Percről percre

Minden eddiginél feszültebb a helyzet Pokrovszkban, Donyecknél sem csillapodnak a harcok

Ukrajna, Oroszország, orosz-ukrán háború, háború
Fotó: Roman PILIPEY / AFP
Vágólapra másolva!
Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háborúról.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül24 bejegyzés

Élő közvetítésünk az orosz-ukrán háború 873. napjáról.

 

21:02
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Chuck Pfarrer filmrendező, a haditengerészet egykori tagja: Oroszország nem tudja megnyerni a háborút

Oroszország nem nyerheti meg az Ukrajnával vívott háborút. Kijev viszont csak akkor győzhet, ha a NATO engedi neki – mondta az amerikai haditengerészet SEAL elitcsapatának egykori tagja, a filmrendező Chuck Pfarrer egy, a Youtube-on közzétett felvételen. 

Úgy fogalmazott a Forces Newsnak, hogy teljesen biztos abban, hogy ez a háború megnyerhetetlen Oroszország számára.

20:16
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Hőerőművet ajándékoz Ukrajnának Litvánia

Ezt az Ignitis litván állami energiaszolgáltató közölte, amiről az MTI tájékoztatott. Egy használaton kívüli hőerőművet fognak lebontani, amelynek berendezéseit teljes egészében átadják Ukrajnának.

Mindez egy 50 millió eurós (19,5 milliárd forint) támogatási program része, amelyben a balti ország energiaügyi minisztériumának tájékoztatása szerint négy litván állami energetikai cég vesz részt.

Oroszország az utóbbi időben fokozottan támadja Ukrajna energetikai infrastruktúráját, ezzel áramkimaradásokat okozva. Az említett hőerőmű 360 megawatt áram és 603 megawatt hőtermelésre képes. 

Kilenc éve ugyan üzemen kívül helyezték, de a berendezéseit működőképes állapotban tartották.

20:12
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Lettország megtiltotta a fehérorosz rendszámú autók belépését a területére

A kedden életbe lépő tilalmat egy új uniós szankciócsomag részeként ismertették, amely "a Fehéroroszország elleni szankciókat az Oroszország elleni büntetőintézkedések szintjéhez igazította" - közölte a lett adóhatóság, amiről az MTI számolt be.

Szeretném megjegyezni, hogy a fehérorosz fél terveiben nem szerepel szimmetrikus intézkedések bevezetése Lettország állampolgáraival szemben.

 "Éppen ellenkezőleg, nyitottak és érdekeltek vagyunk a kapcsolatok fejlesztésében szomszédainkkal egyebek között a lett állampolgárokra vonatkozó, országunk látogatását lehetővé tevő hatályos vízummentesség keretében" - mondta Anatol Hlaz, a minszki külügyminisztérium szóvivője. Hlaz a közemberekre mért embertelen csapásnak nevezte, hogy a lett hatóságok július 16-án hatályba lépő döntése értelmében megtiltják a fehérorosz rendszámú személygépkocsik belépését, illetve importját. 

Teljességgel érthető, hogy elsősorban a vegyes családok fognak szenvedni, mindkét ország állampolgárai, akik rokonaikhoz utaznak, de a gyermekes turisták és az utazók is

- tette hozzá. Norvégia 2023 szeptemberében jelentette be, hogy megtiltja az orosz rendszámú személygépkocsik belépését az ország területére. Előtte Finnország és a három balti állam közölte, hogy eleget tett a korlátozó intézkedésnek. A rendelet Kalinyingrádot is érintette, de az ott élő orosz állampolgárok továbbra is átutazhatnak vonattal a legdélebbi balti állam területén.

 A szabály alól csak a diplomáciai és konzuli képviseletek, a humanitárius céllal közlekedő járművek, valamint azok az európai uniós polgárok és családtagjaik mentesültek, akik állandó tartózkodási engedéllyel rendelkeznek Oroszországban.

 

19:57
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Aggódnak a britek a miniszterelnökük háborúhoz való hozzáállása miatt

A NATO-csúcs alkalmat kínált a megoldásra való törekvésre, ehelyett Sir Keir Starmer a nagy hatótávolságú rakétákról beszélt – írja a The Guardian. 

Kiemelték, a miniszterelnök évi 3 milliárd fontot ígért Ukrajnának.

