A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Már a diplomázás előtt állást keresnek a fiatalok

Vágólapra másolva!
A magas fix munkabérnél fontosabbnak tartják a pályakezdő diplomások a kihívást jelentő munkát és a stresszmentes barátságos munkahelyet - derül ki egy őszi állásbörze látogatói között készített felmérésből. Úgy tűnik, a fiatalok érzik, nem lesz könnyű az első munkahely megtalálása: közel 50 százalék már a diplomázás előtt elkezd állást keresni.
Vágólapra másolva!

A munkavállalók számára nagyon fontos, hogy milyen vállalati környezetbe kerülnek, milyen béren kívüli juttatásokkal rendelkezik a munkaadó cég. Emellett ugyancsak lényeges, hogy jövendő munkahelyükön stresszmentes és barátságos legyen a légkör, és természetesen kihívást és változatosságot jelentő feladatokat és a felelősségteljes munkakört vártak el. A magas fix alapbér csak a preferencialista 6. helyén szerepel - derül ki a HVG Állásbörze látogatói és kiállítói között végzett kérdőíves felmérésből.

A kezdő bölcsészek nettó 120 ezer forinttal érnék be

Úgy tűnik, a fiatalok látják az álláshoz jutás nehézségeit. Az állásbörze látogatóinak közel fele (48 százalék) már a diploma megszerzése előtt elkezd vagy elkezdett állást keresni, 35 százalék az államvizsga megszerzése után közvetlenül tervezi. Csupán 16 százalék hagyja ezt a végzés utáni hónapokra. Minden harmadik válaszadó szerint gazdasági területen szükséges továbbképeznie magát, közel 20 százalék az idegennyelv-tudás csiszolását jelölte meg prioritásként. A kirajzolódott tendenciák szerint a legmagasabb bérigénye (nettó 300 000 Ft fölött) a több diplomával rendelkező gazdasági vagy informatikai munkakörben már több éve dolgozó dolgozó munkavállalóknak van, a legkevesebbet pedig (nettó 120 000 Ft alatt) az érettségivel rendelkező látogatók és a doktori vagy másoddiplomás képzésben részt vevő bölcsészek és gazdasági területen továbbtanulók kérték.

Csak minden ötödik cég ad magas alapbért

A kiállítók szintén a nem bérezéshez kötött előnyöket emelték ki, vagyis bevallásuk szerint ők is a kihívást és változatosságot jelentő feladatokat, a felelősségteljes munkakört hangsúlyozták, illetve anyagi támogatásként többen kiemelték a továbbképzés támogatását és az utazási költségtérítést is. A látogatók által fontosnak tartott magas fix alapbért így a kiállítók mindössze 18%-a biztosítja a munkavállalói számára. A felmérés tanúsága szerint az álláskeresők elvárásai és a munkaadók által kínált feltételek elsősorban a továbbképzés, a béren kívüli juttatások, és a vállalati kultúra területén találkoznak.

A legkeresettebb végzettségek

A kiállítók 61,54%-a gazdasági, pénzügyi, 48,08%-a mérnöki, műszaki, 32,69%-a pedig informatikus végzettségű diplomásokat keresett, de meglepően magas az egyéb kategória aránya is (25%), ahol a turizmus és a pedagógia a legtöbbet említett, keresett szakterület. A munkaadók idén is többségében 1-3 év tapasztalatot magáénak tudható fiatalokat, valamint a több mint 3 éves gyakorlatot szerzett szakembereket és friss diplomásokat kerestek. Közel 7 százalék volt a vezetői tapasztalattal rendelkező szakembereket igénylő pozíciók száma is.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!