Már Svédországban sem buli az állástalanság

Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, a svéd kormány nem támogatja tovább munkanélküli létet, a személyi jövedelemadó csökkentését tervezi jövőre a foglalkoztatás javítása céljából. Ezzel alapjaiban inog meg a világviszonylatban is kiemelkedő munkanélküli támogatások vonzereje, és egyre kevésbé éri meg nem dolgozni.
Vágólapra másolva!

A stockholmi kormány a héten előterjesztendő jövő évi költségvetési tervezetében további 10,8 milliárd koronával (hozzávetőleg 300 milliárd forinttal) csökkentené a személyi jövedelemadót. Ez azt jelenti, hogy a teljes munkaidőben dolgozók 2008 januárjától havonta 1000 koronával többet vihetnek haza. Az egy éve hatalomra került jobbközép kormány az idén már 38,7 milliárd koronával csökkentette a személyi jövedelemadót.

A csökkentés elsősorban az alacsony, illetve közepes jövedelműeket érinti, akik számára a személyi jövedelemadó egyike a legnagyobbnak globális összehasonlításban. A lépéssel ösztönözni akarják a foglalkoztatást az országban, ahol a munkanélküli segély rendszere egyike a legnagyvonalúbbnak a világon.

Van elég pénz

Azt egyelőre még nem ismertették, hogy miből pótolják majd a kieső adóbevételt, de a gazdaság jó állapotban van, egy júniusi kormány előrejelzés szerint az idén 138 milliárd korona többlet várható az államháztartásban a tavalyi 118 milliárdot követően.

A kormány egyebek mellett a foglalkoztatás ösztönzésének ígéretével nyerte meg tavaly a választást, hivatalba lépése óta 131 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a munkanélküliségi ráta augusztusban 4,8 százalékra mérséklődött.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!