Robbantás Ukrajnában.
Fotó: AFP / Sergei SUPINSKY / AFP

 

19:01
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Orosz rakétákat lőttek le Lengyelországban - videó

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter azt mondta, fontolgatják az ukrán városokra irányuló orosz rakéták megsemmisítését. Sikorski úgy fogalmazott, hogy a Kijev által előterjesztett javaslat értékelése folyamatban van. Hozzátette, egy Ukrajnával közös védelmi paktum megkötésén is gondolkoznak – olvasható a Firstpost Youtube-on közzétett felvétele alatt.

18:22
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna keményen harcol az orosz előretörések visszaszorításáért

Úgy tűnik, hogy az orosz erők elfoglalták Urožaint, egy Ukrajna által tavaly nyáron visszavett déli falut. Keleten egy kulcsfontosságú utánpótlási területhez közelednek – írja a New York Times.

lakóház ukrajnai
Megrongálódott lakóház.
Fotó: MTI/EPA/Danilo Antonjuk

 

17:50
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Több sebesülést is szerzett egy belfasti fotós a háborúban

Conall Kearney-t az ukrán kormány által finanszírozott United24 bízta meg azzal, hogy csatlakozzon egy felderítő egységhez a fronton – olvasható a BBC oldalán. 

A májusi feladat 14 órán át tartott, a fotós számos sérülést szenvedett. Úgy fogalmazott, örül, hogy él.

háború, donyeck, tank, harckocsi
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

 

16:28
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Dróntámadás Szevasztopolban

Egy ukrán drónt lőttek le Szevasztopolban – jelentette be a város kormányzója, Mihail Razvozsaev ezt a Telegram csatornáján.

A Mentőszolgálat tájékoztatása szerint a drón töredékei egy magánház területére estek, személyi sérülés nem történt. Az operatív szolgálatok a helyszínre érkeztek, a helyzet figyelemmel kísérése folytatódik – tette hozzá Razvozsaev.

Szevasztopol, bombázás, Ukrajna, Ukrán, Orosz, Oroszország, háború, konfliktus, orosz-ukrán háború, oroszukránháború, UkránOroszháború, 2024.05.16.
Műholdfelvétel Szevasztopolról
Fotó: AFP/Maxar Technologies

 

16:11
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Ukrajna további hat drónt lőtt ki Oroszország felé

A légvédelmi rendszer több Ukrajna által indított drónt lőtt le, és további egy drónt elfogott – számolt be az orosz védelmi minisztérium (HM) a Telegram csatornáján közzétett közleményében.

A védelmi minisztérium pontosította, Ukrajna három oroszországi régió – Brjanszk, Kurszk és Orjol – területére bocsátott ki drónokat. A katonaság összesen hat pilóta nélküli légijárművet (UAV) hatástalanított.

Halottak, leszakadt, végtagú, katonák, síró, árva, gyermekek,  ukrajnai, háború. borzalmai,
Holttestek a fronton.
Fotó: Anadolu via AFP/2024 Anadolu

 

15:15
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Agyonlőttek egy férfit, aki megpróbálta átlépni a Dnyeszteren túli határt

Az odesszai régióban az Ukrán Állami Határszolgálat (SBSU) alkalmazottai agyonlőttek egy embert, miközben megpróbálta átlépni az el nem ismert Dnyeszteren túli Moldáv Köztársaság (PMR) határát – számolt be a Strana.ua a Telegram csatornáján.

A hírek szerint az eset Dementovka faluban történt, 30 kilométerre a Dnyeszteren túli határtól.

harkovháború
Ukrajnai háború
Fotó: Anadolu via AFP / Anadolu via AFP/2024 Anadolu

 

14:38
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Stoltenberg: Nem veszünk részt ebben a konfliktusban

A NATO-főtitkár elutasította Lengyelország ötletét, hogy orosz rakétákat lőjön le Ukrajna felett.

"A NATO politikája változatlan marad, mi nem veszünk részt ebben a konfliktusban. Támogatni fogjuk Ukrajnát az orosz repülőgépek megsemmisítésében, de a NATO nem vesz részt közvetlenül ebben" - mondta el véleményét a főtitkár.

Radoslaw Sikorski lengyel külügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy Lengyelország olyan kezdeményezést fontolgat, amely lehetővé tenné orosz rakéták lelövését Ukrajna légterében. 

13:57
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Oroszország Donyecket támadta

Helyi idő szerint 18:30-kor egy ember meghalt egy Myrnohrad elleni rakétacsapásban. A feltételezések szerint további két ember rekedt a romok alatt.

13:15
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanásokat jelentettek Harkovban

Július 14-én este robbanások hallatszottak Harkov régiójában – jelentette a Suspilne hírügynökség. 

