Óvszeres pornóról, fűről és melegházasságról is szavaznak az amerikaiak

Vágólapra másolva!
Sok amerikai államban tartanak helyi népszavazást az elnökválasztás napján. Van, ahol óvszert húznának minden pornószínészre, máshol legális jövedéki termékké nyilvánítanák a marihuánát, kivezetnék a halálbüntetést, vagy bevezetnék az eutanáziát. Van, ahol bűncselekmény lehet az állatkínzás, de a vadászok és parasztok mentességet kapnának. Eldőlhet az is, lesz-e 51. tagállama az USA-nak.
Vágólapra másolva!

Az elnök, a szenátorok és a képviselők megválasztása mellett számos más, nem feltétlenül csak helyileg fontos ügyben döntenek kedden az amerikaiak. Több mint százhetven népszavazást tartanak a választásokkal egy időben az államokban a marihuána legalizálásától kezdve a melegházasságon át a pornószínészek kötelező óvszerhasználatáig.

Az USA északkeleti részén fekvő Maine-ben például arról tartanak népszavazást, hogy engedélyezzék-e az azonos nemű párok házasságát. Az államban 2009-ben született egy ezt engedélyező törvény, de az ellenzők sikerrel lobbiztak ki még abban az évben egy népszavazást, amely néhány tízezer szavazattal elutasította, hogy életbe lépjen a jogszabály, most megint esélyt kap a kezdeményezés. Marylandben és a fővárosban majdnem pont az ellenkezőjéről kell dönteniük a választóknak: megsemmisítsék-e a melegek polgári esküvőjét jelenleg elismerő jogszabályt.

Az északnyugati Washington államban a marihuána legalizálásáról tartanak referendumot. Az 502-es kezdeményezés nevű javaslat értelmében engedélyeznék kis mennyiségű kábítószer és a belőle készült termékek birtoklását, megadóztatnák ezek kereskedelmét, az ebből származó adóbevételt pedig többek között megelőző programokra költenék.

Forrás: AFP/Getty/Edward Linsmier
Floridai szavazó - az abortuszról is döntött

Az északkeleti Massachusettsben arról szavazhatnak a polgárok, hogy napirendre kerüljön-e a marihuána legalizálása orvosi célokra, míg Montanában egy ezt lehetővé tevő jogszabály esetleges eltörlését kell eldönteniük. A kannabiszkérdés Michiganben is napirenden van, itt megyei szinten legalizálnák a szer használatát.

Floridában az egyik referendum arról szól, hogy ne használhassanak közpénzeket az abortuszhoz - csak, ha az anya élete forog kockán -, és a gyermekét elvetetni szándékozó nő szüleinek beleegyezését is előírnák a beavatkozáshoz.

Kaliforniában a halálbüntetés eltörléséről dönthetnek a szavazók, miközben az ország túloldalán, Massachusettsben a visszafordíthatatlan betegek eutanáziájának a lehetővé tétele van napirenden.

Forrás: AFP/Getty/Allison Joyce

Furcsa témák is felkerültek a szavazólapokra. Los Angeles megyében a "B intézkedésről" szavaznak az emberek, amelynek értelmében a helyben forgatott pornófilmek szereplőinek kötelező lenne óvszert használniuk. Észak-Dakotában az állatkínzás - macskák, kutyák, lovak esetében - bűncselekménnyé minősítése az egyik helyi népszavazás témája. A jogszabály nem vonatkozna a mezőgazdasági munkásokra, tudományos kutatókra és a vadászokra.

Oregonban egy egészen furcsa témáról is kell többek között dönteniük a szavazóknak: a branch (ágazat) vagy a department (részleg) elnevezést használják-e az alkotmány azon részében, ahol a három hatalmi ág szétválasztásáról esik szó. Ezen kívül van egy népszavazás arról is, hogy megszüntessék-e a bennszülött indiánoknak a kaszinók működtetésére vonatkozó monopóliumát.

Itt böngészhet a hasonló kezdeményezések között.

Puerto Ricóban, amely az USA külső területének számít, nem szavaznak az elnökről, a szenátusról vagy a képviselőkről november hatodikán. Tartanak azonban egy népszavazást, amelyen arról döntenek, hogy az USA teljes jogú tagállama legyenek-e. Ezzel a szigetország lehet az USA 51. tagállama. A polgároknak két kérdést tesznek fel: az egyik, hogy szeretnék-e ha továbbra is maradna a jelenlegi jogi helyzet, a másikban pedig azt kérik tőlük, hogy válasszanak három lehetőség közül: amerikai tagállami státusz, függetlenség, vagy társult állami státusz az USA-val.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!