Mit kell tudni az autóalkatrészekről? Legyen gyári vagy utángyártott?

Vágólapra másolva!
Sok ember életében az autó sokkal fontosabb szerepet tölt be, mint holmi élményt nyújtó luxus. Vannak családok, akiknek a megélhetése múlik azon, hogy megfelelően működik-e a kocsi, mégis sokszor kirázza őket a hideg a szerviz szó hallatán. Szerencsére rengeteg szerelést meg tudunk otthon oldani, bár mindig érdemes figyelembe venni a garanciális feltételeket is. Azonban felmerülhet bennünk a kérdés, hogy hol szerezhetjük be az alkatrészeket, vagy, hogy szabad-e utángyártottat vásárolni.
Vágólapra másolva!
Forrás: pexels.com

A Fékmester egy autóalkatrész webáruház, ahol minden márka megtalálja a neki szükséges alkatrészeket. A kínálatot úgy állították össze, hogy az igényeket teljes mértékben ki tudják elégíteni, de akár informálódásra is használhatjuk. Fontos megemlíteni a gyári és az utángyártott alkatrészek közötti különbséget is, ugyanis a Fékmester csak az utóbbival foglalkozik. Aki gyári alkatrészre vágyik, annak a márkakereskedést kell meglátogatnia. Az utángyártott alkatrészek mindig betartják az eredeti szabványokat, azonban nem mindegy, hogy melyiket választjuk, mivel vannak magasabb és alacsonyabb minőségűek is. Ha biztosra akarunk menni, akkor az autó értékét tartjuk szem előtt, új járműveknél inkább vegyünk eredeti alkatrészeket.

Ablaktörlő lapát

Amikor alkatrészről beszélünk, akkor nem biztos, hogy azonnal az ablaktörlő lapát jut eszünkbe, pedig ez is beletartozik. Szerepe, hogy mindig tiszta legyen a szélvédő, és ezért kettő szokott lenni belőle. Vannak hagyományos modellek és modern, úgynevezett areo flat kivitel is. Ha ablaktörlőt akarunk venni, akkor széles márkakínálat áll a rendelkezésünkre, és kedvünk szerint válogathatunk. Nem kell szakembernek lennünk a kicseréléséhez, és nagy összegeteket sem kell rászánnunk. Nem érdemes várni vele, mivel egy nagyobb zuhénál a kilátásunk bánja, de mindig figyeljünk a méretére és a felforgatására.

Szűrők

Az autóban található szűrőket általában szaktudás nélkül is cserélni tudjuk. Ide tartozik a levegőszűrő, az olajszűrő, a pollenszűrő és az üzemanyagszűrő. Mindegyiknek megvan a maga feladata, amit nem szabad félvállról venni. A levegőszűrő például a motor működéséhez fontos, főleg, ha olyan helyen mászkálunk, ahol több a por. Eközben az olajszűrő azokat a szennyeződéseket szűri meg, amik az olajat támadják, és így gondoskodik arról, hogy az alkatrészek tökéletes összhangban dolgozzanak. Általában meg van adva, hogy hány kilométerenként kell a szűrőket ellenőrizni, ezt sose vegyük félvállról. Szintén kerüljük a használt árukat, mivel a szűrőt újonnan kell a helyére tenni. Szerencsére nincsen nagy összegekről szó, és sok esetben saját magunk is el tudjuk végezni a cserét. Az olajszűrőt és az olajat egyszerre kell kicserélni.

Forrás: pexels.com

Fényszórók

A mindennapos közlekedés alapját képezik a fényszórók, amiket szerencsére a legtöbb járműnél saját magunk is kicserélhetjük. A hagyomány izzók halogénből vannak, a modernek pedig LED-ek. Nem kell hozzá szakember, csak akkor, ha sehogy sem érjük el szabad kézzel. Az autókban több izzó is található, nem feltétlenül kell mindegyikből vásárolnunk, elég a hibás darabot helyettesíteni. Ha biztosra akarunk menni, akkor mindegyikből tartunk egyet otthon, így nem érhet meglepetés. Az izzók baráti áron kaphatóak, bármelyik alkatrész boltban meg tudjuk vásárolni, de online is megrendelhetjük.

Gyertyák

Végül meg lehet említeni a gyújtó- vagy az izzítógyertya fontosságát is. Attól függően, hogy dízeles vagy benzines járművel közlekedünk, szükségünk lesz rá. Szerencsére a webáruházban kedvező áron jutunk hozzá, így mindig tartsuk be az ajánlott csereperiódusokat. Kis összegről van szó, ezért nem érdemes sokáig húzni a várakozást, ellenkező esetben nagyobb bajt okozhat. Cseréjükhöz szükség lehet szakemberre, de akár saját magunk is elvégezhetjük.

