A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Fékező világgazdaság - hírek percről percre

svájci frank, devizahitel, forint árfolyam, adósság,
Vágólapra másolva!
A forint erősödéssel kezdte a szerdai kereskedést, a kedden közel három százalékkal süllyedő magyar tőzsdeindex is emelkedéssel rajtolt. A piaci várakozások szerint a svájci kormány és jegybank szerdán hozza nyilvánosságra, milyen lépéseket tesz a frank erősödésének megállítására, ám ezt hivatalosan nem erősítették meg.
Vágólapra másolva!
Cikkünk folyamatosan frissül25 bejegyzés
10:59
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

A forint jól kezdte a napot

Szerdán reggel fél nyolc előtt néhány perccel 233 forintba került a svájci frank a bankközi devizapiacon, ez a kedd esti értékhez képest ötforintos esést jelent. Az eurót 269,69 forinton jegyezték, a dollárért pedig 187,04 forintot adtak a kereskedők. Piaci források szerint a svájci hatóságok új, a frank gyengítését célzó intézkedéscsomagot jelentenek be szerdán.

11:02
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Szerény pluszban kezdett a BUX

A szerdai nyitás után a magyar tőzsde irányadó indexe 18 363 pontra emelkedett, ami 0,2 százalékkal haladja meg a keddi - 2,7 százalékos süllyedés után elért - záróértéket.

Kedden a budapesti tőzsdeindex mellett az amerikai mutatók és a londonin kívül a fontosabb európai mutatók is veszítettek értékükből. A veszteségben szerepet játszott, hogy a német és a magyar, illetve az eurózóna gazdasága is lassul a legfrissebb adatok szerint. Az európai adóssággondokról és az eurózónában kialakult helyzetre adott magyar válaszokról az [origo] információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök szerdán fog beszélni.

11:12
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Pillanatok alatt hat forinttal ugrott a frankárfolyam

Kilenc óra körül drasztikusan erősödött a frank az euróval és a forinttal szemben is, ennek eredményeként a reggel még 233-234 forint körül mozgó frankárfolyam 240 forint feletti szintre emelkedett.

11:20
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Jó kezdés után esett a pesti tőzsdindex

A pozitív nyitás után a negatív irányba fordult a BUX, nyolc perccel a kezdés után 18 108 pont volt a mutató értéke, ami 1,2 százalékos mínuszt jelent.

A vezető papírok közül az OTP ekkor 3,3 százalékkal, 4160 forintra gyengült, a Mol árfolyama 0,7 százalékkal, 16 725 forintra esett vissza. A Magyar Telekom 0,4, a Richter pedig 0,2 százalékot veszített értékéből, így előbbi jegyzése 502, utóbbié 33 940 forintra csökkent.

11:40
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Európában is az eladók diktálnak

Az európai tőzsdéken is gyengüléssel kezdték a kereskedést a fontosabb tőzsdeindexek. A londoni és a párizsi mutató fél tíz előtt egyaránt 1,2%-os veszteséget mutatott. A frankfurtin viszont jóval erősebb az eladói nyomás, az irányadó index - a DAX - közel 2 százalékos mínuszt halmozott fel a kezdés óta.

11:47
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Százmilliárdos többletbevételre lesz szükség

A Széll Kálmán-tervben jelzett 550 milliárdos kiigazítás messze nem lesz elég, hogy a kormány teljesítse a jövő évre vállalt 2,5 százalékos GDP-arányos államháztartásihiány-célját, a gyengélkedő magyar gazdaság miatt az eddig bejelentett intézkedéseken felül 90-120 milliárdos további bevételre lesz szükség. Az [origo] úgy tudja, hogy felmerült, a cégek nem számolhatnák el korlátlanul a veszteségüket a nyereséges években, és nem biztos, hogy kőbe van vésve a félszuperbruttó személyi jövedelemadó kivezetése, azaz a jövő évi adócsökkentés.
12:08
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Felemásan végeztek az ázsiai piacok

Tokióban a 225 részvény mozgását jelző Nikkei mutatója 0,6 százalékos csökkenéssel, 9057,26 ponton zárt. A japán kereskedést befolyásolta, hogy Angela Merkel német kancellár és Nicolas Sarkozy francia elnök kedd esti találkozóján nem született áttörés az euróövezeti válság megoldásában. Tovább rontja a szigetország gazdaságának kilátásait, hogy a dollár-jen árfolyam továbbra is több éves mélypontja közelében mozog. Jellemzően az exportorientált vállalatok papírjai estek: a Honda 2,5 százalékkal, a Toyota 1,5 százalékkal, míg a Sony 0,8 százalékkal végzett alacsonyabban az előző napi zárónál - derül ki az MTI összefoglalójából.

A japán tőzsdével ellentétben a szöuli részvényindex emelkedéssel zárt, miután a kereskedés alatt szinte végig a negatív tartományban volt. A mutató (Kospi) végül 0,68 százalékos erősödéssel, 1892,67 ponton végzett. A nap végi emelkedés annak tudható be, hogy a kereskedők az alacsony árfolyamszinteket látva vásárlásba, elsősorban a dél-koreai piacon működő vállalatok papírjainak vételébe kezdtek. Kínában a sanghaji index 0,3 százalékos eséssel, 2601,30 ponton zárt. A kereskedők elsősorban a kínai jegybank további szigorítási lépéseitől tartanak, miután az egyéves állampapírok hozamai váratlanul megugrottak a jegybank keddi aukcióján.

12:33
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Újra pluszban a magyar tőzsde

A nyitás utáni emelkedést süllyedés váltotta, majd újból pluszba került a magyar tőzsdeindex. A BUX fél tizenegy előtt 18 420 pontnál járt, ami 0,5 százalékos többletnek felel meg.

Az OTP részvénye 0,8 százalékos mínuszban, 4267 forinton forgott ekkor, a Mol 1,6 százalékos plusznál, 17 125 forintnál járt. A Magyar Telekom 504 forintos árfolyama nem jelent változást, a Richter jegyzése pedig 1,2 százalékkal, 34 400 forintra emelkedett.

13:26
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor ma háromkor sajtótájékoztatót tart

Orbán Viktor miniszterelnök szerda délután 3-kor sajtótájékoztatót tart a magyar kormány euróválságra adott válaszairól. Az [origo] tegnap megírta, hogy a miniszterelnök ma beszélni fog a válságról, miután kedden Kármán András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a Reuters hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy a kormány a jövő évi költségvetésben hozza nyilvánosságra új növekedési előrejelzéseit. A Központi Statisztikai Hivatal kedden közölte, hogy a magyar gazdasági növekedés elmaradt a várttól. Korábban csak Rétvári Bence, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium államtitkára beszélt a kormány részéről a gazdasági válság magyar hatásairól.

13:30
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Gyengüléssel nyitottak a vezető nyugat-európai tőzsdék mutatói

Nyugat-Európában valamennyi meghatározó tőzsde mínuszban nyitott. A kedélyeket rontotta, hogy Nicolas Sarkozy és Angela Merkel keddi találkozóján elmaradtak azok a megállapodások, amelyektől sokan az euróövezeti adósságválság megoldását remélték. A térség tőzsdéinek teljesítményét összefoglalóan mutató FTSEurofirst 300-as index 1 százalékkal, 959,95 pontra csökkent a kereskedés indulásakor. Délelőtt a londoni FTSE-100 1 százalékos gyengüléssel, 5303,30 ponton, Frankfurtban a DAX 1,31 százalékos mínusszal, 5915,02 ponton, a párizsi CAC-40 index pedig 0,39 százalékos gyengüléssel, 3218,00 ponton állt.

Különösen rossz fogadtatásra talált a pénzügyi tranzakciók megadóztatására vonatkozó francia-német javaslat, ennek a felvetésnek tulajdonítják kereskedők, hogy a Deutsche Börse tőzsdeüzemeltető cég részvénye 4,4 százalékkal, a London Stock Exchange Group papírja pedig 6,7 százalékkal gyengült a szerda délelőtti kereskedésben.

13:45
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Az ír pénzügyminiszter az egész unióban kivetné a pénzügyi tranzakciós adót

Írország ragaszkodik ahhoz, hogy a pénzügyi tranzakciókra kivetett bármilyen új adót az Európai Unió mind a 27 tagállamában bevezessék, ne csak a 17 tagú euróövezetben. A pénzügyi tranzakciókat terhelő közös adónem bevezetésére Nicolas Sarkozy francia elnök és Angela Merkel német kancellár tett javaslatot, a felvetésnek azonban Michael Noonan ír pénzügyminiszter szerint több ellenzője lesz. Korábban rendre az ír politikusok felháborodását váltották ki az európai társasági adózás egységesítésére irányuló törekvések, mivel a szigetország a külföldi tőke beáramlásának zálogaként tekint az alacsony adókulcsra. Az OECD adóadatbázisa szerint Írországban 12,5 százalékos társasági adó van életben.

