Lemondanak a prémiumról a francia bankvezérek

Vágólapra másolva!
A kormány nyomására az állami pénzügyi támogatásban részesült francia nagybankok vezetői mégiscsak lemondtak a tavalyi prémiumukról.
Vágólapra másolva!

Itt találja a válsággal kapcsolatos összes hírt!

- Az intézmények vezetői lemondanak a 2008-as prémiumaikról - jelentette be Georges Pauget, a Francia Bankszövetség elnöke, miután - számos bankvezető társaságában - megbeszélést folytatott Nicolas Sarkozy államfővel. Hozzátette, hogy a lemondásról a bankok igazgatótanácsai döntöttek. A pénzintézetek vezetői a válság miatt meggyengült pénzügyi szektornak nyújtandó újabb állami tőkeinjekció részleteiről is egyeztettek a köztársasági elnökkel.

A BNP Parisbas, a Société Générale és a Crédit Agricole már korábban közölte, hogy nem utalja át a vezetőknek a tavalyi év bónuszát.

Az elnök és a kormány is nyomást gyakorolt

A francia elnök múlt csütörtökön kérte nyilvánosan az államilag megsegített bankok vezetőitől, hogy a jelentős pénzügyi mankóért cserébe átmenetileg mondjanak le vaskos prémiumaikról, különben törvényben fog arról rendelkezni a kormány. A Bankszövetség és több intézmény vezetője is akkor úgy reagált, hogy a jövedelmek kérdése kizárólag az igazgatótanácsok hatáskörébe tartozik.

Christine Lagarde gazdasági miniszter hétfőn már azzal fenyegette meg a bankokat, hogy ha nem teljesítik az államfő kérését, akkor "más kassza után nézhetnek", és a kormány nem fogja őket kisegíteni a válságban.

Az autógyári vezetőket is lemondásra ösztönzik

A miniszter egy szerda reggeli rádióinterjúban az autógyárak vezetőit is hasonló gesztusra, azaz a prémiumokról való lemondásra kérte, a várható állami támogatásért cserébe. Francois Fillon kormányfő kedden tárgyalásokat kezdett a járműipar válságára adandó válaszokról az ágazat képviselőivel, és rögtön jelezte: az állam 5-6 milliárd eurós támogatást ajánl az autógyártóknak.

A francia kormány a pénzügyi válság kezdetén 10,5 milliárd eurót ajánlott fel az ország hat legjelentősebb bankjának a recesszióba került gazdaság finanszírozására. A legnagyobb összeget a Crédit Agricole kapta: 3 milliárd eurót. A BNP Paribas 2,55 milliárd, a Société Générale 1,7 milliárd, a Crédit Mutuel 1,2 milliárd, a Caisse d,Epargne 1,1 milliárd és a Banque Populaire 950 millió euróhoz jutott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!