A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Futurisztikus terminálról indulnak a turistaűrhajók

Vágólapra másolva!
Szeptemberben hivatalosan is bemutatták a nagyközönségnek a készülő új-mexikói polgári célú űrrepülőtér, a Spaceport America fő termináljának terveit. A futurisztikus épület munkálatai 2008 elején kezdődnek.
Vágólapra másolva!

Az állam déli részén épülő űrkikötő lesz a fő bázisa a Virgin birodalom tulajdonosa, Sir Richard Branson által alapított Virgin Galactic űrhajóinak. A tervezők elképzelése szerint a fő terminál tökéletesen illeszkedik majd a környező sivatagos tájba - derül ki a Nationalgeographic.com összeállításából.

A leginkább egy sivatagi homokbuckához hasonlító alacsony épület építési munkálatai 2008 elején kezdődnek a tervező URS Corpration és a Foster and Partners építésziroda elképzelései szerint.

A teljes építkezés költségeire összesen 198 millió dollárt különítenek el, s az űrrepülőtérnek helyet adó Dona Ana megye lakosai egy, a létesítmény felépítését finanszírozó adó kivetését is jóváhagyták.

Forrás: [origo]
A futurisztikus épület illeszkedik a tájba

A terminál építési költségei mintegy 31 millió dollárt tesznek ki. A tervezés és az építkezés során is ügyelnek arra, hogy minél kevésbé károsítsák a környezetet és minimalizálják a káros kibocsátást. Az épületet emellett úgy tervezték, hogy a lehető legkevesebb energiára legyen szükség az üzemeltetéshez.

Az épület nagy részét belesüllyesztik a talajba annak érdekében, hogy minél jobban megkíméljék az olykor extrém időjárás hatásaitól. A terminálnak saját áramfejlesztő cellái is lesznek, s ellátják víztározó és újrahasznosító rendszerrel is.

Forrás: [origo]
A terminál és a kifutópálya fölülről

A repülőteret elsősorban a Virgin Galactic űrhajói használják majd. Az első polgári turistaűrhajó, a SpaceShipOne mintájára készülő SpaceShipTwo űrhajón már egyszerre 5-6 űrturista utazhat a világűrbe. A Virgin Galactic összesen öt űrhajót és két indító repülőgépet rendelt a gyártótól, Burt Rutantól.

Ez utóbbi repülőgépek röpítik az űrhajót 15 kilométeres magasságig, ahol a az űrhajó bekapcsolja saját hajtóművét és így hajtja végre az űrugrást.

A SpaceshipTwo ugyan csak hat utassal és két főnyi személyzettel repül a világűrbe, de a Virgin Galactic már eddig is több mint 200 előjegyzéssel rendelkezik. Minden egyes utasnak 200 ezer dollárt kell kifizetnie azért, hogy az összesen két és fél óráig tartó utazás keretében 135 kilométeres magasságba repüljenek és 4-5 perc erejéig megtapasztalják a súlytalanság állapotát.

Forrás: virgingalactic.com
A SpaceShipTwo űrhajó

Az építők tervei szerint a főterminálba vezető folyosón az utasok Új-Mexikó űrkutatásban betöltött szerepéről szóló kiállításokat nézhetnek majd meg. A tervezők azt is remélik, hogy az űrbe készülő turistákon kívül mások is ellátogatnak majd az űrrepülőtérre, s az építmény maga is turistalátványossággá válik.

A futurisztikus épület kialakítása és látványa már önmagában is elegendő ahhoz, hogy igazi turistaszenzáció legyen és érdeklődők ezrei látogassanak el ide - mondta David Wilson, az űrkikötő szóvivője.

Forrás: [origo]
A terminál bejárata

Az Amerika Űrrepülőtér termináljában hatalmas ablakfelületeket alakítanak majd ki, hogy a látogatók minél jobban lássák az űrhajók startját. A tervek szerint az első járművek indítására 2009-ben, vagy 2010-ben kerülhet sor, ha minden a tervek szerint halad a SpaceShipTwo építésével.

Forrás: [origo]
Kitűnő kilátás az űrhajókra

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!