13:55
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Tovább lassult júliusban az euróövezeti infláció

Az előző havi 2,7 százalékról éves szinten 2,5 százalékra csökkent júliusban az euróövezeti infláció - közölte az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat. A fogyasztói árak az előző hónaphoz képest 0,6 százalékkal csökkentek júliusban. Júniusban stagnált a fogyasztói árindex. A közölt adatok megfeleltek az elemzők várakozásainak.

Az Európai Unió egészében 2,9 százalékos éves infláció volt júliusban, ami alacsonyabb a júniusi 3,1 százaléknál. Az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

A legalacsonyabb éves infláció Írországban (1,0 százalék), Szlovéniában (1,1 százalék) és Svédországban (1,6 százalék) volt, míg a legmagasabb Észtországban (5,3 százalék), Romániában (4,9 százalék) és Litvániában (4,6 százalék). Magyarországon 3,1 százalékos volt az éves infláció júliusban, a maginfláció viszont az előző havi 3,0 százalékról 3,2 százalékra gyorsult.

14:10
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Továbbra sem emel kamatot a Bank of England

A gyenge gazdasági helyzetre hivatkozva a Bank of England igazgatótanácsának minden tagja egyetértett abban, hogy ebben a hónapban sem változtatnak az irányadó kamaton, amely így továbbra is 0,5 százalékos marad. A kedden közzétett adatok szerint a brit kormány várakozásaihoz képest nagyobb ütemben nőtt az infláció júliusban Nagy-Britanniában, a fogyasztói árindex 4,4 százalékra nőtt éves összehasonlításban a júniusi 4,2 százalékról, míg a cél a 2 százalékos érték lenne. A Bank of England - az euróövezeten kívüli legnagyobb uniós gazdaság központi bankja - 2009 márciusa óta tartja fél százalékon irányadó kamatát.

14:45
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Romlott a világgazdasági üzleti hangulatindex

A harmadik negyedévben 97,7 pontra gyengült a világgazdasági üzleti hangulatindex a második negyedévi 107,7 pontról a müncheni ifo gazdaságkutató intézet és a párizsi ICC nemzetközi kereskedelmi kamara által készített WES (World Economic Survey) világgazdasági felmérés kimutatása szerint. Az aktuális hangulat megítélése 99,1 pont a második negyedévi 108,4 pont után, az elkövetkező hat hónap kilátásainak megítélése pedig 96,5 pontra gyengült a második negyedévi 108,4 pontról.

Világszerte emelkedtek az inflációs várakozások. Az előző negyedévi 3,8 százalékkal szemben a harmadik negyedéves felmérés 4,0 százalékos inflációs várakozási átlagot mutatott ki. A WES-szakértők többsége emelkedő kamatlábakat vár az elkövetkező hat hónapban.

15:45
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Nincs jele a válságnak az Egyesült Államokban

Az amerikai háztartások költenek, a gyárak pedig termelnek, így hamarosan véget érhet a borúlátó hangulat, amely az elmúlt hetekben jellemezte az Egyesült Államok gazdaságát - derül ki a Bloomberg cikkéből. Júliusban az idei legnagyobb növekedést produkálta az ipari termelés a Fed adatai szerint, és a múlt heti jelentések szerint a kiskereskedelmi forgalom is az elmúlt négy hónap legjobb eredményét mutatta. A múlt héten négyhavi mélypontra csökkent az első alkalommal munkanélküli-segélyt igénylők száma. A Bloomberg hírügnyökségnek nyilatkozó pénzügyi elemző szerint semmi jel sem utal arra, hogy lassulna vagy visszaesne az amerikai gazdaság.

16:05
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Nőtt a munkanélküliség Nagy-Britanniában

Már csaknem 2,5 millió munkanélküli van Nagy-Britanniában a brit statisztikai hivatal adatai szerint. Ez 2010 februárja óta a legmagasabb érték. Júliusban az egy hónappal korábbihoz képest 38 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma Nagy-Britanniában. A munkanélküliségi ráta növekedése meglepetésként érte a gazdasági elemzőket, a legtöbben ugyanis úgy vélték, csökkeni fog a munkanélküliek száma. A helyzetet rontja, hogy a bankszektorban létszámstop van, és több nagyobb vállalat is vonakodik az új alkalmazottak felvételétől.

