Vágólapra másolva!
Csendesen telt a hétfői kereskedés mind a hazai, mind a nemzetközi piacokon, mivel az amerikai tőzsdék ma ünnep nap miatt zárva tartottak. Óvatos, pár tizedszázalékos növekedésre voltak képesek a börzék.
Vágólapra másolva!

0,45 százalékos pluszban zárta a hétfői napot a BUX index, a blue-chipek közül az OTP és a Richter 1,5 százalék körüli emelkedést tudott összehozni, míg a MOL és a Magyar Telekom a negatív tartományban maradt a kereskedés végére. Az E-Star közel 15 százalékos szökkenést mutatott be, miután az alternatív energiaszolgáltató pénteken közzétette előző féléves gyorsjelentését. A KBC Securities elemzőjének becslésétől gyengébb lett a beszámoló, ugyanakkor a piacok pozitívan értékelték a számokat. A fő kérdés a vállalat jövőjével kapcsolatban továbbra is az októberben lejáró kötvények refinanszírozása, visszafizetése lesz.

Ma tették közzé az eurózónában az augusztusi feldolgozóipari beszerzési menedzserindex adatot, ami az elemzői konszenzusnál és az előző havi értéktől is elmaradt, a tényleges adat 45,1 pont lett (várt:45,3, előző:45,3 pont). A kora reggeli kínai PMI is hasonlóan gyenge lett, szintén a bővülést jelző 50 pontos érték alatt mozog.

A DAX index 0,6 százalékos emelkedést tudott elrni, főként a Fresenius SE és az Bayer AG jó teljesítménye miatt. Előbbi cég eláll a Rhoen-Klinikum akvirálásától, a korábban kiszemelt felvásárlási célpont 20 százalékos mélyrepüléssel reagált. A DAX indexben a Volskwagen és az Infineon szerepeltek leggyengébben 1,7-2,1 százalékos mínuszt összehozva.

A francia tőzsdeindex, a CAC 1 százalékos pluszban fejezte be a hét első kereskedési napját, a legjobban teljesítő indexkomponens a Pernod-Ricard italgyártó és a Cap Gemini szoftvergyártók voltak. A Renault és a Crédit Agricole 1-1,2 százalékos csökkenéssel tértek nyugovóra.

A holnapi eseménynaptár sem lesz túltelített, Magyarországon diszkontkincstárjegy aukciót tartanak, az eurózónában termelői árindex lát napvilágot, míg az USA-ban feldolgozóipari beszerzési menedzserindexet tesznek közzé.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!