A magyar csapat eredményei:
Aranyérem
6
Ezüstérem
7
Bronzérem
6

Késhet az szja-visszatérítés

Vágólapra másolva!
A törvényben előírt határidőnél később kaphatják meg a nekik visszajáró személyi jövedelemadót és járulékot azok, akik korán leadták bevallásukat. Az [origo] értesülései szerint az APEH belső ellenőrzési programja eddig lassabban dolgozott a szokásosnál.
Vágólapra másolva!

Sokan nem kapták még meg személyi jövedelemadó és járulék visszatérítésüket azok közül, akik már januárban, vagy február közepéig leadták bevallásukat - tudta meg az [origo]. Ezt tapasztalták a Magyar Könyvelők Országos Egyesületének tagjai is, de annyiban nincs benne semmi rendkívüli, hogy az APEH évek óta rendszeresen késik a kiutalásokkal, igaz ilyenkor automatikusan kamatot is fizet - mondta Ruszin Zsolt a szervezet alelnöke.

Az adózás rendjéről szóló törvény (art) szerint a visszajáró összeget a bevallás beérkezésétől számított 30 napon belül kell kutalnia az adóhatóságnak, de a legkorábbi időpont elektronikusan benyújtott bevallások esetében február elseje, papír alapú bevallásoknál pedig március elseje. Ha az adóhatóság a kiutalást késedelmesen teljesíti, a késedelem minden napjára a késedelmi pótlékkal azonos mértékű kamatot fizet, melynek mértéke a minden naptári nap után a felszámítás időpontjában érvényes jegybanki alapkamat kétszeresének 365-öd része.

Rendszerváltás az adóhivatalnál

Az APEH szerint a hivatal két évtizede használt bevallási feldolgozó rendszert cserélt le a közelmúltban, mert az évről évre egyre növekvő elektronikus bevallások feldolgozásához már egy új, továbbfejlesztett, bővített kapacitású rendszerre volt szükség. A múlt hónapban az egyéni vállalkozókra és az áfa fizetésre kötelezett magánszemélyekre vonatkozó személyi jövedelemadó bevallási határidő kapcsán is kiderült, hogy megtöbbszöröződött az elektronikus bevallók száma.

Az [origo] információ szerint az új feldolgozó rendszerrel nincs probléma, de egyes belső háttér ellenőrző programok futtatása lassabban halad, ez okozza a késedelmet, ami hamarosan megszűnhet, mert az elmúlt napokban megoldották a problémát. Január óta valamennyi bevallás, és adatszolgáltatás kitöltése az AbevJava programmal lehetséges, ami platform független, vagyis nem csak Windows operációs rendszerekkel működő gépekre telepíthető. Az adóhivatal közleménye szerint az új kitöltő-ellenőrző programok bevezetésével "csendes" rendszerváltást hajtott végre az APEH, ezért meg kellett újítani a belső feldolgozó informatikai rendszert is.

Az új rendszer legfontosabb előnye, hogy az adóhivatal külső internetes és belső feldolgozó programjai azonos összefüggés-vizsgálati szempontok alapján működnek, így minimálisra csökkent a hiba lehetősége az adatok feldolgozása során - hangsúlyozta az APEH. A hivatal állítása szerint az adatok feldolgozása folyamatos, mindenki visszakapja a neki járó összeget.

Sokan bíznak az APEH-ban

Március elejéig csaknem 700 ezer magánszemély nyújtotta be személyi jövedelemadó bevallását. A januárban kiküldött bevallási egységcsomagban használt nyomtatványt egyre kevesebben használják, idén eddig az arány 13 százalék körül alakult, míg tavaly ennek duplája volt. Egyre népszerűbb az APEH kitöltő programja is, az előző évhez képest idén 15 százalékkal többen használták, és ez alapján nyújtották be a bevallásukat.

Az APEH programjainak használatával jelentősen csökkent a hibázók száma, 2008-ban ebben időszakban közel 50 százalékos volt a hibás bevallások aránya, míg idén eddig csupán 22 százalék. Az egyszerűbb rendszernek köszönhetően idén megsokszorozódott, több mint 300 ezerre emelkedett azok száma is, akik az APEH-ra bízták bevallásuk elkészítését.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!