Nagy Márton: Nem szabad letérni a magyar útról!

földgáz, gázfogyasztás, gáz, illusztráció, 2021.11.22.
Vágólapra másolva!
Egy háborús gazdasági környezetben sem szabad tehát szem elől téveszteni nemzetgazdaságunk legfontosabb pilléreinek védelmét, nem szabad letérni a magyar útról - írta Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter a Magyar Nemzetben. 
Vágólapra másolva!

- olvasható Nagy Márton Magyar Nemzetben megjelent írásában. A gazdaságfejlesztési miniszter szerint ilyen kiélezett helyzetben viszont rövid távú, gyors és hatékony megoldásokra van szükség. Az Európai Unió eddig képtelennek bizonyult megfelelő válaszokat adni. Most mintha mégis mindenki észbe kapott volna, és elindult egy ötletbörze, de sajnos megalapozott hatásvizsgálatok nélkül megy a dobálózás - tette hozzá.

Nagy szerint újra előkerült, hogy az elektromos áram árát korlátozni vagy önköltség alapúvá kell tenni. Az európai szintű ársapka alkalmazása nem jó ötlet, mert az áram ára országonként eltérő. Egy önköltség alapú árképzés bevezetése ugyanakkor meggondolandó. Az áram árát ugyanis ma teljes mértékben és helytelenül a földgáz ára határozza meg – ahogy erre a miniszterelnök is felhívta már a figyelmet majd fél évvel ezelőtt –, miközben az európai áramtermelés csupán harminc százalékát adják gázerőművek - tette hozzá.

Nagy Márton: Átgondolatlan ötlet a gáz árának európai szintű korlátozása Forrás: shutterstock

Nagy úgy véli, a gáz árának európai szintű korlátozása – lényegében a referenciaként használt holland gáztőzsde árainak maximálása – átgondolatlan ötlet, ugyanis könnyen egy indirekt orosz gázembargóhoz vezethet. Az EU a gáz nyolcvan százalékát importálja, főként Oroszországból. Ha az árat korlátozni fogják, Oroszország teljesen elzárhatja a csapokat. A gázárakat tehát csak állami veszteségátvállalás mellett lehet rögzíteni, különben hiány alakul ki.

A gazdaságfejlesztési miniszter úgy látja, Brüsszel inkább távolodik, mint közeledik a megoldáshoz.

A teljes írást itt olvashatják.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!