Fogjuk munkára a levegőt: szerszámok, amik kellenek!

Vágólapra másolva!
Bár újdonságnak tűnik az igazság az, hogy már az ókorban munkára fogtuk a sűrített levegőt és a mai napig használjuk akkor, ha nem akarunk árammal dolgozni vagy ha egyszerű szerkezetű gépet akarunk üzemeltetni. Összegyűjtöttünk neked 4 gépcsoportot, ami kell az autószereléshez, és levegővel (pneumatikus elven) működik.
Vágólapra másolva!
Forrás: Freepik.com

De mi a sűrített levegő?

A sűrített levegő tulajdonképpen ugyanolyan levegő, mint amit a mondat olvasása közben be-és kilégzel, – kezdi Nagy Gábor a SzerszámKell ügyvezetője – csak ennek a levegőnek a nyomása energiát tárol, ezért alkalmas arra, hogy munkát végezzen.

A pontos (fizikai) megfogalmazása persze ennél jóval bonyolultabb – folytatja – és számunkra az a fontos, hogy a sűrített levegővel lehet dolgozni. Ahhoz, hogy legyen sűrített levegőnk, kell egy kompresszor ami beszívja a légköri levegőt, csökkenti a térfogatát (sűríti) és néhány bár nyomású levegőt ad ki magából, mely alkalmas arra, hogy sűrített levegővel működő (úgynevezett pneumatikus) gépekkel dolgozzunk.

Az autóiparban is van számtalan ilyen (pneumatikus működésű) gépcsoport. Íme a 4 legfontosabb. Összegyűjtöttük őket a használatuk sorrendje szerint.

4: A levegős fűrészek és szélvédőkivágók

Ezeket a gépeket éppen úgy kell elképzelni ahogy elképzelted, nem kell őket túlgondolni. Az a feladatuk, hogy levegő meghajtással fűrészelni tudjanak, vagy akár ki lehet velük vágni az autó szélvédőjét, ami egy precíz munka, és roncsolásmentesen érdemes elvégezni. Tulajdonképp nem a szélvédőt, hanem a szélvédőt rögzítő ragasztót vágod ki vele, ami miatt elengedi a szélvédőt!

3: Pneumatikus légkulcsok

A légkulcsok megnevezése viheti félre a gondolkodást – mondja a SzerszámKell.hu ügyvezetője – mert ezek az eszközök tulajdonképpen arra valók, hogy a segítségükkel csavarokat csavarjunk ki, és be. Persze számtalan előnyük van: fel sem kell sorolni azt, hogy miért jobb a műhelyben egy ilyen eszköz annál, mintha mindent kézzel szeretnénk kicsavarni. It

2: Pneumatikus csiszolók

Többféle (levegővel működő) csiszoló van, a sarokcsiszolótól az egyenescsiszolótól a rezgőcsiszolóig, bár az autóműhelyekbe a korrózió eltávolításkor vagy a festék eltávolítására használjuk a csiszolókat. A csiszolók segítségével a fémfelületről könnyedén eltávolítható a nem kívánt rozsda és az így megcsiszolt, tiszta felület kitűnő alap lesz a további munkákhoz. Itt találod a különböző pneumatikus csiszolókat:

1: Levegős csavarhúzók

Egészen egyszerűen elengedhetetlen, hogy legyen egy műhelyben, különben minden egyes csavart egyenként, és kézi erővel kellene kicsavarnod. A jó hír az, hogy a levegős csavarhúzókat készletben is eléred, sőt akár ütvecsavarozót is találsz nálunk.

Nálunk a szerszámkell.hu oldalon minden gépcsoportból széles választékot találsz, ami segítheti a mindennapos munkádat. Kattints, nézz szét nálunk, várunk.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!