Bemutatták a terroristákra vadászó magyar katonákról készült sorozat előzetesét - videó

Vágólapra másolva!
Bemutatták a terroristákra vadászó lövészek akciódús életéről szóló, hatrészes S.E.R.E.G. előzetesét Veszprémben a megújult Magyar Mozgókép Fesztiválon, a Moz.Gón. A Hangvilla épülete előtt katonai sátrak, terepjárók és hivatásos katonák fogadták az érkezőket, ahol kerekasztal-beszélgetést is tartottak az alkotókkal.
Vágólapra másolva!

A bemutatott előzetesből kiderült, hogy egy újabb veszélyes bevetésre készül egy, az iraki háborús missziót megjárt katona és csapata. A tét nagy, de ezt a feladatot csakis a legjobbak tudják végrehajtani - írja a Magyar Nemzet.

A film címe, a S. E. R. E. G. mozaikszó: a szolgálat, az erény, a rend, az erkölcs és a gondviselés szavak kezdőbetűiből áll össze.

A S. E. R. E. G. háttere

A katonai sátor mellett a sorozat katonai szakértőjével, Pálinkás Szilveszter főhadnaggyal is találkoztunk, aki elárulta, hogy a honvédségnél előszeretettel alkalmaznak betűszavakat, hogy megkönnyítsék a katonai kommunikációt és a társnemzetekkel való együttműködést. 

Pálinkás Szilveszter vezette a színészek kiképzését, ő tervezte meg a filmben látható katonai műveleteket, segített a motívumkeresésben, sőt szereplőként is részt vett az alkotómunkában. Művelettervezői tapasztalata mankóként szolgált a Somogyi György és Bendi Balázs nevével fémjelzett forgatókönyv megírásakor, elsődlegesen a katonai terminológia és a kivitelezhető, életszerű jelenetek felépítése kapcsán.

 – A forgatást megelőző időszakban nagy felelősség és munka hárult rám – avatott be a főhadnagy. – Mind a színészek, mind a stáb részére szükséges volt bizonyos mértékű kiképzés. A színészek esetében mindenki azt a képzést kapta meg, amit a saját karaktere igényelt. Ez egy-egy színésznek olykor túl nagy terhelés volt, másoknak kevésbé. Mindenki más felkészültséggel, más testalkattal érkezett, figyelni kellett a fokozatos terhelésre. A forgatás meglehetősen intenzív volt, egy-egy nap folyamatosan taktikai mozzanatokat kellett végrehajtaniuk, ami rendkívül fárasztó – mondta, majd hozzátette, igyekezett minden olyan tudást átadni, ami a mai modern harcászatban jelen van, korszerű film készül. A sorozatban múlt és jelen is szerepel, próbált különbséget felmutatni mind felszerelésben, mind harceljárásokban, hogy látható legyen az a fejlődés, ami a két korszak között megvalósult. 

Láthatunk a filmben tartalékosokat, akik szinte egy alapkiképzést kaptak, és rohamlövészeket, akiknek extrém feladatokat kellett végrehajtaniuk, mint például az épületharcászat. A fegyvert tudni kell irányítani, mozogni vele, és ugyanaz a felszerelés van rajtuk, ami a rohamlövészeken – árulta el Pálinkás Szilveszter.

 A haditechnika iránt érdeklődő nézőkre is gondoltak az alkotók: működés közben láthatunk harci járműveket, fegyvereket és egyéb harci eszközöket a filmben. 

A kerekasztal-beszélgetésen Helmeczy Dorottya, a Megafilm Service vezető producere és ügyvezetője, Annus Péter, a S. E. R. E. G. line producere, Dombrovszky Linda, a sorozat rendezője és Somogyi György forgatókönyvíró vett részt. Erről bővebben a Magyar Nemzeten olvashat.

A Megafilm Service hat részből álló katonai sorozata, a S. E.R. E. G. a Magyar Nemzeti Filmintézet támogatásával, a TV2 koprodukciójában, a Magyar Honvédség közreműködésével készült, folyamatosan izgalmakat sejtető, akciódús epizódokat ígér. A történet ősszel lesz látható a TV2-n.

 

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!