Akkumulátor

Az akkumulátor vásárlása szintén történhet weboldalon keresztül, nem feltétlenül kell a szerviz által javasolt márkát megvásárolnunk. Ma már rengeteg lehetőséget találunk hála a nagy kínálatnak. Vásárláskor vegyük alapul az autóban található akkumulátort, hasonlítsuk össze a méreteket és a teljesítményt is. Ahogy az ablaktörlő esetében, úgy itt sem érdemes használt boltban nézelődni, mivel az akkumulátor csak pár évet bír ki, és itt már bele kell kissé nyúlnunk a zsebünkbe, főleg akkor, ha megbízható márkát szeretnénk kiválasztani. Szerencsére a cseréje a legtöbb autóban könnyen kivitelezhető, így nem feltétlenül van szükség a szervizre hozzá.

Ékszíj

Az ékszíj csere sok autósnak lehet a rémálma, és teljesen megértjük őket. A modern autókban általában hosszbordás szíjakat használnak, ami néha lehet egyetlen nagy alkatrész, vagy több különböző. Ennek a cseréje már szaktudást igényel, így érdemes szakemberre bízni. Ha mi akarjuk megvásárolni a szíjat, akkor az autónktól függően keressük fel a rendelkezésünkre álló márkákat. Szerencsére a piacon széles választékban vannak, így nem lesz nehéz dolgunk. A szíjakat minden 15-20 ezer kilométer után ellenőrizni kell.

Fékbetétek

Az autóhasználók előbb vagy utóbb találkozni fognak a fékbetétek elhasználódásával is. Ezek az alkatrészek nem javíthatók, így soha ne próbáljuk meg használtan beszerezni! Ha probléma merül fel, akkor mindenképpen cserére lesz szükségünk. Több kiváló márka létezik, így akár online is beszerezhetjük. Fontos, hogy olyan kiszerelést válasszunk, ami 4 db fékbetétet tartalmaz, és esetleg a beszereléshez szükséges tartozékokat is. Amennyiben nem vagyunk benne biztosak, inkább forduljunk szakemberhez.

Katalizátor

A környezetvédelmi szabályok szigorításával lehet, hogy a katalizátort anélkül kell kicserélnünk, hogy ténylegesen tönkrement volna. Ha a kipufogó alkatrészeket nézzük, akkor rengeteg Katalizátorral fogunk találkozni, amennyiben nem vagyunk benne biztosak, hogy melyiket válasszuk, akkor kérhetjük szakember segítségét. Ez az alkatrész a benzines és a dízeles járművekben is, de mivel nincsenek benne mozgó alkatrészek, hosszú élettartamra számíthatunk. Ebben az esetben sem érdemes használtan beszerezni, ráadásul az internetes vásárlás esetén kedvezményeket is találhatunk.

Lambda szonda

A katalizátor után fontos megemlíteni a lambda szondát is, amiből sok új jármű már kettőt használ. Meghibásodását hamar észre fogjuk venni. Ha el akarjuk kerülni a megnövekedett fogyasztást, és vigyázni akarunk a katalizátorunkra, akkor inkább a cseréje mellett döntünk. Keressük a kipufogórendszer alkatrészeket értékesítő webáruházakban és boltokban, és hacsak nem vagyunk profik, akkor bízzuk szakemberre a cseréjét.

Vízpumpa

Másik fontos alkatrész lehet a vízpumpa, ami a hűtőfolyadékot áramoltatja a motorba. ezt általában szíjjal hajtják meg, amik néha szintén tönkre mehetnek. Szerencsére a webáruházak több márkát is felhoznak, amik közül kedvünk szerint válogathatunk. Érdemes figyelembe venni, hogy vezérműszíj csere esetén a szivattyúból is érdemes újat beszerezni, hogy elkerüljük a jövőbeni kellemetlenségeket.

Kuplung

A kuplungkészlet megint egy olyan csere, amit a legtöbben szeretnének elkerülni. Ez három elemből szokott felépülni, tartalmaz kuplung szerkezetet, tárcsát és kinyomócsapágyat is. Széles márkakínálat áll a rendelkezésünkre, de inkább kerüljük a használt darabokat. Itt nem érdemes spórolni az áron, mivel azzal hamarosan újra összefutnánk a problémával. Az a legjobb, ha a cseréjét szakemberre bízzuk, mivel garanciális probléma esetén szükség lehet a szakszerviz által kiállított számlára is.

Milyen márkákat keressünk?

Ahogy fentebb láthattuk, minden alkatrészt be tudunk szerezni utángyártott termékcsoportként. Ha biztosra akarunk menni, akkor ebben a kategóriában is a legjobbakat választjuk ki. A következő neveket keressük:

  • Ate
  • Texar
  • Brembo
  • Luk
  • Sachs
  • Valei
  • Lömbro
  • Lemförder
  • Kayaba
  • Mann
  • Knecht
  • Continech
  • Trw
  • Hella
  • Spidan
  • Zimmerman

Ezek a gyári minőségnek megfelelő utángyártott márkák a várt eredményeket fogják hozni, viszont mindig gondoljunk a garanciára is. Ha szükségünk van a szakszerviz által kiállított munkalapra, esetleg a gyári alkatrészre, akkor ne vásároljunk utángyártottat, mivel ezzel később problémánk lehet. Élvezzük ki az új autó örömeit, majd, amikor elérte azt a bizonyos kort, akkor áttérhetünk az olcsóbb, de még mindig minőségi megoldásokra.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!