A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Cukorbetegeknek kötelező az évenkénti szemvizsgálat

Vágólapra másolva!
Évente 1000 cukorbeteg veszíti el látását a szemfenéki szövődmények következtében, azaz a diabétesz retinopátia miatt. Látásuk megmenthető lenne, ha időben sikerülne diagnosztizálni a betegséget, rendszeres szemvizsgálattal.
Vágólapra másolva!

A diabéteszes retinopátia a cukorbetegség egyik súlyos szövődménye, amely a szem retináját érinti. A retina egy vékony réteg a szem hátsó részén, amely fényérzékeny sejteket tartalmaz, és kulcsszerepet játszik a látásban. A diabétesz okozta magas vércukorszint károsíthatja a retina apró ereit, ami idővel látásvesztéshez vezethet. 

Trend Optika

A diabéteszes retinopátia kezdeti stádiumában gyakran tünetmentes, így a rendszeres szemvizsgálat elengedhetetlen a korai felismeréshez. Amikor tünetek jelentkeznek, azok a következők lehetnek: homályos látás, a látótérben megjelenő úszó foltok, látásromlás, hirtelen látásvesztés. 

A diabéteszes retinopátia komoly betegség, amely időben történő felismeréssel és megfelelő kezeléssel kezelhető. Ebből következik, hogy a cukorbetegek számára kötelező a legalább évenkénti szemészeti szűrővizsgálat. A hazai szemorvosok kapacitása azonban nem elegendő a közel 800 ezer érintett szűrésére. Magyarországon a Trend Optikák biztosítják a szolgáltatás elérését, mint a Semmelweis Egyetem által alapított Semmelweis Kft országos vizsgálópontjai. A Trend Optikában mindenki számára elérhető szemfenéki vizsgálat. 

A Trend Optikákban egy speciális orvosi műszer, úgynevezett fundus kamera segítségével történik a szemfenék gyors, fájdalommentes fotózása. Mindez a pupilla tágítása nélkül, aminek köszönhetően elkerülhető a több órán át tartó homályos látás. A vizsgálat során időben felfedezhetők a diabéteszes retinopátia korai jelei, mint a retina kis vérereinek károsodása, a kisebb-nagyobb bevérzések vagy lerakódások a retinán.   

Az optika az elkészült fotókat egy zárt orvosi informatikai hálózaton keresztül a budapesti központba továbbítja, ahol a Semmelweis Egyetem klinikai szakorvosai segítségével történik a képek kiértékelése. Végül a páciens az optikában kapja meg a vizsgálat eredményét. A rendszer a felvételeket több évig megőrzi, az elemzők pedig minden vizsgálat alkalmával a régebbi felvételeket is látják, így szemünk állapotának változását több éves távlatban is nyomon követhetik.  

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!