Hihetetlen kincseket hozott felszínre az olvadó hó

Meglepő tárgy az olvadó hó alatt Norvégiában
Meglepő tárgy az olvadó hó alatt Norvégiában
Vágólapra másolva!
A nyugat-norvégiai Møre és Romsdal megye önkormányzata figyelmeztetést adott ki a hóolvadás miatt, ami számos régészeti kincset hozhat felszínre. A helyi hatóságok egy friss sajtóközleményben arra kérik a kirándulókat és a szabadban tartózkodókat, hogy jelentsék, ha az olvadó hó alatt bármit is felfedeznek.
Vágólapra másolva!

Az olvadó hó meglepetéseket okozott

Nem várt, értékes régészeti kincseket hozott felszínre az olvadó hó Norvégiában, ami még a hatóságokat és a szakembereket is meglepte. 

Meglepő tárgy az olvadó hó alatt Norvégiában
Meglepő tárgy az olvadó hó alatt Norvégiában
Fotó: Dag Ringstad

Az idei nyár a 2014-es évre emlékeztet, amely különösen száraz és forró volt. A hegyekben előforduló kevés hóval párosulva a hófúvások mérete meredeken csökkent Høgfjelle-ben. Ez ahhoz vezetett, hogy egyre izgalmasabb tárgyak felfedezéseiről érkeztek bejelentések a megyei tanácshoz, amelyek régi hótorlaszokból olvadtak ki 

– közölte a Møre és Romsdal megyei önkormányzat, amit a HertigeDaily online tudományos portál idéz.

A szakemberek korábban egy római korból származó fa ásó maradványait találták meg Eikesdalen és Romsdal között az elolvadt hó alatt. Emellett számos, a vadon élő rénszarvas vadászatához és csapdázásához kapcsolódó tárgyat fedeztek itt fel, például vadriasztó botokat, több agancsot és vágásnyomokkal ellátott csontot, fa csörgőket és fonott kötelet.

 

Megőrizik a szerves maradványokat

Ahogy arra a tudósok emlékeztettek, a hótorlaszok és jégfoltok hosszú ideig képesek megőrizni a szerves maradványokat, mivel a hideg körülmények lelassítják a kémiai és biológiai folyamatokat, és fagyponton szinte teljesen leállítják azokat.

A Møre és Romsdal megyei önkormányzat arra kéri a lakosságot, hogy az esetleges felfedezéseket fényképekkel dokumentálják, és ahol lehetséges, jegyezzék fel a GPS-koordinátákat (vagy jelöljék be a térképen), hogy a régészek be tudják gyűjteni a tárgy(ak)at.

Emlékeztettek: az olyan leletek, mint például egy nyílhegy, biztonságosan szállíthatóak anélkül, hogy kárt okoznának.

Az ilyenkor szükséges teendők:

  • dokumentálják a lelet megtalálásának helyét,
  • csomagolják be a tárgyat,
  • tegyék hűtőszekrénybe, majd 
  • értesítsék a helyi hatóságokat.

Az olyan tárgyakat, mint a csont vagy agancs, fagyasztóba lehet helyezni a megőrzés érdekében.

A szakemberek figyelmeztettek, hogy az olyan tárgyak, mint a csont vagy agancs, a fagyasztóba helyezhetők a tartósítás érdekében.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!