Várakozás alatt az OTP profitja

Vágólapra másolva!
Az OTP Csoport 2008 első kilenc hónapjában rekordnagyságú, 298,3 milliárd forint adózott nyereséget ért el pénteken közzétett gyorsjelentése szerint, ami éves szinten 90,1 százalékos növekedés.
Vágólapra másolva!

Az egyedi tételeket kiszűrve, az első háromnegyedévi adózott nyereség 170,4 milliárd forint, ami a nem auditált, nemzetközi pénzügyi jelentési szabványok (IFRS) alapján készült konszolidált jelentés szerint 9,6 százalékkal haladja meg a tavalyi első kilenc havit.

A bankcsoport egyszeri hatásoktól megtisztított harmadik negyedévi konszolidált adózott profitja 50,1 milliárd forint, az előző negyedévinél 21,6 százalékkal, a tavalyi harmadik negyedévitől 11 százalékkal kisebb, és elmarad az elemzői várakozásoktól.

Az elmúlt három hónap fontosabb, a társaság piaci megítélését befolyásoló folyamatai mérleg- és eredményszempontból a menedzsment eredeti elképzeléseinek megfelelően alakultak - írja a cég jelentése. A vezetés az adózott nyereséget éves szinten 220 milliárd forint körül prognosztizálja, figyelembe véve az első kilenc havi eredményt és az októberi negatív piaci fejleményeket.

A külföldi leánybankok teljesítményében a negatív - döntően októberben jelentkező - piaci fejlemények egyelőre nem éreztették hatásukat; eredményhez való hozzájárulásuk a tavalyi első háromnegyedévi 25-ről 28 százalékra nőtt, részesedésük a hitelportfólión belül 49, a betéteken belül 38 százalék.

Minden itthoni ág nyereséges

A magyarországi alaptevékenység - az OTP Bank, az OTP Jelzálogbank, az OTP Lakástakarékpénztár és az OTP Faktoring - adózott eredménye éves szinten 2,5 százalékkal, 108,568 milliárd forintra nőtt, hitelezése pedig 11,3 százalékkal bővült.

A Merkantil Csoport a nehezedő piaci viszonyok között hitelállományát 8,6 százalékkal növelte, adózott eredménye 3,2 százalékkal, 6,044 milliárd forintra emelkedett.

Az OTP Alapkezelő az első kilenc hónapban 4,5 milliárd forint adózott nyereséget realizált, ami 3,2 százalékos növekedést jelez, ezt minimálisan csökkenő eszközállomány és magasabb díjbevételek mellett sikerült elérnie.

A már értékesített OTP Garancia Biztosító a külföldi leányvállalatok veszteségére képzett céltartalékok, mint egyedi tételek nélkül 5,3 milliárd forint korrigált adózott eredményt ért el, ami 10 százalékkal haladja meg a tavalyi első kilenc havit.

Külföldön is jól ment a csoportnak

A legnagyobb külföldi érdekeltség, a DSK Csoport bruttó hitelállománya 33,4 százalékkal, betétei 13 százalékkal bővültek, 22,5 milliárd forintos adózott eredménye 17,6 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakáét.

Az ukrán leánybank, a CJSC OTP Bank 11 milliárd forintos adózott eredménye gyakorlatilag megegyezik az elmúlt évivel, a harmadik negyedév 4,2 milliárd forintos adózott eredménye viszont 40,8 százalékos javulást tükröz.

Az OTP Bank Russia hitelállománya éves szinten 55 százalékkal nőtt, ezen belül a lakossági hitelállomány gyakorlatilag megduplázódott. A hitelkockázati költségek az elmúlt negyedévben némileg csökkentek. Az orosz leánybank szeptember végéig ötmilliárd forint adózott nyereséget könyvelt el, ami 23 százalékos növekedést jelent egyedi tételek nélkül.

Drágul a részvény a tőzsdén

A pénzintézet részvényeinek árfolymaa röviddel a tőzsdenyitást követően 6,3 százalékkal 2780 forintra emelekdett a Budapesti Értéktőzsdén.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!