Autóméretű ezerlábú kóborolt az erdőben

Vágólapra másolva!
A tudósok felfedeztek egy félelmetes ezerlábút, amely 340 millió évvel ezelőtt élt az erdőkben, és akkora volt, mint egy autó. Az ősi ezerlábúak két jól megőrződött maradványának tanulmányozása alapján a tudósoknak sikerült feltárniuk, hogyan is nézhettek ki egykor a faj képviselői.
Vágólapra másolva!

Az ízeltlábú 346 millió és 290 millió évvel ezelőtt, a késő paleozoikum idején élt az egyenlítő környékén található erdőkben. Az Arthopleura névre keresztelt faj több mint 2,5 méteresre is megnőhetett, és akár 45 kg-ot is nyomhatott. A hatalmas ezerlábú létezéséről már egy ideje tudtak a tudósok, de jó minőségű fosszília híján nem tudták leírni pontosan a tulajdonságait, ahogy azt sem, hogyan nézett ki az irtózatos lény feje. A tudáshézagok miatt azt sem sikerült tisztázni, hogy az egykor élt ízeltlábú milyen kapcsolatban lehet a ma élő ezerlábúakkal.

Így nézhetett ki az ősi ezerlábú
Így nézhetett ki az ősi ezerlábú
Fotó: LGL-TPE, Université Claude Bernard Lyon 1

Az ősi ezerlábú valójában egy szelíd óriás lehetett

Most többek között egy fosszilizálódott fej is előkerült, amely kerek fejformáról és két rövidebb, harang alakú csápról árulkodik. A kutatás szerint kiálló szemei voltak, mint a ma élő rákoknak, és kisebb szájszervvel rendelkezett. Levelekkel és fák kérgeivel táplálkozott. Hatalmas termete ellenére tehát nem ragadozó volt, hanem növényevő életmódot folytatott.

A maradványok alapján megállapítottuk, hogy míg az ízeltlábú teste egy ezerlábúéhoz hasonlított, a feje egy százlábúéra emlékeztetett”

– mondta a fajt leíró tanulmány egyik szerzője, Mickael Lheritier.

A fej szerkezetét CT-vizsgálattal térképezték fel, ezzel párhuzamosan pedig a fosszíliákat is tüzetesebben megvizsgálták. A korábbi kövületeket az 1980-as években találták egy francia szénmező környékén. A CT-vizsgálat lehetővé tette a kutatócsoport számára, hogy a rejtett részleteket is analizálja anélkül, hogy kárt tett volna a felbecsülhetetlen értékű fosszíliákban

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!