöldségeket és gyümölcsöket, alacsony cukor – és zsírtartalmú, viszont kalciumban, fluoridban és foszforban gazdag ételeket.
Étkezés után közvetlenül, fogmosás után pedig akár már 20 perccel a lepedékképző baktériumok hatékony munkájának eredményeként a fog felszínén lepedék keletkezik. Ez savas kémhatású, ami roncsolja a fogat, így annak romlásához, tehát fogszuvasodáshoz, fogkőhöz, ínygyulladáshoz, legrosszabb esetben pedig a fog elvesztéséhez vezethet.
A fogromlást számos tünet jelzi, mielőtt bekövetkezik a legrosszabb. Ilyen a rendszeres enyhe, vagy egészen heveny fogfájás, a fogérzékenység akár hideg, akár meleg ételek fogyasztásakor, végül pedig bemélyedések és észlelhető lyuk a fogban. A savas hatás következtében ugyanis csökken a fog ásványianyag tartalma, ami a fogzománc sérülését, majd elvékonyodását eredményezi. Egy idő után ez a folyamat visszafordíthatatlan, és a fogzománc olyannyira elvékonyodik, hogy átlyukad.
A rossz fogak nem csupán szájüregi betegeségeket okozhatnak. A fogaink ugyanis kapcsolatban állnak a szervezetünk egészével, így a fog megbetegedése kihat az egyéb szerveinkre is. Arról nem is beszélve, hogy a foggyulladás következtében a fog felszínén megtalálható baktériumok a szervezetben szinte bárhova képesek eljutni, különböző problémákat és gyulladást kialakítva ott is.
Ilyenkor a fog úgynevezett gócpontként viselkedik. A góc olyan, baktériumok által okozott gyulladás, amely a szervezet rejtett helyein – tehát például a fogban – fordul elő. Ez pedig számos egyéb betegséget idéz elő. Ilyen lehet a hajhullás, a hőemelkedés, a fejfájás, a mandulagyulladás, de súlyosabb esetben okozhat vesegyulladást, bőrkiütést és komoly ízületi fájdalmakat is. Ilyen esetekben az elsődleges cél a gócpont feltárása és annak megszüntetése. Ez a legtöbb esetben gyökérkezelést jelent, de sajnos az sem ritka, hogy a fogat is ki kell húzni.
A fogak elvesztése pedig nem csupán esztétikai gondot jelent, hanem további betegségeket is előidéz. A hiányos fogsor következtében a rágás tökéletlenné válik, ez pedig komoly problémát okoz. Az emésztés ugyanis már a szájüregben megkezdődik azzal, hogy alaposan összerágjuk az ételt. Az egészséges rágásban pedig minden fognak megvan a maga szerepe. Ha bármelyik fog tartósan hiányzik, nem tudjuk jól megrágni az ételt, ez pedig olyan emésztési problémákhoz vezet, mint a reflux vagy a savasodás. Ezen kívül a hiányzó fog helyén nem éri terhelés az állkapcsot, aminek következtében a csont sorvadni kezd, ez pedig a szomszédos fogak elvesztését is eredményezheti. Éppen ezért ilyen esetekben a fogpótlás elkerülhetetlen annak érdekében, hogy a többi fogunkat megóvjuk.
Az egészséges fog nem csak esztétikai szempontból fontos. A rossz fog ugyanis számtalan más betegség okozója lehet, ráadásul a legtöbb esetben oly módon, hogy nem is tudunk róla. Ezért rendkívül fontos a megelőzés. Fogaink egészségét kizárólag a megfelelő szájhigiéniai lépések betartásával, valamint a tápanyagban gazdag, egészséges táplálkozással tudjuk megőrizni.