Családi programok és borfesztivál is lesz a hétvégén

Fotó: Facebook / Állatszeretet Ünnep
Vágólapra másolva!
Semmi ok a bezárkózásra, ugyanis október első hétvégéjén is rengeteg szabadtéri program várja az érdeklődőket. Részt vehetünk a Barbár Napokon, közelebbről is megismerhetjük az erdőt és az állatokat, régi buszokon utazhatunk és koncerteken is csápolhatunk egy kis villányi vörösborral a kezünkben. Mutatjuk azt az 5 programot, amit nem érdemes kihagyni a hétvégén!
Vágólapra másolva!

Pénteken kezdődött a vörösborfesztivál Villányban

Fotó: Facebook / Villányi Vörösbor Fesztivál

Népszerű előadók koncertjeivel, családi és hagyományőrző programokkal, szüreti felvonulással és újborral várják az érdeklődőket az idei villányi vörösborfesztiválon október 4. és 6. között. Az egyik legismertebb magyarországi borvidék legnagyobb, idén 36. alkalommal megrendezendő borászati, gasztronómiai, kulturális fesztiválján a villányi rendezvénytéren, a Diófás téren és a pincesoron zajlanak majd az események. A koncertek mellett lesz szüreti felvonulás, bemutatkoznak a borrendek, vadfőzőversenyt és vadétel-kóstoltatást tartanak, pincesétákat, pincelátogatásokat rendeznek, és sor kerül ünnepélyes hordócsapolásra is. A rendezvényről, az oda való eljutási lehetőségekről és a jegyekről további részletek olvashatók a fesztivál honlapján.

 

Háromnapos programsorozattal ünneplik az állatokat a Fővárosi Állat- és Növénykertben

Fotó: Facebook / Állatszeretet Ünnep

Az állatok világnapjához kapcsolódó Állatszeretet Ünnepen tematikus állomáshelyek, élménypedagógiai programok és kézműves foglalkozások várják az érdeklődőket péntektől vasárnapig a Fővárosi Állat- és Növénykertben. Az állatkert több pontján is lesznek tematikus állomáshelyek, amelyek egy részénél a városligeti intézmény szakmai partnereivel találkozhatnak a látogatók, de megismerkedhetnek az állatkertben végzett vadállat- és madármentő munkával is. Az eseményen jelen lesznek a WWF Magyarország, a Jane Goodall Intézet és a Magyar Rovartani Társaság képviselői. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) sátránál az év madarát és hüllőjét, a Herman Ottó Intézet standjánál az év emlősét ismerheti meg a közönség. A helyszínen lesz fenntarthatóság-játszóház is a Magyar Környezeti Nevelési Egyesület jóvoltából. Emellett méhészeti és természetfotós stand is várja az érdeklődőket. A TapiZoo program keretében pedig egyebek mellett strucctojást, levedlett kígyóbőrt, oroszlánfogat is kézbe vehetnek a látogatók. Csütörtökön a BRFK Bűnmegelőzési Osztálya is az állatkert vendége lesz Öt állati szabadság című, állatvédelemmel és felelős állattartással kapcsolatos programjával.

Százharminc régi Ikarus autóbuszt mutatnak be a hétvégén az Aeroparkban

Fotó: Facebook / Aeropark

Százharminc autóbuszt, köztük számos oldtimer ritkaságot mutatnak be a VI. Ferihegyi Ikarus Találkozón az Aeroparkban október 5-én és 6-án. Élménybuszozás, felvonulás, gördülő kiállítás, különleges motorindítás szerepel a hétvége programjában, amellyel az egyik legismertebb és legsikeresebb magyar márka előtt tisztelegnek. A hétvégére beköltözik az Aeroparkba a Volánbusz által restaurált, emeletes "Bikarusz" is, amely az 1960-as évek végén két autóbusz összeépítésével jött létre. Mellette a közönség láthat Ikarus 30-ast, amely a gyár legelső típusa volt, felvonultatják az Ikarus 60-ast, melyet az első pótkocsis modellként tartanak számon, megtekinthető az első csuklós modell, valamint jobbkormányos és elektromos busz is szerepel a kínálatban. A kiállítás mellett vasárnap 16 órától felvonulással készülnek: a csaknem nyolcvan buszból álló konvoj rendőrségi biztosítással az Aeroparkból indulva oda-vissza végighalad a Vecsés-Ecser összekötőúton, ritka fotótémát kínálva. A járművek többsége kívül-belül megtekinthető lesz, sőt több autóbusz utasterében közlekedéstörténeti kiállítás várja majd az érdeklődőket. A program mindkét napon 9 és 18 óra között látogatható, a szervezők azt javasolják, hogy a látogatók a közösségi közlekedés igénybevételével érkezzenek az Aeroparkba.

 

Kelta kalligráfiát és csontfaragást is lehet majd tanulni az idei Barbár Napokon

Fotó: Facebook / Aquincum Múzeum

Hagyományőrző bemutatók, kézműves foglalkozások, rendhagyó tárlatvezetések és előadások várnak minden érdeklődőt az Aquincumi Múzeumban szervezett Barbár Napokon, ahol a mesterségek bemutatói között kelta kalligráfiát, csontfaragást, növényi festést, kerámiakészítést vagy szövést is lehet majd tanulni. Október 5-én és 6-án az Aquincumba látogató magyar és külföldi hagyományőrző csapatok közreműködésével az érdeklődők megtapasztalhatják, hogyan éltek, öltözködtek és harcoltak a kelta törzsek, sőt idén egy, a római hadseregben szolgáló, de barbár hátterű katonákból álló segédcsapat képviselői is felállítják táborukat a rendezvénye. A rendezvényen számos mesterség is bemutatkozik a csontfaragástól a növényi festésig, de lehet majd barbár fonatot készíteni, interaktív csatában részt venni. Kelta harci képzést szerveznek gyerekeknek, lesz vadászmadár-bemutató, látványkonyha, viseletbemutató, árusok utcája és számos egyéb program is. A belépés III. kerületi állandó lakcímmel rendelkezők számára ingyenes.

 

Több mint száz program az Erdők Hetén

Fotó: Soproni Egyetem

Országszerte több mint száz ingyenes szakmai és családi programmal várják az érdeklődőket az Erdők Hetén szeptember 30. és október 6. között - közölte az Országos Erdészeti Egyesület. Az 1997 óta megrendezett programsorozat célja, hogy megismertesse a nagyközönséggel a Magyarország területének egyötödét borító erdőállomány páratlan gazdagságát, közjóléti és a nemzeti vagyonban betöltött szerepét. A többnyire vidéki helyszíneken, erdei környezetben megrendezésre kerülő programok között vezetett túrák, sportversenyek, koncertek és hegyi kisvasutazások is szerepelnek. A részletes program ITT olvasható, ahol az egyes eseményekkel kapcsolatos jelentkezési és egyéb részvételi információk is megtalálhatóak.

 

 

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!