Különleges jelenség lesz látható szerdán az égbolton

Hold,Antares,együttállás
Fotó: Leemage via AFP/©Alex Tudorica/Novapix/Leemage/Alex Tudorica
Vágólapra másolva!
Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton.
Vágólapra másolva!

Szabad szemmel is látható lesz Hold és az Antares csillag együttállása szerda este tíz órától az égbolton - tájékoztatta a Svábhegyi Csillagvizsgáló az MTI-t. Mint írták, 

a hónap egyik legszebb szabad szemmel látható együttállásában a 85 százalékos fázisában lévő Hold nagyon közel kerül a Skorpió csillagkép élénkvörös csillagához, az Antareshez, ami különleges látványt nyújt majd a nyári égbolton.

Kiemelték, hogy távcsővel is teljes valójában látszik majd a holdkorong kráterektől szabdalt széle és az alapvetően vörös, de a remegő levegőben a szivárvány színeiben pompázó Antares csillag. 

A páros 22:15 óra körül éri el legnagyobb közelségét, a csillag csak 28 ívperccel, a holdkorong átmérőjével látszik majd az északi holdperem felett

 - emelték ki. "A dagadó, 85 százalékos Hold északi féltekéjén távcsővel meg lehet majd figyelni a fény-árnyék határ mellett teljes pompájában látszó Sinus Iridumot (Szivárvány-öböl) és az éppen kelő, rendkívül fényes Aristarchus sugárkrátert. A déli féltekén látható lesz a Schiller-kráter is. Kis nagyításban a Hold és az Antares is elfér egy látómezőben, így az együttállást nagyobb távcsővel is meg lehet figyelni" - tették hozzá.

Hold,Antares,együttállás
Fotó: Leemage via AFP/©Alex Tudorica/Novapix/Leemage/Alex Tudorica

Az Antares a Skorpió csillagkép legfényesebb csillaga, egy vörös óriás, amely Földünktől 554 fényévre található.

 A tizenhetedik legfényesebb csillag az éjszakai égbolton. Átmérője hétszázszor, tömege tizenkétszer nagyobb a Napénál. Az elméletek alapján az Antares életének korai szakaszában 15 naptömegű volt, ám élete során 3 naptömegnyi anyagot elveszített.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről