Egyre inkább euróban adósodunk el

Vágólapra másolva!
Júniusban a háztartások lakáshitelei közül a legjobban az euróban denominált kölcsönök értéke növekedett - derül ki az MNB jelentéséből.
Vágólapra másolva!

Júniusban a háztartások új forint és euró lakáscélú hiteleinek szerződéses értéke emelkedett, míg az egyéb devizák esetében csökkenést jegyeztek fel - közölte a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken.

Az MNB adatai szerint júniusban a lakáscélú hitelek állománya 3936 milliárd forint volt, szemben a májusi 4033 milliárd forinttal. Ebből az 5 éven túli lakáshitel állomány júniusban 3884 milliárd forintot, májusban 3980 milliárd forintot tett ki.

A háztartások lakáscélú forinthiteleinek állománya júniusban 1477,1 milliárdot, májusban 1476,7 milliárd forintot tett ki. Az euró lakáshitelek állománya júniusban 129,6 milliárd forintra nőtt a májusi 118,7 milliárd forintról. Az egyéb devizában felvett lakáscélú hitelek június végi állománya 2277,2 milliárd forintra csökkent a májusi 2384,5 milliárd forintról.

A lakossági szabad felhasználású jelzáloghiteleknél az új szerződések szezonálisan igazított értéke gyakorlatilag nem változott.

A forint személyi hitelek szezonálisan igazított új szerződéses értéke kismértékben emelkedett, míg az euró és svájci frank alapúak új szerződéses értéke kismértékben csökkent. A forint áruhitelek szezonális hatásokkal korrigált értéke nőtt. A svájci frank gépjárműhitelek új szerződéseinek értéke az előző havi szinten maradt.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!