12:23
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Robbanások Odesszában

Július 15-én a hajnali órákban robbanások hallatszottak Odesszában – jelentette a Suspilne hírügynökség. Nem sokkal a robbanások előtt a légierő arra figyelmeztetett, hogy dél felől ballisztikus rakéták indultak a térség felé.

11:40
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Drón támadta meg a lipecki régió elektromos alállomását

Egy drón "egy elektromos alállomás területét találta el Lipeckben a Sztanovljanszkij önkormányzati körzetben" - közölte július 15-én Igor Artamonov, Lipeck megye kormányzója.

10:46
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Németország harci repülőgépeket küldene Kijevnek

A német ellenzéki vezető azt szorgalmazza, hogy Berlin harci repülőgépeket küldjön Kijevbe. 
 

"Úgy gondolom, hogy segítenünk kell Ukrajnát abban, hogy legalább visszaállítsa szuverenitását saját légtere felett" - mondta Friedrich Merz, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) politikusa július 14-én.
 

09:55
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Drónok Brjanszk felett

Alekszandr Bogomaz, Brjanszk régió kormányzója szerint drónokat fogtak el a régió Szevszkij, Pogarszkij, Braskovszkij, Zlinkovszkij és Trubcsevszkij körzetei felett.

08:45
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Több mint 800 bomba és drón

Oroszország a múlt héten több mint 700 siklóbombát, több mint 170 támadó drónt és csaknem 80 rakétát használt Ukrajna ellen - mondta Volodimir Zelenszkij. „Az élet védelmét célzó döntések mértékének meg kell felelnie ennek a gonoszságnak. Minden partner képes befolyásolni a helyzetet, erősítheti a terror elleni védekezést. Ukrajna pedig hálás minden barátunknak, aki ezt teszi. Együtt legyőzzük a gonoszt" - mondta az ukrán elnök.

08:01
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Kínai-orosz hadgyakorlat

Kína és az orosz haditengerészeti erők közös gyakorlatot kezdtek egy dél-kínai katonai kikötőben – írja a Hszinhua hivatalos hírügynökség. Ez néhány nappal azután történt, hogy a NATO-szövetségesek Pekinget az Ukrajna elleni orosz háború „döntő előmozdítójának” nevezték. A kínai védelmi minisztérium közölte, hogy a közelmúltban mindkét oldal erői járőröztek a Csendes-óceán nyugati és északi részén, és a hadgyakorlatnak semmi köze a nemzetközi és regionális helyzetekhez, és nem célzott harmadik felet.

06:49
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Aknamentesítés és kiberbiztonság

A washingtoni NATO-csúcsról hazafelé tartó ukrán elnök Írországban találkozott Simon Harris ír miniszterelnökkel. Zelenszkij irodája a közösségi médiában közölte, hogy Ukrajna támogatásáról, az aknamentesítési együttműködésről és a kiberbiztonságról tárgyaltak. „Köszönjük Írországnak, hogy támogatja a svájci békecsúcsot! Köszönöm a miniszterelnök úrnak a nagy személyes odafigyelést és a gyermekek hazatérését célzó erőfeszítésekben való részvételét” - idézte a közlemény az ukrán elnököt.

05:51
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Visszaszerzett pozíciók

A Háborús Tanulmányok Intézete (ISW) szerint az ukrán erők a közelmúltban visszaszerezték elvesztett állásaikat Vovcsanszk közelében, Harkov városától északkeletre, míg az orosz erők Avdijivka közelében, Donyeck városától északra haladtak előre.

05:00
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

35 támadás egyetlen nap alatt

Az ukrán hadsereg vezérkara heves orosz támadásokról számolt be a Donyeck régió Pokrovszk térségében, ami a „legforróbb helyzetet” teremtette a frontvonal mentén. 
„Az ellenség ma már 35 alkalommal támadta meg állásainkat Novolekszandrivka, Vozdvizsenka, Progressz, Lozuvatszkij, Novoszelivka Persoja és Jasznobrodivka területeken. A helyzet továbbra is feszült, hat összecsapás még tart. Védőink visszatartják az ellenséget” - írták.

04:53
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Magyarország segít

Magyarország területére 2024. július 14-én az ukrán-magyar határszakaszon 7371 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 8583 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 52 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást.

04:41
július 15, 2024
Vágólapra másolva!

Ez történt vasárnap

Előző tudósításunkat ITT TALÁLJA.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről