Az ellenőrzés elsődleges szempontja az volt, hogy
a gyártók betartják-e a Magyar Élelmiszerkönyv csokoládéra, annak összetételére vonatkozó előírásait, amelyek alapján a terméknek kakaót, cukrot és tejszármazékot kell tartalmaznia.
A szakemberek megvizsgálták a figurák címkéjén közölt tájékoztatás helytállóságát is. A laboratóriumi mérések a csomagoláson feltüntetett zsír- és cukortartalom ellenőrzésére, a kakaóvajtól eltérő idegen zsírok mennyiségének mérésére is kiterjedtek. A tapasztalatok szerint a csokoládékon szereplő információk megfelelőek, egyetlen esetben sem kellett fogyasztóvédelmi hatósági eljárást indítani megtévesztés miatt.
Keszthelyi Nikoletta, az ITM fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkára kiemelte: „Nagyon jó eredménnyel zárult a 3 ét- és 19 tejcsokoládé laborvizsgálata,
minden termék megfelelt a címkén feltüntetett értékeknek és az élelmiszerkönyvi követelményeknek.
A megnyugtató eredmény az évről-évre megismételt fogyasztóvédelemi ellenőrzéseknek is köszönhető."
Ha jó minőségű mikulást szeretnénk vásárolni, akkor ügyelnünk kell arra, hogy a terméken csokoládé, tejcsokoládé vagy étcsokoládé megnevezés szerepeljen, hívja fel a figyelmet az ITM. Érdemes minél magasabb kakaó szárazanyag-tartalmú figurát választanunk, a tejcsokoládék esetén ennek meg kell haladnia a 25, étcsokoládéknál pedig a 35 százalékot, a valós értéket a címkén fel kell tüntetni - írják.
A vizsgált csokoládémikulások adatai a szülők, nagyszülők tudatos döntéseinek elősegítése érdekében ide kattintva érhetőek el.
Az ITM év végi ellenőrzés-sorozata a folyamatos fogyasztóvédelmi jelenléttel a magyar családok nyugodt és biztonságos ünnepi készülődéséhez járul hozzá.