17:35
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Nyitás után felfelé indult Amerika

A Dow Jones a keddi záróértékhez képest veszteséggel nyitott, a Nasdaq és az S&P 500 pozitív tartományban. A három fő tőzsdeindex ezután emelkedni kezdett.

17:40
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Orbán: Magyarország tartja a hiányt

Orbán Viktor kormányfő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy "akármi potyogjon is az égből", Magyarország tartani fogja a 3 százalék alatti hiányt. A bejelentésről szóló közvetítésünket itt olvashatja.

17:50
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Erősödni kezdett a tőzsde

A Budapesti Értéktőzsde 1 százalék feletti pluszba került délután négy óra előtt. Az emelkedésben szerepe lehet annak, hogy Orbán Viktor közölte, Magyarország tartja a célul kitűzött 3 százalék alatti hiányt, de annak is, hogy fél négy után emelkedéssel indítottak az amerikai tőzsdeindexek.

18:05
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

A cseh jegybankelnök szerint az EU hibát hibára halmoz

Görögországnak és Portugáliának már fél évvel ezelőtt el kellett volna hagynia az euróövezetet - írta a Mlada fronta Dnes című cseh lapban Miroslav Singer, a cseh jegybank elnöke, aki szerint Európának nincs világos terve az adósságválság megoldására, és hibát hibára halmoz. Singer nem lát olyan tényezőt, amely most vagy az év vége előtt a kamatok emelését tenné szükségessé: sem Csehországban, sem az európai gazdaságokban nincs olyan inflációs nyomás, amely a monetáris politika idei szigorítását követelné.

19:15
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Pluszban zárt a pesti tőzsde

Erősödött szerdán a Budapesti Értéktőzsde. A BUX 1,7 százalékkal 18.630 pontra emelkedett 12,6 milliárd forintos forgalom mellett. Az Egis árfolyama 1,6 százalékkal, a Molé 1,5 százalékkal, a Magyar Telekomé 2 százalékkal, a Richteré 5,9 százalékkal erősödött. Az ORC 9 százalékos pluszban zárt.

19:40
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

A nyugat-európai értéktőzsdék vegyesen teljesítettek

A kereskedés utolsó percében a londoni értéktőzsde fő mutatója, az FTSE-100 0,46 százalékkal, a frankfurti DAX-30 0,74 százalékkal volt a keddi záró alatt, a párizsi CAC-40 0,74 százalékkal meghaladta azt.

19:42
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Harrach Péter hisz a kormányban

Harrach Péter, a kormányban részt vevő Kereszténydemokrata Néppárt országgyűlési frakciójának vezetője szerdán, Orbán Viktor miniszterelnök bejelentéseit követően az MTI-nek nyilatkozva közölte: az újabb nemzetközi pénzügyi válságból adódó problémákat, így a várhatóan 90 milliárd forintos költségvetési csúszást a kormány kezelni tudja. Ez a különbség a stabilitási alapból is fedezhető - jelentette ki, majd hozzátette: az intézkedés részletei a szeptember 7-én kezdődő Fidesz-KDNP frakcióülésen dőlnek majd el.

20:22
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

A vártnál rosszabb orosz GDP

Az orosz hazai össztermék (GDP) 3,7 százalékkal nőtt az idei első félévben a tavalyi év azonos időszakához képest - az orosz szövetségi statisztikai hivatal közlése szerint. Az adat gyengébb lett a hivatalosan vártnál. Az orosz gazdasági minisztérium 3,9 százalékos idei első hathavi gazdaságnövekedésre számított.

01:55
augusztus 17, 2011
Vágólapra másolva!

Vegyesen zártak a New York-i tőzsdék

A 30 vezető iparvállalat DJIA indexe 4,28 ponttal, azaz 0,04 százalékkal 11.410,21 pontra emelkedett. Az S&P 500-as mutató 1,12 ponttal, 0,09 százalékkal 1193,88 pontra nőtt. A technológiai részvények Nasdaq Composite mutatója 11,97 ponttal, 0,47 százalékkal gyengült és 2511,48 ponton zárt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!