Magyar bioetanolt vásárolnak a svédek

Vágólapra másolva!
Évente mintegy 100 ezer tonna bioetanolt fog szállítani Svédországba a Duna Fejlesztési Kft. Az üzlet éves értéke körülbelül 13-14 milliárd forint.
Vágólapra másolva!

Bioenergetikai megállapodást kötött a Duna Fejlesztési Kft. és a TallOil svéd energetikai cég évi 100 ezer köbméter magyar bioetanol svédországi szállítására. Az aláírásra a hivatalos svédországi látogatáson tartózkodó magyar agrárminiszter, Gráf József jelenlétében került sor a stockholmi magyar nagykövetségen.

A szerződés értelmében a szállítások előreláthatólag 2008 első negyedévétől kezdődnek. Az üzlet várható értéke eléri évente a 13-14 milliárd forintot - mondta Dékány András, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szóvivője.

Gráf József, a magyar agrártárca vezetője Eskil Erlondson svéd mezőgazdasági miniszter meghívására tartózkodik hivatalos látogatáson a svéd fővárosban. Látogatása során tárgyalt a svéd parlament környezetvédelmi és mezőgazdasági bizottságának tagjaival is. A két miniszter megbeszéléseinek középpontjában az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) aktuális kérdései mellett elsősorban a bioenergia termelése és felhasználása állt.

A két miniszter megállapodott abban, hogy kiemelten foglalkoznak a bioenergia-termelés terén a svéd-magyar kutatási és fejlesztési (K+F) együttműködés kialakításával és az üzleti kapcsolatok elmélyítésével.

Magyar-német zöldenergetikai program indulhat

2013-ig az Új Magyarország és a vidékfejlesztési program keretében 162 milliárd forint jut az alternatív energiaforrások alkalmazására, a környezetvédelmi programban pedig 36 milliárd a hatékony energiagazdálkodásra - mondta el Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium (KVM) államtitkára Nagykanizsán egy pénteki szakmai konferencián. "Ebből 100 milliárd forint jut a zöldenergia alapanyag-termesztés és 52 milliárd a megújuló energiatermelés támogatására. Magyarország számára ez a bázis adja az egyik legnagyobb esélyt az energetikai kiszolgáltatottságból való kitörésre" - hangsúlyozta Kovács Kálmán.

Alapanyagul nem az értékes természeti erdők, hanem a telepített, rövid vágásforgású energiafa ültetvények szolgálnak. Mivel az ültetvényekhez magas - együttesen 50-70 százalékos - telepítési és földalapú támogatás jár, az ilyen vállalkozásoknak biztos jövője van - fűzte hozzá az államtitkár.

Magyarországon 2013-ra az összes energiafelhasználás 14-15 százalékát az alternatív források adják - mondta Kovács. Ezen belül a biomassza, biohulladék, valamint a geotermikus és földhő hasznosítás felel meg legjobban a hazai sajátosságoknak. A zöldenergia hasznosításának dolgában rövid időn belül közös magyar-német technológiai fejlesztő program indulhat - közölte Kovács Kálmán.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!