A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
0
Ezüstérem
0
Bronzérem
0

Az új kormány elsők közt a közalkalmazotti béreket emelné

Vágólapra másolva!
A hivatalba lépő új kormány munkaügyi minisztere, Kiss Péter egy pénteki sajtótájékoztatón elmondta, hogy a felálló kabinet első intézkedései között lesz a jövedelemadó-tábla módosítása, a közalkalmazotti bérek 50 százalékos emelése, a diplomás minimálbér bevezetése, illetve a Munka Törvénykönyve módosításának előkészítése. Kiss Péter elmondta, hogy a négy éves ciklusban 25 százalékkal kívánják javítani a fizetések vásárlóerejét.
Vágólapra másolva!

Az Európa Unió béreihez történő felzárkózást a közalkalmazottak 50 százalékos keresetemelésével, a személyi jövedelemadó-tábla módosításával kezdi meg az új kormány - hangsúlyozta Kiss Péter, a leendő munkaügyi tárca vezetője pénteken sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kiss Péter a sajtótájékoztatón Filló Pállal, az Országgyűlés Foglalkoztatási és Munkaügyi Bizottságának elnökével közösen ismertette a szakterület legfontosabb tennivalóit. Elmondta, hogy négy év alatt fokozatosan 25 százalékkal kívánják javítani a fizetések vásárlóerejét, az ütemezéssel évente az ország gazdasági teljesítményéhez igazodva.

Az aktuális feladatok között említette a közalkalmazotti illetménytábla módosítását, az A1-es fokozatot a minimálbér szintjére kívánják emelni. Ehhez igazodik majd a többi besorolás. Az F1-es diplomás alapfokozatnál 97 500 forint lesz a minimális kereset.

A munkaügyi tárca leendő vezetője első intézkedéseik közé sorolta a Munka törvénykönyve módosításának előkészítését. Mint mondta: a legutóbbi, 2001-es módosításból fenntartják a változások 90 százalékát, mert azok az uniós jogharmonizációt szolgálták.

Kiss Péter példaként említette: a Munka törvénykönyvének garantálnia kell, hogy a heti két pihenőnapból az egyik vasárnapra essen. Megoldást keresnek a korengedményes nyugdíjazás ügyére, javasolják az üzemi tanácsok kollektív szerződéskötési jogának megszüntetését, a szakszervezetek érdekérvényesítő szerepének erősítését, a fel nem használt szakszervezeti munkaidő-kedvezmény pénzbeli kifizetésének ismételt kötelező jellegét, valamint több más, a munkaadói erőfölényt kiegyenlítő változtatást.

Filló Pál megemlítette: a minimálbér-emelés kompenzációjára a Munkaerőpiaci Alapból tervezett 15 milliárd forint hiányozni fog a különféle foglalkoztatási programok finanszírozásából. Ezért megfelelő forrásokat kell mielőbb felkutatni ennek pótlására.

(MTI)


Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!