Terrortámadás volt a legnagyobb török hadiüzemnél

Vágólapra másolva!
Négy ember meghalt és 14 másik megsebesült egy terrortámadásban a török fővárosban, Ankarában. A sérültek közül hárman életveszélyben vannak. Ezt Ali Yerlikaya belügyminiszter jelentette be szerdán késő délután. Emellett két terroristát – egy férfit és egy nőt – likvidáltak. Feltételezhetően kurd terroristák, a PKK vagy a Kurdisztáni Szabadság Sólymai állhatnak a merénylet mögött.
Vágólapra másolva!

A támadás Turkish Aerospace állami tulajdonú repülőgépipari vállalat székhelyén történt, amely védelmi eszközöket, például vadászgépeket, helikoptereket és drónokat is gyárt. A cégnél 10.000 ember dolgozik. A Hürriyet című török lap meg nem erősített információi szerint egy taxi robbant fel a cég előtt. A török médiában megjelent fotókon két fegyveres egy férfi és egy nő látható az épület előtt, majd később az épületben, akiknél AKS típusú orosz gépkarabélyok voltak. Egy harmadik támadó állítólag a felrobbant taxiban vesztette életét. A másik két támadóról nem közölték a hatóságok, hogy lelőtték vagy őrizetbe vették őket. A török sajtóban teljes hírzárlatot rendeltek el. 

Az épületben közvetlenül veszélyeztetett munkatársakat azonnal egy bunkerbe terelték. A katonai eszközöket gyártó cég láthatóan fel volt készülve ilyen típusú vészhelyzetekre. A TUSAS a világ hatvanadik legnagyobb hadiüzeme. 

Ankara polgármestere, Mansur Yavaş az „X-en” kijelentette, hogy „mélyen megdöbbentette” a támadás. 

Meggyőződésem, hogy a hatóságok a lehető leggyorsabban és legbiztonságosabban fogják végrehajtani az evakuálást. Utolsó leheletemig harcolni fogok a terrorizmus ellen”

- mondta a politikus. Recep Tayyip Erdogan török elnök azt mondta: „Ez egy aljas támadás volt, amely országunk túlélését, nemzetünk békéjét és védelmi képességeinket vette célba”. Egyúttal megfenyegette a támadás kitervelőit: „A véres kezeket le fogjuk törni”.

Törökországban az elmúlt időben mind az Iszlám Állam, mind a PKK (Kurdisztáni Munkáspárt) követett el terrortámadásokat

Az, hogy női elkövető is volt a csoportban arra enged következtetni, hogy a PKK állhat a merénylet mögött, mivel a kurd terrorszervezetnek számos női tagja van. 

A PKK-ról az Iszlám Állam elleni harcban lehetett pozitív híreket hallani, amikor halált megvető bátorsággal küzdöttek a terroristák rémuralma ellen. A kurd nők robbanóöveket viseltek és ezeket működésbe hozták, ha fogságba kerültek, megölvén magukat és az IS harcosait is. 

A PKK azaz a Kurdisztáni Munkáspárt terrorszervezet 1978-ban jött létre, Abdullah Öcalan (harci neve Apo) vezetésével. Rendszeresen lecsaptak katonai és rendőri objektumokra, pokolgépet vagy lőfegyvert használva, nem kímélve a civileket sem. A kurd „peshmerga” (szabadságharcosok) ellen keményen felléptek nemcsak a török, hanem az iraki hatóságok is, mivel a támadások átnyúltak a határon is azokba a régiókba, ahol kurd kisebbség lakott. A PKK-t a török-görög viszály miatt Athén sokáig segítette pl., hamis útlevelek kiállításával és a PKK kiképzőtáborokat is üzemeltetett Görögországban.

Öcalant 1999-ben a CIA és a török biztonsági erők a kenyai fővárosban Nairobiban letartóztatták, majd Törökországba szállították, ahol a török büntető törvénykönyv 125. paragrafusa értelmében „az állam egysége ellen elkövetett támadás” miatt halálra ítélték, amit a bíróság el is fogadott. Ám az európai uniós csatlakozás reményében, hogy megfeleljenek a nemzetközi elvárásoknak, az Öcalanra kiszabott halálbüntetést 2000 januárjában életfogytig tartó börtönbüntetésre változtatták. A most 75 éves terrorista egy börtönszigeten tölti napjait és még feltételesen sem bocsájtható szabadlábra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!