5 varázslatos kirándulástipp a Bakonyban

Vágólapra másolva!
A tengerparti és balatoni nyaralásoknak már vége, de az őszi időszakot is fel lehet dobni egy kisebb-nagyobb kirándulással. Amikor ezer színben pompáznak az erdők, ugyan ki ne vágyna el legalább néhány órára egy olyan elvarázsolt birodalomba, mint a Bakony? Íme, összegyűjtöttünk neked 5 varázslatos úti célt, amit érdemes felkeresned idén ősszel!
Vágólapra másolva!
Forrás: Secret&Climbing

1. Egy zsivány nyomában Cuha-völgyében

Tündérmesébe illik a Bakonyban található Cuha-völgye, amely igazi családbarát kirándulóhely. A völgy bűbájosságához az is hozzájárul, hogy 1896-ban megnyitott, mára már műemlékvédelmi Győr – Veszprém vasútvonal ékévé vált a tájnak: hegyvidéki szakasza alagutakon, lélegzetelállítóan szép völgyhidakon halad keresztül.

A Cuha patak szurdokvölgyében számos természeti csoda található, a környék olyan védett növénynek ad otthont, mint a kapcsos korpafű, a magyar pikkelypáfrány, vagy az unikumnak számító havasi ribiszke.
Sok ritka állatfaj is megtalálható itt: lessétek meg a sárgahasú unkát a patak partján, keressétek a nagy pelét a fák ágai közt!

A környék látványos természeti képződményei közül mindenképpen érdemes felkeresnetek az egykori hírhedt bakonyi betyár, Savanyú Jóska búvóhelyeként elhíresült Betyárpamlag-barlangot. Ha hosszabb időt terveztek a völgyben eltölteni, és túrát egy nagyobb pihenéssel szeretnétek megszakítani, érdemes magatokkal vinni a szalonnázáshoz megfelelő alapanyagokat: több kijelölt helyen is lehetőségetek lesz egy kis sütögetésre.

Ha az extrémebb dolgokat szeretitek, akkor itt több via- ferrata (drótkötéllel biztosított) sziklamászó út is van…

2. A Cseszneki vár fehér kísértete

A Cuha völgyéhez kötődik még a hely ikonikus vára, Csesznek. A közel 700 éves romok között bolyongva bármelyik környékbeli kilátónál csodálatosabb panoráma nyílik a bakonyi tájra.

A vár mellett kedvelt sziklamászóhely, és via ferrata út várja a kalandkedvelőket. Felszerelést a faluban bérelhetsz.

A tatárjárás után épült vár története legendákkal és botrányokkal teli, pont olyan, mint egy vadromantikus regény. A régi krónikákból érdemes felidézni Hedvig hercegnő alakját, akinek szelleme talán a mai napig a romok között bolyong! A történet szerint az asszony megmérgezte férjét, Garai Jánost, férje unokatestvérével volt titkos kapcsolata: a király vagyonelkobzással és életfogytiglani fogsággal büntette. De lehet, hogy ez a fogság a síron túl is tart…

Forrás: Secret&Climbing

3. Vadregényes vidék egy kastély árnyékában

A Bakonyban található Római fürdő elnevezése csalóka: a Pannónia természetrajzi adottságaival, lehetőségével jól élő, hódító nép épített környezetének itt nincs semmi nyoma.


A Bakony egyik leglátványosabb kirándulóhelye ez, mely nevét a Gaja-patak Bakonynána és Jásd közötti található szurdokvölgyi szakaszának sajátossága miatt kapta. A Bakonyban található legtisztább vizű patak csodás átalakuláson megy keresztül: vízesésként zuhog alá a sziklákkal körbefogott tavacskába.

A Károlyi kastély Fehérvárcsurgón, a Bakony és a Vértes közötti Móri-árokban található, amely turistaútvonalon jól megközelíthető innen. A 19. századi kastélyban jelenleg szálloda és éttermek működnek, de az épülethez kapcsolódó arborétumszerű parkban nyugodtan tehetsz egy sétát.

4. Hubertlaki tó

A Bakonyban barangolva egy különös, mesterséges tó nyomára bukkanhatsz, amely kísértetiesen hasonlít az erdélyi Gyilkos-tóra. A régieknek is ez jutott eszébe, amikor találkoztak a látvánnyal: a népnyelv ezt is Gyilkos tóként emlegeti.

A Szent Hubertus alakjához köthető, hivatalos elnevezés szerint Hubertlaki tó gótikus rémregénybe illő helyszínné varázsolja át a tájat, ezt a képességét annak köszönheti, hogy égeres állt egykor a helyén. A tóból kinyúló, elszáradt csonka fák közt ritka kétéltűek tanyáznak, köztük a gőtének is ez az egyik kedvenc lakóhelye. Egykor az Esterházy grófok vadászkastélya állt a tótól nagyjából 700 méterre fekvő Hamuházi réten.

5. Csillagles és indiánjáték Bakonybélen

Ha az ember egyszerre vágyik e természet csendjére és egy kis kultúrára, akkor Bakonybél és környéke a legtökéletesebb úti cél. A település története Szent István korába nyúlik vissza, aki egy bencés monostor alapításával az Árpád ház idejére a helyet jelentős szellemi központtá tette.

A Bencés Apátság és Kolostor ma is látogatható, de ne feledkezzünk meg az olyan apró helyi ékkőről, mint a Borostyán kúti kápolna, ahol érdemes belebújni egy kicsit a csillagászok bőrébe.
A Pannon Csillagda mindenki számára elérhetővé teszi, hogy az égboltot kutassa!

Cseh Tamás rajongóknak kihagyhatatlan a Bakonybéli tájház. A Bakonyi indián játék története című kiállításban a művészhez köthető, a kommunista rendszerrel szembeni ellenállást szimbolizáló indián játék kerül terítékre.

Bakonybél Zirc városától 16 kilométerre, festői környezetben helyezkedik el, a Gerence-patak partján, a Kőris-hegy árnyékában. A település látnivalói után úgy teheted teljessé az élményt, hogy teszel egy kitérőt a hegyre: csodáld meg a Vajda Péter kilátóról a naplementét, itt könnyű elveszni a pillanatban! Csak legyen nálad elemlámpa, hogy könnyedén lejuss a hegyről…

Nem kell, hogy a nyár elmúltával a kalandoktól is elköszönj: számtalan csoda vár itthon is, melyeket egy-egy hétvége alatt bejárhatsz, hogy feltöltekezz a hosszú, téli időszakra.

Forrás: Secret&Climbing

Ha kedvet kaptál a kirándulásokra, akkor kattints ide!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!