Nincs magyarázat arra, amit a NASA marsjárója látott

Vágólapra másolva!
Különös, fekete-fehér csíkokkal borított sziklát vett észre a Perseverance rover. A marsjáró a Jezero-kráter felderítésekor tette a felfedezést.
Vágólapra másolva!

Miközben a marsjáró a Jezero-kráterének kavicsos terepén haladt, a kutatócsoport tagjai a távolban észrevettek egy szokatlannak tűnő szikladarabot. A Navcam kamera alacsony felbontású felvételein tisztán látszott, hogy a kőtömbnek szokatlan a szerkezete. A kutatók a sziklát a Mastcam-Z nevű eszközzel is elemezték, amely képes megállapítani a képződmény ásványi összetételét.

Perseverance marsjáró
A Perseverance marsjáró a bolygó felszínén
Fotó: Science Photo Library via AFP

Zebracsíkos követ vett észre a marsjáró

A tudósok szerint a Freya Castle névre keresztelt kőzet rendkívül egyedi, hasonlót még nem láttak a Jezero-kráterben. 

Bár a kémiai összetételről egyelőre nincsenek részletes adatok, a sziklát valószínűleg vulkáni folyamatok hozták létre vagy metamorfózis útján keletkezett.

Az vulkáni folyamatok során a magma kristályosodik, míg a metamorfózis a kőzetek összetételének hő és nyomás hatására bekövetkező változásait foglalja magába.

A Freya Castle átmérője nagyjából 20 centiméter. Magányos sziklatömb, és teljesen különbözik az alatta lévő alapkőzettől. A szakértők szerint a szikla valószínűleg a Jezero-kráter egy magasabb pontjáról került jelenlegi helyére. Keletkezésének helyén valószínűleg több ehhez hasonló kődarab is lehet.

A rover által felfedezett csíkos szikla
A rover által felfedezett csíkos szikla

Útban a Jezero-kráter pereme felé

A Perseverance 2021 februárjában landolt a Marson. Jelenleg a Jezero-kráter meredek lejtőinél halad felfelé, útja már nagyjából egy hónapja tart. A marsjáró az ősi élettel és a vörös bolygó korai történetével kapcsolatos nyomok után kutat. Már eddig is több úttörő felfedezést tett, többek között olyan ősi tavi üledékeket talált, amelyek mikrobiális kövületeket tartalmazhatnak.

A Freya Castle egyike a Jezero-kráterben kiszúrt számos érdekes sziklának. Júniusban a NASA olyan képeket közölt, amelyeken egy szokatlanul világos színű szikla látható a kráterhez tartozó Mount Washburn közelében, júliusban pedig az ügynökség egy leopárdfoltos szikláról publikált fotókat. Utóbbi nem kizárt, hogy az ősi marsi élet nyomait rejtheti.

A tudósok remélik, hogy a zebracsíkos szikla egyike lesz a rover nagy felfedezéseinek. 

A kráterperemet feltérképező misszió kezdetén marsjárónk kiváló állapotban van, és a csapat alig várja, hogy megnézze, mi rejtőzik a felső szinten”

 - mondta Art Thompson, a Perseverance projektvezetője egy korábbi, augusztus 14-i nyilatkozatban.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!